https://www.fiat-autoparts.com/
Printable View
Witam. Zamówiłem w fiat autoparts wahacze do wersji poliftowej i po miesiącu (zamawiałem w grudniu) dostałem wiadomość że jednej strony nie ma i nie będzie część nr 51 835 397. Czyli dostane jeden tylko wahacz i ich już też nie będzie. Pytanie czy ma ktoś namiar gdzie to w ogóle kupię? w ASO w Krakowie nie mają i facet mi powiedział że w Włoszech też już brak. Robi się chora sytuacja że brakuje części do alfy 159 i skazany jestem na jakieś gówno typu TRW. Inna sprawa czy ktoś wie gdzie mi zregenerują wahacz dobrze i na miejscu go ściągną i założą (polska południowa) bo może to będzie lepsze wyjście.
do poliftowej można spokojnie kupować Magnetti Marelli, wygląda na to że to jest to samo co oryginał
Jeżeli chodzi o regenerację to polecam http://www.podlesny.go3.pl/
Korzystałem z usług Pana Podleśnego i jestem bardzo zadowolony. Niestety zakład ten nie zajmuje się demontażem i montażem wahaczy. To musisz sam załatwić.
Zagadka wahaczy do poliftowych alf chyba rozwiązana. Kupiłem oryginał w fiatautoparts. Wahacz ma patrząc od góry na zaślepkę sworznia nabity numer. Tak samo ma oryginał który mam na samochodzie a który przy 150tys nie ma luzów. Dodatkowo oznaczenia, logo ricambi są takie same. Co ciekawe wahacz ma zielony napis V21. Taki sam wahacz z tymi samymi oznaczeniami, nr na zaślepce sworznia, logo ricambi oraz tym zielonym napisem V i jakiś tam numerek jest na wahaczach magneti marelli. Natomiast jeżeli chodzi o regenerację Pan z firmy Metaltok spod Krakowa (tel 12 270 17 35) robi regenerację sworzni za 150-200zł od sworznia. Mówi że robi na dwa sposoby albo tanio do sprzedaży albo za te 150-200 do jazdy na jakieś nawet 200tys km. Mówi żeby tulei przy tym nie wymieniać na nowe (mówimy o oryginalnym wahaczu) bo na oryginalnych tulejach zrobimy 10x tyle niż zamiennikach typu TRW.
Odnośnie jeszcze wahaczy typu lemforder, trw, moog, vema itd itp wszystkie to są te same (podróby) z wypalonym laserem logo, które w zależności od spasowania (chybił trafił) sworznia i wkładki z tworzywa sztucznego, wytrzymują od kilki do kilkudziesięciu nawet tys. km.
Boję się kolego, ze masz w 100% rację :(
Kupiłem Lemfordera, ( temat kilka stron wcześniej, sprzedawca w końcu po oficjalnie dokonanym zwrocie i napisaniu reklamacji odesłał mi inny wahacz) ale jeżeli chodzi o jakość odlewu/spasowania tulei to jest bardzo słabo...wokół miejsca sprasowania sworznia pełno było opiłków aluminium, podobnie jak i wokół
nabitych tulei....
Obyś się mylił, ale sprawdzę ile on wytrzyma, na razie nie ma co krakać....
pajak998, więc zakup wahaczy Magneti ma sens, prawda?
Tak tylko mówię o wersji po liftingu. Dostałem informację od sprzedawcy że magneti marelli jest wahaczem oryginalnym w tym wypadku. Natomiast przed liftem odstawcą było TRW ale ta seria dobrych wahaczy skończyła się w 2008 roku jak Alfa zmieniła dostawcę na magneti marelli. Więc przed liftem trzeba szukać starego TRW albo kupować oryginał. Na wahaczach jest data produkcji, widać to również na zdjęciach które zamieściłem.
Laik ze mnie, ale czy bardzo różnią się wahacze sprzed liftu i po lifcie?