Przynajmniej wiadomo gdzie można bezpiecznie tankować ;)
Przynajmniej wiadomo gdzie można bezpiecznie tankować ;)
W ofercie naszego Orlenu pojawiła się nowa oferta produktów 2T:
1. Syntetyk PLATINUM RIDER RACING 2T "http://www.orlenoil.pl/PL/NaszaOferta/Produkty/Strony/Produkt.aspx?produkt=PLATINUM-RIDER-RACING-2T.aspx"
2. Półsyntetyk PLATINUM RIDER SCOOTER 2T "http://www.orlenoil.pl/PL/NaszaOferta/Produkty/Strony/Produkt.aspx?produkt=PLATINUM-RIDER-SCOOTER-2T.aspx"
Stosowała może już ktoś te produkty bo mój ostatnio kupiony Platinum się kończy i zastanawiam się właśnie nad kupnem wyżej wymienionych.
Mam jeszcze pytanko czy ktoś próbował dodawać olej 2T do silniki benzynowego w samochodzie?? zastanawiam się jak to się do PB? Czy takie same zalety jak do ON?
pozdrawiam
Może lepiej dolać coś np. z archoila niż lać olej do 2t w silniku ON.
Zainspirował mnie temat dolewania oleju 2T do diesla, więc stwierdziłem, że sam spróbuję w mojej Alfie GT.
Dzisiaj zakupiłem olej Orlen Platinum Rider Scooter 2T, wlałem 250ml i zatankowałem do pełna - bak ma niecałe 60L. Chciałem kupić Orlen Platinum Moto 2T, ale byłem na 2 stacjach i w żadnej go nie mieli. Nie chciało mi się dalej szukać, więc w końcu się zdecydowałem na ten Scooter 2T. W sumie ma niezłe parametry - półsyntetyk, temperatura zapłonu 75, popioły 0,1. Opis też był dość zachęcający - podobno zapobiega spiekaniu i oczyszcza.
Pierwsze wrażenia:
Po przejechaniu paru kilometrów i zatrzymaniu się byłem w szoku jak cicho pracuje silnik! Już nawet zacząłem się zastanawiać czy na pewno wszystko jest ok, bo tak to dziwnie brzmi :D Niestety póki co to jedyna pozytywna rzecz. W ilości spalanego paliwa nie zauważyłem poprawy, a nawet jest gorzej, ale może to chwilowe. Jakość spalin na pewno uległa sporemu pogorszeniu. Jak się depnie, to kopci nieźle, a tak wcześniej nie było. Na postoju też mocno czuć spaliny. Obroty na biegu jałowym póki co nie uległy poprawie. Tak jak lekko falowały tak falują nadal.
Być może na efekty trzeba poczekać. Będę zdawać później dalsze relacje ;)
Widzę, że temat powoli umiera. Leje ktoś jeszcze 2T? Ja np. Zaprzestałem dolewania bo wkurzalo mnie zwiększone dymienie.
Ja leje. Nie zauważyłem większego dymienia. Jak jej dam w palnik puści bąka i tyle. Przy następnym przyspieszeniu juz nic nie leci.
ja też dolewam 2T dymienia nie zauważyłem od czasu do czasu puści bąka :) jak kolega wyżej napisał, za to poprawiły się znacząco korekty wtrysków oraz lepsza (ładniejsza) kultura pracy silnika, zauważyłem delikatny spadek apetytu w belli :) przed stosowaniem 2T średnie spalanie 5,4-5,7 od czasu stosowania 2T średnie spalanie 5,1-5,5
Leję teraz Gulfa pełnego syntetyka (ten sam, który stosuję do kosy spalinowej i WSK z 68 ;))
Ja dzisiaj dolalem 100ml mannola i zatankowalem za 100zl.
Jeśli występuje dymienie, to może oznaczać, że 2T działa i czyści układ. ;)
ja tak samo leje Półsyntetyk PLATINUM RIDER SCOOTER 2T(tamta seria się skończyła) ale do VW :) dymienia nie ma, nawet bym powiedział że jak żona pojeździ (max50km/h) to później trzeba było go przepalić :) teraz tego efektu nie ma, czyli czyści i lepiej się spala, co do spalania raczej tak samo bo nie mierzyłem dokładnie, kultura pracy jest cichsza i bardziej przyjemna dla ucha.
Witam
Stosuje ten olej Stihl HP Super syntetyczny olej http://www.stihl.pl/Produkty-STIHL/T.../HP-Super.aspx
od 100 000km w swoim Oplu. Stosuję go co tankowanie. Przeważnie tankuje 40 - 50l i leje go mniej między 100 - 150ml.
Silnik pracuje dużo ciszej, mniejsze spalanie i jest dużo żywszy. Czy ktoś stosował ten olej? Spokojnie polecam wszystkim.
Ja dolewałem do Nissana Cabstara jakieś 300ml na 70l. Niestety wzrosło spalanie po takim zabiegu i zaprzestałem dolewek. Fakt, że kultura pracy była na +, ale spalanie podskoczyło o jakieś 0,5l/100km. ;/
Ja po przetestowaniu i jeździe z dolanym olejem 2T również rezygnuję z niego. Dzisiaj sprawdziłem sobie korekty wtrysków i są jeszcze GORSZE niż zanim zacząłem coś kombinować. Reasumując - dolewka tego oleju nie dała nic oprócz wyciszenia silnika. Wygląda na to, że niestety olej 2T nie jest wspaniałym złotym środkiem. Może to tylko zbieg okoliczności, ale ostatnio musiałem też dać do czyszczenia turbinę, bo była cała zawalona syfem. Pewnie to nie od tego, ale jednak wole lać zwykłe paliwo ;)
Wszystkie oleje 2T nie można wrzucać do jednego worka.
Każdy ma inne właściwości, jeden lepsze, drugi gorsze. Orlen ma bardzo słabiutkie właściwości smarujące. Dlatego Niemcy robili badania laboratoryjne i tam zdecydowanie jednym z najlepszych 2T wyszedł Mannol. Sam przejeździłem na kilku, ale na Mannolu mam najlepsze efekty, dymienia większego też nie zauważyłem.
Generalizowanie ogólnie nie jest dobre, teraz znowu dolałem oleju, tym razem 150-200 ml na 65 l paliwa i autko chodzi równiej, nie szarpie tak.
tomio, ile litr takiego Mannola? Za ten orlenowski dalem 13 zł chyba, więc jeszcze znośnie.
LM kosztuje ponad 40 zł i efekty są bardzo dobre.
Nie wiem czy wrzucałem to tutaj czy na FB.
Fiat Croma 1.9 JTDm 150 koni przebiegu z licznika 230, realnie ponad 300 tyś.
Najzwyklejszy mixol z orlenu.
To efekt po 3 tankowaniach.
Tak było w dniu zakupu auta (szarpało, dławiło się, ale mocy nie brakowało)
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=168747&stc=1
Po 3 tankowaniu do pełna sprawdziłem korekty - efekt mnie zaskoczył, zakładając, że auto zdecydowanie poprawiło kulturę pracy, nie ma już telepania na jałowym - jeździ z kulturką tak jak moja druga 156 z JTD.
Korekty jak na screenie
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=168753&stc=1
Obecnie - ostatni bak również z 2T wszystkie korekty mieszczą się w przedziale +/- 1[mm3/l]
Ja stosuję Mannol 2-Takt Plus
Witam, też planuję zacząć używać oleju 2T. w moim samochodzie nie ma DPF i wyprogramowany jest EGR (a to podobno zwiększa temperaturę zapłonu w cylindrze) Jaki olej byłby najefektywniejszy w takim zestawieniu? 2T chcę zastosować ze względu na podwyższoną jedną z korekt ok +0,8 do 1.
Bajacz - szczerze przy 156 średnio wierzyłem w te całe czary 2T chociaż efekty jakieś też były i to bardzo zadowalające, bo korekty spadły. Jednak nie do końca wiedziałem czy to kwestia tylko oleju 2t, bo było wtedy czyszczone sporo innych rzeczy + nałożyły się inne elementy.
Ale jak dostałem Cromę w ręce i to jeszcze z takimi objawami - poszedłem w ciemno po olej na stacje i zacząłem tankować - czary mary zadziałało. Tutaj nie było zmienione nic poza dolaniem 2T do ropy i tankowaniu Orlenowskiej ropy.
Od ostatniego screena przejechałem jeszcze jeden bak i zacząłem czyszczenie czujnika ciśnienia doładowania, dolotu, klapy gaszącej wymiany overboosta. Po tym wszystkim korekty znow zmierzone i nadal utrzymują się na poziomie własnie poniżej +/- 1. Spalanie spadło, po wypaleniu DPF do poziomu 12% kultura pracy jest na super poziomie.
Jaki teraz olej 2T polecacie dostępny na stacjach ?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Co myślicie o tym oleju?
http://www.orlenoil.pl/PL/NaszaOfert...COOTER-2T.aspx
Ktoś tu wrzucał linka do forum mercedesa, na której były podane kryteria oceny oleju m.in. pod względem zmniejszenia dymienia. Niektóre oleje 2t nie powodowały zmniejszenia a inne powodowały znaczne zmniejszenie. Czy ktoś z naszego forum ma jakieś obserwacje na ten temat? Jaki z dostępnych olei powoduje zmniejszenie dymienia? Próbował ktoś elfa moto 2hp?
Ja probowalem i zdecydowanie polecam..
Wysłane z mojego GT-I9506
Zamówiłem 5 litrów z allegro. Powinno starczyc na kilka miesięcy :)
Wysłane z mojego G620S-L01 przy użyciu Tapatalka
Chodziło mi o ogólne dymienie. Niemcy posegregowali te oleje pod różnymi kryteriami i ten elf m.in. miał zmniejszać wyraźnie dymienie. Najlepszy jest monzol 5c stworzony specjalnie jako dodatek do diesla ale jego koszt to 200 zł za 5 litrów, więc nie uśmiecha mi się tyle wydawać na próbę. Elf jest zaraz za monzolem.
U mnie w ogóle nie dymilo ale mam dpf wiec nie powinno dymic
Wysłane z mojego GT-I9506
Od niedawna leję Statoil http://el-olej.pl/pl/p/Statoil-2T-Way-Low-Smoke-1L/348 i póki co nie zauwazyłem zwiększonego dymienia.
Czy ja pisze niewyraznie? Nie chodzi o zwiekszenie dymienia po dolaniu 2t tylko o efekt zmniejszenia dymienia po jego dolaniu. Wedlug niemcow niektore oleje maja powodowac zmiejszenie dymienia w stosunku do jazdy bez dolewek. Moj dieselek lubi zakopcic czasem na czarno i sie zastanawialem czy ktorys olej by tego nie poprawil. Wiem tylko, ze na orlenie bylo gorzej ale to podobno kiepski olej.
A możesz napisać o jakiego Elfa dokładnie chodzi? Właśnie skończyłem bańkę LM i muszę coś kupić na dolewkę.
Elf moto off road 2t
Ja stosuje Orlen od dłuższego czasu i nie narzekam na niego, dymienie się zmniejszyło i to sporo nawet jak żona pojeździ :), co prawda innego nie stosowałem prócz orlenowskich(2T Semisynthetic, 2T Platinum i teraz 2T RiderScooter) i nie mam porównania jak działają innej marki ale nie zamierzam zmieniać, poza tym mam odczucia że jest lepiej na tym ostatnim :)