-
Jaka żywotność? Moja pierwsza 159 straciła DPF przy przebiegu 305 tys był oryginalny i wypalał się sam co ok 600 km. Zapychał się do 110%!
W mojej drugiej 159 , która ma 133 tys przebiegu DPF wypala się co 600 km i zaczyna ten proces już przy 65% zapchania.
-
Jeżeli chodzi o procenty zapachania i wypalanie to u mnie też jest podobnie raz wypalanie jest przy 70% a zimą jak warunków nie było to tez przy 105% po wypalaniu zachodzi do okolo16%.wiec nie jest reguła ze jak juz jest 100% zapachania to trzeba wywalić dpf..bo i tak w kompie pokazuje zapchanie normalne.wszystko zależy od warunków w których komputer moze taki proces włączyć. Latem mam wypalanie co 1200km głównie trasy wawa-szczytno ma działkę lub na Podlasie do rodziców. A zimą jak się jeździ do pracy 6km to sami wiecie że nawet silnik rozgrzać się nie zdąży ale co jakiś czas a8 s8 przeleciec jak na kompie sprawdzę ze się zatkal powyżej 80% to wtedy robie mu dobre warunki silnik rozgrzany obroty powyżej 2500 i wtedy wszystko jest Oki.
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
-
-
Najgorsze co może być to wymuszanie wypalania dpf.Chyba ze juz naprawdę nic a nic nie można było zrobić. ..I pytanie oczywiście po co to zrobiłeś? I dymek nie jest aż taki duży wiec jest ok.
-
Pytanie do dymienia czy przy normalnym wypalaniu tez tak powinno kopcić czy jest już coś nie tak ?
-
U mnie trochę losowo, nie ma reguły. Raz dymi na niebiesko podczas wypalania, a raz nie. Średnia odległość między ostatnimi 5 wypalaniami to 680km, przebieg 260tyś.
-
Moja też dymi na niebiesko, przy wyprzedzaniu zostaje za mną spora chmura dymu. Wypalanie teraz co 1200, 200 tys. przebiegu.
Mial ktoś wypalanie co 2 tys km? Jak podłączyłem mesa przy zakupie to średnia z 5 wypalań byla właśnie prawie 2000 km. To możliwe czy coś pomyliłem? teraz po przejechaniu ponad 4 tyś. km średnia 1200.
Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
-
Niestety średnie wypalanie DPF miałem co 55km, do tego w trasie schodziło z 93% do 87% więc nie dawało rady. Spróbowałem wymuszonego ale niestety nie pomogło.
-
Wiec powiem tak jak już takie wartości miałeś to nie ma nad czyś sie zastanawiać. ...wywalić wyłączyć i mieć święty spokój :)
-
Również tak uważam ale wpierw chce ustalić przyczynę takiej sytuacji.