-
Z tego co się zorientowałem przed zakupem 159 to dla 2.0 wszelkie firmy tuningowe proponują mapę na ok. 200KM i 400nm I tak też planowałem zrobić ale udało się trafić już zmapowaną to zostanie te 192KM. Chociaż nie ukrywam, że w dolnym zakresie obrotów to nie ma startu do mojej ze 156 - muł straszny, 250kg nadwagi robi swoje nawet po mapie ;(
-
Na wykresach z cinsoft widziałem że przy 1800 obrotów już ponad 400nm w 2.0 może osiągnąć. Duzo zależy pewnie od określonego samochodu. No chyba że ktoś specjalnie obniżył moment dołem w trosce o dwumas
-
Panowie, to chyba temat o spalaniu, a nie modach ;)
Mnie w tym roku Alfa bez problemów dowiozła do Chorwacji, przez Czechy i Austrię.
Jazda głównie autostradami, w większości +10/20 km/h w stosunku do ograniczeń.
Silnik: 2.0 JTDM 190KM (ze 136, z manualną skrzynią C635)
Całość trasy: 2280km
Spalanie według kompa: 6.7l/100
Spalanie z dystrybutora: 7l/100
Średnia z całej trasy: 81km/h
-
czy zauważyliście może spadek spalania po włączeniu tempomatu w dizlu? Ja w 159 niestety nie mam ale myslę o założeniu. W benzynowej 147 2.0 ts tempomat powodował spadek spalania...
-
tempomat to raczej wzrost spalania niż spadek. przy moim stylu jazdy ok 0,5l/100km.
-
My również Chorwacja w tym roku, łącznie 3800km.
Spalanie z komputera jak i z dystrybutora 7,1l.
2 osoby dorosłe, dziecko, pies i pełen bagażnik.
Koła 19", 206KM, DPF i EGR off.
Czy dużo czy mało, nie wiem. Ja jestem zadowolony
Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka
-
Wytłumaczenie jest proste jeśli chodzi o diesla. sprawność tego napedu jest najwieksza przy dużym nadmiarze powietrza Jazda pulsacyjna - ostro w palnik i odpuszczanie daje lepsze efekty niż stałe obciązenie silnika. Tak mówi teoria i to potwierdza moja praktyka
-
Średnia prędkość na trasie to 15 km/h ? :)
-
Trasa Kielce- Chorwacja przez Czechy, Austrię, Słowenię.
2 osoby dorosłe, 2 dzieci, bagażnik zapchany na full (godziny spędzone przy Tetrisie nie poszły na marne)
W tamtą stronę spalanie wg komputera 4,7 wg dystrybutora 5,2, ale jazda większość w nocy, więc bez klimy. Średnia prędkość 84.
Z powrotem komp 5,1 dystrybutor 5,5, ale tu już niemal cały czas na klimie. Prędkość słabsza, bo zjeżdżaliśmy z autobany by pooglądać okolice.
Koła 17, opony 225.
Większość trasy na tempomacie zaprogramowanym na ok 120.
-
Po miesiącu od zakupu spalanie ustabilizowało się przy 7.6 (komputer, średnia predkość 47km/h z ostatnich 1500km) i 7.8 (przy dystrybutorze - tankuje na tej samej stacji, ten sam dystrybutor). Trasa codziennie, 30% w mieście reszta trasa krajówką przez wioseczki. Jazda przepisowa!:cool:, od czasu do czasu dzida ile fabryka dała przy wyprzedzaniu ale raczej jazda w okolicach 90-100 maks. Wnioski po 2000km od zakupu: masa autka plus szerokie opony na felgach TI i mamy spalanie jakie widzimy - wg. mnie akceptowalne i biorę to za normę dla przyszłych analiz problemów z autkiem ;p