Tylko mnie się tak w trasie wypala co 500-600
Printable View
U mnie ostatnio wytrzymał 800 km z czego 400 km było poza miastem. Być może jeździsz bardzo szybko (spalasz dużo paliwa). Do oceny sprawności filtra warto by było sprawdzić jaki poziom zapchania ma bezpośrednio po wypaleniu.
Jak wspomniałem u mnie wytrzymał ostatnio 800 km, ale zapchany był już w 105%. Zauważyłem , że gdy jeździ się za miastem ecu nie czeka do 100% zapchania tylko wypala częściej "korzystając" z okazji już przy 75%
Dokładnie po 1020 km jazdy miejskiej z chwilą ruszenia w trasę zaczął sie wypalać. Wskazania chwilowego spalania bezcenne. Na tempomacie ustawione 140 spalanie w granicach 5,6 i raptem wyskakuje mi 15-20 l na setke. Przez ok 15km musiałem podziwiać to ekologiczne spożywanie ropy.
Wysłane z ZX Spektrum Plus
Jeśli pacjentem jest 2.4 to pierwsze pytanie - w jakim stanie jest kolektor i klapy?
Pozwolę sobie odkopać temat, żeby nie zaśmiecać forum... licząc na odpowiedź w temacie (pierwszy diesel, pierwszy dpf więc się uczę/panikuję - proszę o wyrozumiałość)
Sprawiłem sobie interfejs i dziś pobawiłem się FESem. Zastanowił mnie DPF: ostatnia regeneracja - 490 km, średni dystans z ostatnich 5 regeneracji: 208 km, średni czas ostatnich 5 wypaleń - 493s, średnia temperatura z 5 ostatnich wypaleń: 602C, stopień zapchania 88%.
Martwi mnie ten średni dystans z ostatnich 5 regeneracji. DPF kończy żywot czy po prostu nieświadomie przerywałem mu procedurę wypalania? Autem przejechałem dopiero 3,5k km i wypalanie zauważyłem tylko raz (na postoju jak śmierdziało). Jeżdżę głównie trasy 2 x 25 km do pracy i czasem trasa 300+.
Średnio co 208 km to trochę często. Może świadczyć, że się nie wypala dokładnie, albo masz zły olej (za dużo popiołów), albo przerywasz. Z drugiej strony, 493s to chyba niezły czas. Nie wskazuje na przerywanie procesu. Max to 600s (10 min), ale wypalanie kończy się wg. parametrów, jakie mierzy sobie komputer, a nie czasu, więc nie każde pełne wypalanie trwa 600s. U mnie (podobna jazda: 2x20 do pracy przez wioski + trochę miasta + trasa co 2-3 tyg) średni dystans pomiędzy wypalaniem to jakieś 400km. Ale zdarzało się, że wypalał się po niecałych 300. A ja nie przeoczę żadnego wypalania, bo mam DPF monitor od maly_777.
Wysłane z Xperii przez Tapatalka
Po zakupie interfejsu z usunięciem rezystora z aukcji :
http://allegro.pl/show_item.php?item=5782127177
Problemu nie ma ze sprawdzeniem stanu DPFa w pełnej wersji AlfaOBD albo super apk dedykowenej dla DPFa ( oczywiście po wykupieniu wersji pro )
https://play.google.com/store/apps/d....ap.dpfmonitor