Napisz do nich bezpośrednio i wszystko się wyjaśni. Jeśli obawiasz się kupować na forum, to zawsze pozostaje Inter Cars, albo portale aukcyjne ...
Printable View
Napisz do nich bezpośrednio i wszystko się wyjaśni. Jeśli obawiasz się kupować na forum, to zawsze pozostaje Inter Cars, albo portale aukcyjne ...
Mogę link Pablo np. Millers?
- - - Updated - - -
Niestety szukałem tej listy na której jest Twoja firma i nie znalazłem. Byłbym wdzięczny gdybyś taki link podesłał.
A ja proszę kolegów nic nie wycinałem (dpf) nic nie usuwałem, nic nie zaślepiałem,zrobiłem program 180kM 400 Nm jeżdżę głównie po mieście (parkuję pod chmurką) i tak od ~170 kkm na Lotosie 5W/40 C3. Wymieniam go co ~ 12000 km nie przepłacam i śmiem twierdzić że silnik sprawuję się równie dobrze jak nie lepiej niż na innych olejach typu 5W/30 (Lepkość w 100 stopniach oleju 5W40 jest wyższa jak wiadomo od lepkości dla 5W30 a płynność jest porównywalna - jak na Nasze ostatnie zimy aż za dobra).
Pozdrawiam forumowiczów i polecam Lotosa
Panowie przeczytałem z 100 stron i mam mózg roz....ny :D Mam 159 bez ekologii, chip na 180km, wyczytałem iż najlepiej wlać Millersa 5w40 ale znowu po co lać olej z normą C3 do auta bez dpf, chciałem wlać milersa cfs 5w40 ale znów wyczytałem ze jest w nim dwusiarczek molibdenu, który rzekomo nie jest do końca dobry to turbiny ponieważ tworzy się z niego nagar przy wysokich temperaturach.. Chciałbym wlać olej full syntetyczny 5w40 najlepiej jeszcze wzbogacony archoil'em aczkolwiek archoil nie jest konieczny :) Cena do 250zl za bankę 5l :) Do LM nie jestem przekonany, może jakiś amsolil albo neste..? Sam nie wiem :D
Oleje jak Millers EE czy Penrite Enviro+, mimo że C3, na pewno dadzą radę. CFS to olej sportowy, który nie sprawdzi się w aucie cywilnym.
Oczywiście możesz też wlać jakiś full saps. Ostatnio modny stał Ravenol ;) Lub pójść klasyką, czyli LM lub Meguin.
Pamiętaj, że podstawa to wymiana w rozsądnych interwałach.
Czesc,
mam silnik 2.4 JTDm (AR 159) z DPF.
Przyznam, ze calego watku nie przeczytalem, ale kilka stron wstecz. Byc moze temat juz byl.
Mechanik wspominal o olejach z dwusiarczkiem molibdemu (MoS2) - substancja smarujaca ktora osiada na elementach smarowanych i podobno bardzo dobrze służy turbinie, ponieważ jest ona nasmarowana przy odpalaniu, a nie dopiero po czasie kiedy olej zostanie rozprowadzony... Jakies opinie w tym temacie?
Do tego, chcialbym nabyc olej, który ułatwia utrzymanie DPFa w dobrej kondycji.
W większości przemieszczam się na krótkich dystansach miejskich.
Co polecacie pod takie wymagania: syntetyk (5w30 czy 40?), MoS2 + DPF. Jazda miejska.
Mechanik wspomniał o bardzo dobrym produkcie.
Obecnie na rynku mamy dostępne jednak produkty o wyższych parametrach niż MoS2. Chociażby cała gama produktów Archoil AR9*** (9100/9200).
Mamy również oleje z pakietami dodatków, takie jak Millers Oils EE (Nanodrive) , Liqui Moly Molygen.
Ja osobiście zalał bym dobry olej 5w40 + do tego Archoil AR9100, będzie to doskonały wybór.
Ewentualnie olej z gotowym już pakietem, jak Millers Oils EE 5w40.
coś dobrego potrzebne do 2.0 Jtdm bez DPF (więc ACEA C nie potrzebne)177tyś przebiegu. Teraz mam Millers'a, chciałbym coś innego.