a to mozna wymienic:confused:
kurde tez bylem wygodny i nie zdjalem,no ciekawe...
Na wartosc podcisnienia w kolektorze moze miec wplyw
Te wszystkie przerobki odmy itp tez mialy by swoje rozwiazanie
No ale sprawdzmy
można odpiąć wtyczkę EVAPa i sprawdzić falowanie... tak mi sie wydaje
bez niego, komputer go pominie w obliczaniu ilości dostarczanego powietrza czy też oparów paliwa
Panowie, każda AR jest inna, ja zdaję relację prawie na żywo co sie działo po podpięciu filtra.
Jak kolega wcześniej napisał, muszę pojeździć i zobaczyć....
Ale efekt podpięcia filtra w MOIM PRZYPADKU był natychmiastowy.Dziele się z Wami spostrzeżeniami :)
Tak wkład można wymienić,producent zaleca co ileś tam km, muszę pobrać manual....
Sprawdziłem, co 80kkm
No, to jak mam z 250kkm to wypadało by...:)
---------- Post added at 23:11 ---------- Previous post was at 22:53 ----------
Po tym incydencie łącze fakty.....
Przygotowując silnik do remontu, by taniej, sam wypruwałem głowice i osprzęt pod blokiem.A przed remontem nie miałem falowania.
Może szarpiąc te wszystkie węże wyrwałem coś.....może....
Pojeżdżę,zobaczę.....
W tym pojezdzie mamy uklad dopalania spalin typu wewnetrznego -AGR nie EGR i zaworek w kolektorze jak i sam pochlaniacz maja duzy wplyw na prace silnika z reszta wspolpracuje to razem z kolektorem zmiennej dlugosci oraz wariatorem zmiennych faz rozrzadu.Mysle ze nie sprawnosc zaworka lub pochlaniacza czy jego brak moglaby sie objawic na analizie spalin lub wykresach sondy ale teoteryzuje frywolnie odrobine
Dzisiaj wróciłem z serwisu aso i jestem po wymianie:
-rozrząd z pompą wody
-sonda lambda
-filtry powietrza
-czyszczenie przepustnicy
-kasowanie błędów
Autko już nie faluje tak bardzo jak przedtem, są delikatne wahnięcia jednak reszta jest sprawna i została gruntownie sprawdzona w aso. Umówiłem się na wymianę świec i kabli i zobaczymy czy problem zniknie, ale jest dużo lepiej niż było.
To mówicie że wkład węglowy może mieć wpływ na to falowanie?
Czy ktoś już odpinał EVAPa?
Kabanov czy dalej Ci faluje Alfa?
wszystkiego dobrego w Nowym Roku falowcy ;)
ja jeździłem bez, ale dawno temu i z niesprawną sondą - efektu u mnie nie było
musiał bym teraz spróbować jak już mam wszystko sprawne
zaviaseq ty już nie masz falowania? (jak usunąłeś?)
dojście do filtra par paliwa nieciekawe
Załącznik 43179
u mnie faluje baaardzo rzadko, jestem po tuningu silniczka krokowego, w miejscu gdzie wychodzi z niego metalowy trzpień i łączy się z plastikowym ślimakiem widziałem luz i go zniwelowałem, nie mam pojęcia czy tak ma być czy tak jak wcześniej ale jest w miarę oki
do filtra dzieli Cię kilka śrubek... ale trzeba zdjąć koło