na oil-club.pl masz kompletną analizę tego oleju. Generalnie jeden z najlepszych C3 5W40 na rynku a cenowo biorąc pod uwagę jakość to trudno znaleść konkurenta. Kilka osób z forum już ten olej testowała.
Printable View
A co uważacie o tych testach:
https://docs.google.com/spreadsheets...fKxeVtXt6HPpgg
Patrząc na to kusi mnie RAVENOL VMP 5W30 USVO.
Różnica w cenie mocno znacząca ale kurcze jak patrze na wyniki testów... trochę kusi :)
Test oceny poziomu ochrony przeciwzużyciowej oleju powinien trwać min 1 godzinę...
Okej czyli nie są miarodajne te testy? Więc biorę tego eurola najwyżej dokarmię go AR9100. Zobaczymy [emoji6]
Sam sobie odpowiedziałeś.:)
Tomek, właśnie godzinę temu zrobiłem u Ciebie zamówienie [emoji6]
Pomóżcie bowiem niedostępny już jest penrite 0w30 który zalewałem do 1.4TB MA
Czy mogę zamienić na taki polecany przez hurtownię? RAVENOL FES SAE 0W-30 USVO 5L
Chyba, że coś innego sprawdzonego polecacie?
Znalazłem jeszcze:
AMSOIL 0W30 Signature Series,
Millers Oils XF Longlife 0W30 5L.
Kupiłem gouliette z takim silnikiem jaki olej zalać?
http://sklep.archoil.pl/?product=zes...z-ar9100-200ml
Polecam taki zestaw
Ja się dałem przekonać i w najbliższym tygodniu będę wymieniał [emoji6] ale ciężko mi wierzyć w to, że po wymianie oleju jest ogromna różnica, która da się dostrzec jak piszą inni porównując nowy olej z takim 10-30kkm przebiegu
Cześć. Ja mam JTDM 170 i odkąd ja robię wymiany jeżdżę na Motulu 8100 X- clean Fe C2/C3 5W30.
Auto dobija do 180 tyś i planuję teraz wymianę oleju wraz z uszczelką smoka. Ostatni raz po raz pierwszy zastosowałem płukankę jednak nie mogłem dostać od ręki Archoila którego polecałeś i zastosowałem Valvoline nie pamiętam dokładnie wersji. Procedura, praca ok 20 min na biegu jałowym po czym wymiana oleju.
W związku z tym mam do Ciebie jako osoby kompetentnej kilka pytań przed zakupem:
Czy oferowany olej w opcji 5W-40 można bez obaw zastosować mimo zalecanego i stosowanego wcześniej 5W-30 i czy posiada normy fiatowskie i inne potrzebne certyfikaty?
Czy ta płukanka jest jak się domyślam do pracy z olejem na jednym czasookresie z olejem do następnej wymiany, czy może też do użycia przed samą wymianą?
Czy można przy takim przebiegu bez obawy rozszczelnienia silnika zastosować w/w płukankę?, bo słyszałem od jednego mechanika niepokojącą historię.
Procedura wymiany:
Zalewamy płukankę i uzupełniamy olejem do odpowiedniego stanu czy może mieszając?
Auto miało trzy pierwsze wymiany na gwarancji zgodnie z interwałem co 30 tyś. Potem już średnio co ok 15 tyś.
Sorry za być może oczywiste pytania, ale jestem laikiem i dlatego uważam, że warto polegać na opinii profesjonalistów.
Pozdrawiam.
Wysłane z mojego XT1635-02 przy użyciu Tapatalka
Eurol 5W40 C3 to olej mid saps :
Approved
MB-Approval 229.51
Performance level
API SN/CF
ACEA C3
VW 502.00
VW 500.00
VW 505.01
MB 229.31
MB 226.5
Porsche A40
Renault RN0710
Renault RN0700
GM dexos 2
Ford WSS-M2C917-A
VW 505.00
Recommended for use
Fiat 9.55535-T2
Fiat 9.55535-S2
Fiat 9.55535-GH2
AR9100 to nie płukanka tylko dodatek do ww. oleju. Modyfikator tarcia który także dodaje TBN w skrócie.
Płukankę przed wymianą oleju polecam AR2820 na 15 minut na gorąco.
MultiAIR 1.4 ..Odstawiam auto do mechanika na ponowną zmiane oleju . 3 tygodnie temu zalany ponoć zły olej ( poszedł motul x-cess) i od tej pory problemy , wiec staram się ratować przed wymianą modułu i chce spróbować wszystkiego. Poprosze mechanika o zrobienie płukanki i o zalanie nowego oleju . Jaką płukankę kupić do Mair ? i czy kupić motul x-clean czy jednak jakiś inny olej może lepiej się sprawdzić . Ponadto czy skoro 3 tygodnie temu były wymienia wszystkie filtry 1. filtr moduły ,2. Fitr w srubie od turbo 3.filtr Oleju .
To czy teraz po 3 tygodniach ( przejechanie max 300km może ) wymieniać któryś z filtrów na nowy czy mogą zostać stare .?
Olej wlej jaki chcesz byle spełniał specyfikację-motul, eurol,specol,Shell,liqui moly[emoji6]
Płukankę masz post wyżej podana przykładową.
Filtry wyjmij zobacz ewentualnie opłucz wymień jak będzie taka potrzeba. Filtr oleju -ja bym wymienił [emoji6] to koszt rzędu 15-30 PLN
Zalej coś 0 W 30 lub 0W40
Witam,
Mam pytanie. Nieogarnięty mechanik wymienił mi olej na Motul x-cess 8100. Wcześniej miałem X-Clean i taki też zamawiałem u nich. Teraz dopiero doczytałem szczegółowo na butelce, że zalali mi coś innego zamiast tego co zamawiałem. Silnik 1.4 TB.
Dodam jeszcze, że nie poradzili sobie nawet z wymianą płynu chłodniczego. Pomijam już nawet producenta płynu jaki nalali, ale to że jego stan aktualnie jak dzisiaj sprawdziłem jest dużo poniżej miniumum... masakra
Ok, dzięki. Z pośpiechu nie dość dokładnie sprecyzowałem pytanie. Chodziło mi o to czy dla mojego silnika ten olej Motul x-cess 8100 jest ok. Wiem, że zalecany jest x-clean i taki też chciałem, a wlali mi coś innego. Czytałem też, że dla 1.4 MA ten olej x-cess jest zdecydowanie nie wskazany. Pytanie jak jest z 1.4 TB.
Pozdrawiam
Jeśli wymiana z płukanką to zdecydowanie także wymiana filtra oleju
Co sądzicie o Selenia Abarth 5w40 wobec Selenia K Pure Energy 5w40, warto przepłacić za ten olej?
Posiadam silnik MultiAir 1.4 140KM i dochodzi on już do 4 tys przebiegu. przy 5 tys chce wymienić olej, patrzyłem na oleje spełniające normy producenta aby nie mieć problemów z gwarancją. praktycznie zostaje Selenia. W jednym z ASO za samą KPE krzyknęli 300,00 (sam olej bez robocizny i filtra) a widzę że za te pieniądze mogę sam kupić Abartha. Warto ten olej zastosować?
Od zakupu w salonie na Selenii. 6 rok. Żadnych problemów. Wymiana 1/rok. Przebiegi roczne w okolicach 10,12 tys. km. Po co exajtować się, gdy rozwiązanie jest proste? Silnik 1,4 MTAir. 170 km.
Podbijam pytanie odnośnie Motula 8100 X-Cess w Giuliettcie 1.4 TB. Czy mogą wystąpić jakieś negatywne skutki związane z tym olejem w tym silnikU? Zlać i zmienić na X-Clean czy jeździć na nim ten sezon?
Pozdrawiam
Piotr
Generalnie oleje full saps nie są do aut z TWC i nie chodzi tutaj tylko o MA. Nie sądzę jednak że po jednych 10kkm wydarzy się coś złego. Ewentualnie na koniec okresu, na ostatni bak przed wymianą oleju do baku dodałbym czyscik, który sięga katów np AR6400-P Max albo podwójna dawkę AR6900-P Max czyli mała butelka 100ml na bak, tak dla spokoju a taniej wyjdzie niż kolejna wymiana oleju i przyniesie dodatkowe korzyści.
Panowie przeczytałem pół tego wątku i dalej mam mętlik w głowie. trochę szczegółów kupiłem Giuliette 170km MA z 2015r. i chce wymienić olej.
Jedno jest pewne Archoil AR2820
ale co do oleju piszecie że dostępność PENRITE jest słaba i rożnie z nią bywa i bywało. W takim razie co lać żeby było dostępne i nie zastanawiać sie 2 mc wcześniej czy można kupić?
[MENTION=19198]Pablo[/MENTION] co proponujesz?
2tygodnie temu zakupiona Giulietta 1.4 170KM. Planuje zalać olej Motul Xclean 5w40 czy coś innego polecacie w podobnych pieniądzach?
Pytanie jeszcze o filtry? Jakie filtry zastosować?
https://allegro.pl/oferta/filtr-powi...-tb-8191379444
https://allegro.pl/oferta/filtron-ze...4tb-7262701141
https://allegro.pl/oferta/zestaw-fil...-tb-7479771217
https://allegro.pl/oferta/alfa-romeo...taw-7932609963
Chyba podobnie cenowo a z AR9100
http://sklep.archoil.pl/?product=zes...z-ar9100-200ml
Zastanowię się nad tym Eurolem. A co kolego proponujesz za filtry? Filtron, Clean filter?
Używałem Filtrona bez problemów
Nie znam wyników przepuszczalności ale ja kupuję powietrza filtrona, oleju kamoka, przeciwpylkowy węglowy blue print.
To taka średnia półka cenowa póki co wszystko dziala. [emoji6]
Nie znam firmy Kamoka. Zakupiłem filtr oleju Filtron OE670, powietrza Filtron AR234/6, kabinowy z węglem aktywnym Blueprint ADL142506 i olej jednak Motul Xclean 5w40. NIe znam tego Eurola co kolega wlyszkow zaproponował i w sklepie gdzie zamawiam nie ma go w ofercie.
Mam nadzieje,że ten Motul to nie zły wybór?
Na Filtronie bardzo się zawiodłem:
- filtr paliwa po 20 tys (wymiana co 30 tys) sprasowany jakby ktoś ręką ścisnął równo w połowie, Maan miał w tym miejscu dodatkową obejmę
- filtr oleju ok 5 sek po uruchomieniu świeciła siękontrolka ciśnienia a na oryginale nie całe 2 sek, tak jakby filtr wszystko puszczał i nie trzymał oleju
Nie były to Alfy
Przecież Kamoka to najtańsze badziewie. O ile coś takiego w przypadku filtra przeciwpyłkowego można zaryzykować, o tyle na filtr oleju nigdy nie wybrałbym tej marki. U mnie od początku Julka, i nie tylko, jeździ na filtrach Mann. Koszta nie są dramatycznie wyższe, a przynajmniej sen spokojny ;)
O widzisz to tego nie wiedziałem. Następne wchodzą manna [emoji6]
Mięliśmy u nas w serwisie bodajże dwa przypadki w tym roku, gdzie filtr oleju zaczął się rozwarstwiać - jeden Kamoka, drugi MaxGear. Klienci chcieli przyoszczędzić, a stracili gwarancje na silniki. Dlatego filtr oleju i powietrza tylko OEM, bądź porządne zamienniki - Mann, Knecht, Mayle, Purflux.
To miałem dużo szczęścia bo do tej pory było zero problemów u mnie z nimi
Wiadomo, że takie problemy nie muszą dopaść wszystkich kupujących/użytkujących materiały firmy X, jednakże ryzyko na pewno jest wyższe. Z czym zresztą dane było mi się spotkać.
Ja kupuje Mann Filtron Bosch. Teraz kabinowy akurat jakis blueprint ale kabinowy nie robi zbytnio różnicy