Było parę stron wcześniej fajnie wyjaśnione przez Pabla. Na początku polecanym olejem był 5W-40. Później, jak FL zaczął produkować olej C3, przeszli na 5W-30.
Ja leję do 16v 5W-40 (zesłany przez wielu na wygnanie Motul).
pozdrawiam
Printable View
Było parę stron wcześniej fajnie wyjaśnione przez Pabla. Na początku polecanym olejem był 5W-40. Później, jak FL zaczął produkować olej C3, przeszli na 5W-30.
Ja leję do 16v 5W-40 (zesłany przez wielu na wygnanie Motul).
pozdrawiam
do usunięcia - dubel
Jeździ ktoś z was na oleju Liqui Moly 5W/30 4200? Parametry ma odpowiednie dla fiata ale zastanawiam się czy nie jest przereklamowany.
Chcę wymianie zrobić w 2,0 jtdm z 2010, dpf aktywny.
Mógł byś spróbować EE 5w40, mogło by być jeszcze lepiej ;)
- - - Updated - - -
Jest przereklamowany, lepszy produkt można kupić taniej.
Ogólnie to bardzo dobre produkty, tylko z przesadzoną ceną.
W silnikach benzynowych porównywaliśmy kilka i wychodziły znacznie gorzej od konkurencji.
Seria Synthoil to najwyższa półka, ale TOP TEC to niestety tylko średniaki.
- - - Updated - - -
Właśnie MOTUL uważam za lepszy od LM ;-)
Witam, ja nie posiadając dpfa, zalewam od dwóch lat meguina 5w40 super leichtlauf. Olej zmieniany średnio co 4 miesiące. Zrobione już 60k na nim. Silnik nie wybuchł ;) koszt tego oleju to 29 euro za 5l. Pozdro
Ile kkm w te 4 m-ce?
Widełki od 9 tyś do 11, zależy jak się uda zjechać. Staram się nie przebić 10 tyś
Millers EE
Dobry olej - lepszy niż większość olejów "tego typu" dostępnych na rynku ale cena niestety jest wysoka. Jako Meguin Compatible 5W30 to dobry wybór jak sie kupi w cenie do 150,00 zł ale za ok. 200,00 zł to już można kupić dużo lepsze oleje np. Millersa EE longlife C3 5W30 albo Eurola Synthence FS 0W30.