No nie do końca, DPF nie ma kluczowego znaczenia przy doborze lepkości oleju.
Za DPF odpowiada norma C3/C2.
Do tych silników powinien być zalewany olej o lepkości 5w30, ale nie wiem skąd trend przechodzenia na 5w40.
Printable View
Ile czytalem ten temat, to sa rozne opinie co do oleju. Wiec jaki mam wlac olej do 2.4Jtdm 200KM bez DPF, EGR. Przebieg to niepelne 200tys km. Juz od dluzszego czasu wlewam do swych aut olej Liqui Moly i jestem zadowolony. Wedlug katalogu tej firmy to pasuje mi tylko Leichtlauf High Tech 5W-40, co najciekawsze w opisie tego oleju jest napisane, ze pasuje do silnikow BEZ DPF, chociaz Alfa z fabryki byla z tym filtrem :)
Pablo. a czy w Twoim sklepie jest jakiś rabat dla alfaholików? :)
Oczywiście.
KOD mamy tutaj: KOD RABATOWY
Panowie,
Zamierzam wymienić olej w mojej Alfie (2.0 JTDm z DPF). Jaki polecacie ?!
Pozdrawiam
Ano stąd, że stoi to w instrukcji obsługi:
strona 267
Jaki polecacie filtr oleju do alfy 159, 1.9 jtdm 8v, rocznik 2008? Z tego co sie zdążyłem zorientować to właśnie w roczniku 2008 wprowadzono nowy typ. Nie chcę się jednak pomylić przy ewentualnym zakupie dlatego proszę o sugestie.
W zależności od miesiąca produkcji - od marca obudowa UFI - 25.061.00 (UFI) lub OE 682/2 (Filtron) itp. Skoro był UFI to chyba warto kupić UFI :)
Najlepiej w ePER po numerze VIN sprawdzić kod tego filtra (UKŁAD SMAROWANIA/SMAROWANIE/ gdzieś tam powinien być rysunek z numerem).
Pablo. jaki olej z Millers'a od Ciebie ze sklepu polecisz do 1,9 JTDm 16v ?
Do 2.4 tak, do 1.9 już nie koniecznie.
Ciekawostką jest to, że OPEL od początku stosowania w swoich modelach silników 1.9 16v zalecał do nich oleje 5w30 z normą Dexsos2, a AR co raz to coś innego.
- - - Updated - - -
Millers Oils LL C3 + filtr - filtr do wyboru
Millers Oils EE LL 5w30 C3
Millers Oils Trident
Przy zakupie grupowym ceny do negocjacji.
Na wszystkie produkty obowiązuje rabat forumowy.