No dokładnie płyty się nie zmienia co 5 lat z nowym modelem jak pewnie cześć osób sobie to wyobraża. Płyta podłogowa to najdroższy element w samochodzie i jesli nie ma potrzeby jej zmieniania np. może taka potrzeba wystąpić bo np. aktualna płyta będzie uniemożliwiać zastosowanie hybrydowej technologi.Musiałaby być mega przestarzała żeby była potrzeba konstruowania nowej płyty podlogowej. MQB to tez nie jest nowość znamy ja od kilkunastu lat ale to bardzo dobre rozwiązanie modułowe gdzie na jednej płycie niemal są robione samochody od o ile mnie pamięć nie myli segmentu B do D i wszystkie Skody Audi i VW Seaty w tych segmentach jeżdżą na tych samych płytach. Bardzo duża optymalizacja i MQB nie zmienia się co 5 lat. Płyta C+ Fiata wcale nie jest taka stara została zastosowana ostatnio w Jeepie Cheerockie (chyba tak się to pisze). Zreszta nie jest nigdzie powiedziane, ze współpraca z PSA będzie oznaczać ze Alfa będzie robiona na bazie np. Jakiegoś citroena może być na odwrót. Wydaje mi się, ze raczej 500 zdominuje segment A/B i raczej to ona będzie stanowiła wyjście w koncernie dla tego segmentu tym bardziej, ze Fiat zaprojektował teraz nowa płytę w tym segmencie akurat tez pod hybrydę. W kwestii płyty kompaktowej Fiata nie wiem czy nastąpi konflikt przy zastosowaniu technologii hybrydowej ale jeśli nie to być może nowa płyta będzie obejmowała poprosi rozwój w ta stronę. Jedno jest pewne napewno nie będzie to wyglądać jak Audi A1 ;)