Witam,
U mnie też pojawia się wiertara zaraz po szybkim ruszaniu/przyśpieszaniu. Czy to już pewne, że uzupełnienie oleju pomaga? Ja dostałem informację od Tomka_krk, że to przewody wibrują i na razie nie znaleźli rozwiązania na ten problem.
Witam,
U mnie też pojawia się wiertara zaraz po szybkim ruszaniu/przyśpieszaniu. Czy to już pewne, że uzupełnienie oleju pomaga? Ja dostałem informację od Tomka_krk, że to przewody wibrują i na razie nie znaleźli rozwiązania na ten problem.
Mnie poczynione inwestycje i próba wyeliminowania problemu i w rezultacie jego rozwiązanie przez kolegę SimonCT przekonały do ponownego nabicia czynnika i oleju :) Po czterech dniach puki co jest cisza. Próbuj :) BTW. koledze carramba należy się duży browar :)
Do tych co ostatnio wymieniali skraplacz, pytanko gdzie, jaki i za ile kupowali ;)
Potwierdzam nabicie klimy rozwiązuje ''efekt wiertarki'' u mnie brakowało połowy czynnika
Skoro brakowało połowy czynnika, to masz nieszczelność w układzie. Zlikwidowałeś skutek, a nie przyczynę.
Ja jakieś 2 miesiące temu na eautosklep (kiedyś arwit) kupiłem nissensa z ok 600 i działa więc niby ok, ale przy montażu były jakieś problemy bo wejście i wyjście (z lewej strony gdzie przyłącza się przewody klimatyzacji) były delikatnie obrócone w stosunku do oryginału. Ponadto z prawej strony brakowało jakiegoś uchwytu na jakiś przewód/rurkę który po montażu w tym miejscu się znajduje i ten uchwyt powinien go trzymać. Niestety konieczne było pomaganie sobie opaskami zaciskowymi ;). Podsumowując za te pieniądze ciężko narzekać ale szału nie ma.
Witam,
Również od od chwili zakupu występuje u mnie problem brzęczącej klimatyzacji. Przebrnąłem przez cały wątek i gdzieś na jego początku również użytkownicy cieszyli się, że po uzupełnieniu czynnika i oleju problem ustępował, jednak w większości przypadków po kilku dniach, ewentualnie tygodniach niestety powracał. Jednak ponieważ jest to dla mnie bardzo drażniący dźwięk spróbuję tego rozwiązania również u siebie. Proszę o informację jaka jest prawidłowa ilość czynnika, którą należy wprowadzić do układu w przypadku silnika 1.9 JTDm 8v (120 KM)? Na ostatnich 2 stronach znalazłem dwie wartości: 460g oraz 550g i nie wiem, która jest właściwa? Powtarza się tylko ilość oleju: 130g.
Mi nabili 460g mam 2006r i 1,5 miesiąca od nabicia nic nie uciekło i nie ma brzęczenia przed nabiciem czynnika ta maszyna chyba sprawdza szczelność i jakby nie była szczelna klima to by nie nabiło czynnika a serwisant powiedział mi że to zawór tak słychać jak jest mało czynnika i w jednych samochodach to słychać a w innych nie wydaje mi sie że duże znaczenie ma gdzie sie tą klime nabija ja to robiłem w firmie która zajmuje sie serwisem klimatyzacji i napewno czynnik mają świeży bo ruch tam jest non stop i nie nabili mi spowrotem starego czynnika....
Panowie - pytanie :)
Czy to brzęczenie występuje przy włączonym samym nawiewie (bez uruchomionej klimatyzacji) ? Mi właśnie zaczęło brzęczeć z nawiewów i co najlepsze na postoju cisza a podczas ruchu słychać brzęczenie. Po wyłączeniu nawiewu - cisza. Dodam, że auto benzynowe :)