Ja bym ją raczej z Lotusami porównywał niż z Hyundaiem
Printable View
Lepiej bym tego nie ujął ;).
Jeżeli będzie konkurencją np. Lotus'a Exige to może to być strzał w dziesiątkę.
Ja też najczęściej słyszałem o cenie ok. 140 tys. zł. i byłoby to dość rozsądne. A 45 tys funtów (225 tys. zł)? Dla przykładu BMW M3 silnik 4.0 420 KM kosztuje 318 tys. zł, A BMW 125i (seria 1) z silnikiem 3.0 218 KM to 156 tys. zł. Natomiast VW Scirocco R 2.0 265 KM - 127 tys. zł.
Tyle że auta które wymieniłeś to zupełnie inna kategoria. To nie jest konkurencja dla 4C. Lotus Elise S o mocy zaledwie 220KM to wydatek rzedu 220 tys. zł. Evora, choćby ta najtańsza i najsłabsza, kosztuje jeszcze ponad 100 tys. więcej. A 4C ma mieć osiągi lepsze od Evory S o mocy 350KM (cena 380 tys. zł).
140 tys. zł jest nierealne - w takiej cenie 6 lat temu wchodziła do sprzedaży Brera...
Z kolej 225 tys to jednak może być za dużo by to auto nieźle się sprzedawało - oczywiście jak na ten segment samochodów. Idealna by była ta cena 40 tys euro (170 tys zł). Przy tej cenie - i zapowiadanych osiągach - 4C mogłoby być naprawdę świetną propozycją.
Z tym, że raczej ktoś kto mógłby się skusić na 4C nie będzie patrzył w stronę BMW M3 silnik 4.0 420 KM, BMW 125i czy Scirocco R. Prędzej już na BMW Z4 czy Nissana 370 Z, a może nawet na Porsche Cayman ;)
Ale według zapowiedzi 4C ma mieć lepsze osiągi od tych aut :)
Ale 4C jest piękna w porównaniu do 125i czy Scirocco, M3 już lepiej. Jeśli będzie tańsza od Lotusów a osiągi będą takie jak krzyczą to faktycznie może być rewelacja. Połączenie jej wyglądu z odpowiednimi osiągami będzie siłą napędową sprzedaży. Ale znając życie boski Sergio coś wymyśli i albo 4C dostanie 1.6 16V 115KM:D albo cenę 500kPLN:)
Ale 4C nie ma dźwigać słupków sprzedaży Fiatowi. To auto ma być na pokaz, Marchionne chce przekazać konkurencji "Patrzcie! My też potrafimy!". A jeśli sprzeda się "parę" sztuk, to tylko lepiej.
Pozostaje w takim razie mieć nadzieję na Julkę w wersji GTA czy coś w tym stylu. Chociaż czy jest możliwa większa moc w samochodzie z napędem na przód? Może Gilulietta z Q4? :P