W sprawie tej sytuacji nalania X-Cess zamiast X-Clean obędzie się chyba bez problemów i dolewania dodatków do baku ponieważ serwis przyznał mi rację i wymienią olej na X-Cleana bez dodatkowych opłat. :)
Pozdrawiam
Piotr Adamczyk
Printable View
W sprawie tej sytuacji nalania X-Cess zamiast X-Clean obędzie się chyba bez problemów i dolewania dodatków do baku ponieważ serwis przyznał mi rację i wymienią olej na X-Cleana bez dodatkowych opłat. :)
Pozdrawiam
Piotr Adamczyk
Mam pytanko:
Giulietta QV 1750 - 2012 ROK - Serwisowana w ASO do końca i podobno zalewana była za każdym razem Selenia Sport Power 5W40
i tu się rodzi pytanie ... stan oleju mam bliski minimum, szykuje się wyjazd wakacyjny a "sporta" nigdzie nie mogę dostać ... Co można ewentualnie dolać lub na co wymienić przy kolejnej zmianie oleju ?
Olej jest jeszcze dość świeży (kilka miesięcy) ale pewnie na jesieni będę wymieniał :)
Byłem u swojego zaufanego "magika" od oleju, przestudiował normy i stwierdził, że do 1,75TBI będzie dobry Motul 8100 X-Cess 5W40 ... co Wy na to ?
no i czego mogę doraźnie dolać do Selenii Sport :)
5W40 C3 a nie full saps jesli na dolewke
Czyli rozumiem, że na dolewkę cokolwiek co ma ACEA C3 (tak jak Selenia Sport) i jest w lepkości 5W40 :)
A teraz z innej beczki:
Co Wy polecacie lać do 1.75 TBI ? Bo, że ASO poleca Selenie to już wiem :)
Ja zalewam Motula X clean 8100
tez Motula XClean 8100 5W40 C3 zalewalem do TBi, choc ostatni raz to wpadl Specol Premium 5W40 C3 (mimo ze tani to jest naprawde bardzo przyzwoity olej - chocby ma 20% bazy PAO). zawsze dawalem pakiet dodatkow Archoil AR9100+9200 a potem ja wyszlo to tylko AR9200v2. Takie same oleje leje do Giulietty 1.4TB (kiedys motul, teraz specol + dodatki)
No to decyzja podjęta :) Kupuję na ew. dolewkę litr Motula X Cleana a we wrześniu/październiku zmiana całego oleju :) Dzięki za podpowiedź :)
Można też rozważyc Ravenola do TBI https://www.ravenol.de/en/products/u...sae-5w-40.html, cenowo wypada podobnie do innych..
Ja mam zalanego RAVENOL TURBO VST SAE 5W40 plus AR9100. Cichsza praca i poprawa znacząca pracy na zimnym silniku. Przejechane ponad 2tys od wymiany i caly czas idealna złota barwa oleju i zero ubytku.
Ja od dłuższego czasu zalewam Castrol Magnatec 5W-40 i jest naprawdę ok.
Panowie co powiecie o takim oleju do 1.4 MA, RAVENOL SSO SAE 0W-30, obecnie miałem zalany Penrite ENVIRO+C2 0W30. Porównując karty charakterystyki to korzystniej wypada ten Ravenol niż Penrite no i cena na plus. Jednak nie spełnia on tych norm Fiatowskich, czy przez to należy go zdyskwalifikować ? Zastanawiam się co ważniejsze normy Fiata czy odpowiednie SAE (w tym przypadku 0w30) i lepsze parametry w kartach charakterystyk.
Ok, a co zmieniło się w silniku 940A2000 (1.4 MA 170ps) po roku 2013, że nagle zalecany jest 0W30, zamiast 5W40. Sam MA się w jakiś sposób zmienił ? Czy chodzi jedynie o ekologie ? Mam Giuliettę MY11 i już nie wiem co lać, co prawda co wymianę robię płukankę. Auto całe wcześniejsze życie jeździło na Selenii 5W40 (zmieniana była co rok, a poprzedni właściciel latał tym około 20k rocznie) co wymiana z płukanką leci niesamowity syf. Przy następnej wymianie planuję zrzucić miske wyczuścić ją od środka i przy okazji zajrzeć do smoka. Od 2 wymian zalewam 0W30, teoretycznie różnic nie widzę żadnych, tylko pytanie co jej powinienem lać 5W40 jak pisze książka i wszelkiego rodzaju katalogi doboru oleju różnych producentów, czy 0W30 bo taka moda pojawia się ostatnio na forum ze względu na to że od MY13 jest już inne SAE zalecane. Ktoś mądrze mi to wyjaśni, bo totalnie już zgłupiałem.
Lej to co zaleca książka dla modelu z Twojego rocznika (lepkość, klasa ACEA i norma Fiata). Pytanie jakie zmiany zostały wprowadzone, że polecają inny olej to trzeba by zadać inżynierom projektującym silnik i układ smarowania. Możliwe, że żadne, a podają ten olej, na którym prowadzili proces homologacji.
Chcesz by silnikowi było lepiej skróć interwały wymiany, stosuj płukanki (ale z Twojego postu wynika, że to już robisz). Wybieraj olej między producentami patrząc na specyfikację oleju i normy, które określił producent. Normy określają minimalne lub maksymalne parametry oleju, a producenci chcąc się wyróżnić stawiają sobie poprzeczkę wyżej i deklarują, że ich olej ma parametry na danym poziomie. Przykładem może być minimalna wartość całkowitej liczby zasadowej (TBN). W wielu miejscach natknąłem się na informację, że im wyższa tym lepiej. Norma określa minimalny poziom, więc oleje spełniające tą samą normę mogą się różnić (mieć inną wartość TBN).
W necie, na stronach producentów można znaleźć bez większych problemów informację o parametrach technicznych oleju oraz normy jakie spełnia. W lipcowym numerze Auto Moto Technika (2019 nr 7 (55)) jest cały artykuł poświęcony normą oleju 5W40 i trendom na rynku jeśli chodzi o tą konkretną lepkość. Uważam, że warto przeczytać. Według wspomnianego artykułu najbardziej rygorystyczny poziom jakości przedstawiają normy Mercedesa, które oleje mogą spełniać lub być aprobowane przez Mercedesa.
Używając Google można znaleźć gotowe tabelki z porównaniem parametrów, jak np tu https://docs.google.com/spreadsheets...tmlview?pli=1#
Oczywiście nie można w pełni ufać takim tabelkom i wypada zweryfikować wartości dla tych olei, które finalnie rozpatrujemy.
Autor tabelki to JERSEY z forum alfaholicy, na którym jesteśmy. Jeśli autor tabelki czyta mojego posta to szanuję i pozdrawiam :)
A na koniec dochodzi kwestia ekonomiczna - ile chcesz dopłacić do teoretycznie lepszego oleju.
O ile się orientuję to zmiana na 0W30 była podyktowana normą Euro6 dla benzyn. Podsumowując- lej 0W30 z normą C3 lub normą Fiata (one się praktycznie pokrywają). Nie lej Selenii 5W40 nie z racji że to 5W40 tylko że jest kiepska i słabo współgra z tym silnikiem biorąc pod uwagę doniesienia użytkowników. Możesz lać inne 5W40 zgodne z normą.
Z tymi olejami do Julki z MA nie wiem doprawdy czemu jest takie zamieszanie. Jest Shell ECT 0W30 C3 który kosztuje śmieszne 110 PLN za banke, spełnia wszystkie normy. Lać, zmieniać co 10kkm, płukac co 2-3 wymianę i temat rozwiązany.
Witam wszystkich, jestem szczęśliwym posiadaczem Giulietty 1.4 MR 170km od kilku dni, rocznik 2011 przebieg 163 tys km, mam zamiar wymienić olej w silniku.Czytając poprzednie posty widzę że użytkownicy stosują 5w30 lub 5w40. Co lepiej zastosować? Oraz jakiej marki olej? Rozmawiałem ze znajomym mechanikiem i mówił, żeby odpuścić Selenie. Może Motul albo Total? Proszę o jakąś podpowiedź. Pozdrawiam
Dzięki, wkońcu wziąłem Motula 5W40
Ja wlałem Motul 8100 XClean 5W40 i silnik od razu jakby ładniej pracuje.
Szybkie pytanko, mam silnik 1.4 MA w MiTo z 2010r. Wcześniej auto jeździło na Selenii PE 5w40, a teraz chciałbym zmienić na Millers Oils Energy Efficent 5w30 z normą C3 (taka jak selenia). Do tego zrobię płukankę i wymienię śrubę z podkładkami na turbinie. Auto ma 123k przebiegu. Będzie to działać czy zły olej wybrałem?
Ja teraz przy zmianie za ok miesiąc w ciemno leję 0w30 bo w mroźne dni aktywator na seleni 5w40 wydawał jęki i nie mam zamiaru pomagac mu paść.
Super, dzięki wielkie Piotrek1983 :) Już piszę do sklepu żeby wysłali mi Selenię Digitek 0w30, którą polecali inni na forum. 4 litry mam nadzieję, że wystarczą?
Tutaj masz jeden bardzo dobry olej - http://oilserwis.pl/millers-oils-xf-...2-0w30-5l.html
a tutaj drugi - http://oilserwis.pl/687,pl_penrite-e...-30-c2-5l.html
Normalne oleje najwyższej klasy.
TBi 80tys km przebiegu do tej pory na seleni ale na szczęście wymiana co rok
Chciałem teraz czymś lepszym zalać z lektury mam 3 typy ale im więcej czytam tym mniej wiem
1 Ravenol VMO 5W40
2 SPECOL Spec Premium C3 Synthetic 5W40 5L + Archoil AR9100
3 EUROL FLUENCE 5W40 5L + Archoil AR9100
mam to samo, do silnika 1.4 170 z przelotem 150tys który pewnie (bo tego nie wiem) miał wymieniany olej co 30tys. i chciałbym mu strzelić porządna płukanke wylać to dziadostwo co tam siedzi i zalać jakiś dobry olej, czytałem prawie cały wątek ale jak olei tak zdań więc przydało by się aby ktoś kto już to robił podpowiedział cos;) W znajomym sklepie z olejami polecono mi:
Millers Oils EE Longlife 5W40 5L
BG 109 Profesjonalna płukanka do silników 325ml
co o tym myślicie?;)
Przy wyborze oleju patrz również na specyfikacje jaką zaleca producent. Cytat z książki serwisowej:
"Olej całkowicie syntetyczny o lepkości SAE 5W-40, ACEA C3 Kwalifikacja FIAT 9.55535-S2."
Przy wyborze oleju patrz, żeby spełniał te 3 normy. Millers Oils EE Longlife 5W40 nie ma kwalifikacji FIAT 9.55535-S2 - ja bym go nie zalał.
Osobiście leje do Mito MOTUL 8100 X-CLEAN C3 5W40 i polecam.
ktoś myślał o oliwie 0W40?
Jezdzilem Giulietta 1.4 MA prawie 8 lat, modyfikowana na ponad 200 KM. Od mniej wiecej 50 tys. przebiegu do 112 tys. (przy takim sprzedalem) lalem Millersa EE Longlife 5W40 na zmiane z Motulem 8100 X-Clean, zmienialem co ok. 10 tys., na obu dzialal bezproblemowo i oba moge polecic, zdecydowanie lepsza praca niz na Selenii
Czytam, czytam... Coś już wiem, a na pewno wiem, że nic nie wiem ;)
W czerwcu kupiłem Giuliettę 1.4 MA 170 KM, 2013 r, przebieg 80 000km. Zalewana Selenią, raczej częściej, niż co 30 kkm (mam nadzieję...)
Moduł MA wymieniony w 2017 w ramach gwarancji.
W listopadzie przyszedł czas corocznego serwisu.
Poprawcie mnie, jeśli mój plan jest zły lub niekompletny:
- śruba turbo - jeśli jest sitko - wyczyścić, jeśli nie ma sitka - tak zostawić
- czyszczenie odmy
- czyszczenie filtra MA
- wymiana oleju na np. Millers EE 5w40, Enviro+ 5w40, Motul 8100 x-clean+ 5w40 (który z nich? pod ręką mam Motula)
- oczywiście wymiana filtra oleju
- czy trzeba zrobić "coś" w komputerze po takim serwisie?
- coś jeszcze?
Wiem, odpowiedzi już padały, ale gdyby ktoś z piszących przeczytał ostatnie 50 stron w tym czy podobnym wątku, mógłby znaleźć informacje mocno niespójne.
Witam posiadam giuliette 1.4 Multi Air 170km i czytam że lepiej zmienić na 0w30. Obecnie mam 5w40. Jednak obawiam się że po takiej zmianie auto zacznie mi pić dużo oleju. Przebieg auta to 183000km. Czy ktoś może się wypowiedzieć jak jego auto zniosło taką zmianę?
Bez dobrego płukania taka zmiana może się nie udać. Warto użyć Oilem ReleaseTech Power Flush to nowoczesna mocna płukanka na bazie estrów. 1 godzina na gorąco i czasami podnosić obroty.
Olej bym najpierw sprawdził 0W30 z normą 504 507. One maja wyższą lepkość HTHS niż inne 0W30. Z tańszych Shell. Z dobrych na PAO np. Eurol Syntence.
Ja na czystym silniku stosowałem nawet 0W20 bez ubytków.
Tak, płukanka obowiązkowo ale czy po takiej zmianie na 0w30 zużycie od wymiany do wymiany mocno nie wzrośnie?
Myślałem nad Motulem czy polecacie jakiś inny?? Chciałbym coś do 180 zł.
// edit. Ew czy pozostać już przy 5w40?
//Edit 2
Piszesz o tym?
Olej SHELL Helix Ultra 0W30 ECT C2/C3, 4 litry