Napisał
Mix
Cześć, Szybkie pytanie: czy komuś awaryjnie hamował? Mam Giulię 200KM MY 2020, ustawiona czułość na maxa (ponieważ uważam system za potrzebny dla bezpieczeństwa głównie pasażerów, innych uczestników i mojego, nie zawsze człowiek jest 100% czujny, są gorsze dni, jak się ma firmę to niekończące się telefony itp.). Ostrzeżenie miałem wiele razy, czasami wywołane przez pojazdy przecinające drogę (dla mnie było bezpiecznie, dla systemów nie), najwięcej ostrzeżeń gdy jest różnica prędkości (gdy szybko zadaniem systemu nadjeżdżam do wolniejszych pojazdów). Jeden raz miałem ostrzeżenie z symbolem pieszego; był rzeczywiście pieszy, grzecznie stał przy krawędzi jezdni i nie wchodził, ale to było na łuku drogi w lewo więc pewnie dlatego kamery i radar go uwzględniły. Jak to hamuje? Chodzi o odczucia, w instrukcji jest to jakoś tam opisane. Mam w drugim aucie ten system, no ten jest nerwowy jeśli chodzi o działanie (nie ma sygnalizacji), nieraz stanął "dęba" przy dojeżdżaniu do innego auta lub próbie dynamicznego wyprzedzania, ominięcia nieprzewidywalnego uczestnika nagle skręcającego/hamującego co było niebezpieczne.