-
Niektóre wydawnictwa, traktujące o składowaniu opon, podejmują próby określenia granic czasowych, do których prawidłowo przechowywane opony moga być traktowane jako nowe (np Polska Norma PN-C94300-7 określa tę granicę na trzy lata od daty produkcji)
...
tutaj kilka zdań więcej do poczytania np .
http://www.opony.com.pl/opony-porady...y-i-mity/?id=3
-
zamiana rozmiaru opon
Witam panowie i panie , mam auto na letnich kołach 225x50x17 a czciałbym z kołami zimowymi zejść do rozmiaru 16".Siedze na różnych "zamiennikach "i doszedłem do wniosku że jedyny słuszny rozmiar najbardziej zbliżony to 215x55x16 ,mam rację ?
Pytam bo jak by nie patrzył to zmiana mieszczą ca się w tolerancji (wychodzi 2.5%) ale nic innego chyba nie dobierze w 16".Jeśli temat w złym miejscu to nie bijcie tylko przenieście.
-
Nic się nie stanie, możesz wsadzić takie koła bez konsekwencji. Nawet może to być 205/55.
-
215/55/16 to homologowany rozmiar do tego auta takze bez problemu.
-
Jak nie masz w wersji papierowej to ściągnij z netu instrukcje obsługi do 159 w pdf-ie i tam masz wszyskie dedykowane rozmiary opon do felg.
-
Ok dzięki ,znalazłem to co piszecie ale przy dedykowanym kole 205/55 jakaś większa dziura będzie między kołem a błotnikiem bo koło niższe choć dedykowane i trochę to słabo wyglądac może .Jedyny plus to więcej miejsca na śnieg ha ha ha ,
-
Proponował bym 215/55 na zimę. Auto będzie minimalnie wyżej jak 205/55.
-
A jeszcze jedno pytanie żeby nie zakładać nowego wątku, we wnęce mam dojazdówkę i co jeszcze powinno być bo człowiek od którego kupiłem nie dał mi nic więcej a ja teraz oprzytomniałem że nawet klucza do kół nie mam .Jakiś plastikowy wkład gdzie jest lewarek i klucz chyba powinien być?
-
Poszukaj na allegro używanego wkładu do koła zapasowego z lewarkiem i kluczem. Ja kupiłem taki zestaw a dodatkowo klucz do kół z przedłóżką gdyby był problem z odkręceniem koła
-
Moim zdaniem zamiennikiem rozmiaru 225/50/17 jest 205/60/16.