Dlatego ja się przy tym nigdy nie spieszę. Pierwsze co robię to odkręcam korek i zabieram sie za wymiane filtrów czy innych rzeczy które sobie zaplanowałem. Po jakiś 30 - 40 zakręcam korek i dopiero wlewam nowy.
Printable View
Dlatego ja się przy tym nigdy nie spieszę. Pierwsze co robię to odkręcam korek i zabieram sie za wymiane filtrów czy innych rzeczy które sobie zaplanowałem. Po jakiś 30 - 40 zakręcam korek i dopiero wlewam nowy.
Ja wymieniam olej na zasadzie odkręcam korek i na drugi dzień zalewam dopiero. Mi się z wymianą nigdy nie spieszy.
Po kilku dniach od wymiany oleju mogę już napisać że po zalaniu Shell Helix Ultra 5w30 silnik pracuje zdecydowanie ciszej. Z tym że nie wiem jaki olej był wcześniej i jak długo, ale podczas wymiany wymieniacz powiedział że nie wyglądał już zbyt dobrze.
Nie znalazłem tu nic na ten temat, w tej chwili mam zalany olej castrol magnatec diesel 10W40, przejechałem na nim 10 tyś km i nadszedł czas na zmianę. Podobno olej który mam zalany nie jest dobrym olejem do tego auta (1.9 JTDm 16v), czy mogę przejśc na olej o lepkości 5W30/40? Różne są opinie jedni mówią że tylko lepkością w górę inni że zawsze taki sam a ja nawet nie wiem jaki był zalany przed castrolem
śmiało możesz przejść, a jeśli masz DPF to nawet powinieneś
bez żadnych płukań? który będzie lepszy na takie przejście 5W30 czy 5W40
159 2007 rok 1.9 16v z dpf-em bez egr-u przebieg około 190 tys km
pytanie za 100 pkt - jakie sklepy internetowe polecacie ?
zaopatrywał się ktoś w sklepie motul krakow ? www.motul.sklep.pl
Dobry 5w30 z C3, przed wymiana płukanie, i ewentualnie dodatek do paliwa wspomagający wypalanie DPFu.
Trzeba być naprawdę skończonym, nie napisze kim, żeby do takiego silnika zalać olej w żaden sposób nie spełniający podstawowych wymagań silnika.
Napisz jakim konkretnie MOTULem jesteś zainteresowany, na pewno pomogę. :)
www.najlepszysyntetyk.pl
www.pablogarage.pl
Z tych dwóch korzystałem i złego słowa nie mogę powiedzieć :) U Pablo taki plus, że jeszcze filtry od razu kupisz. Z kolei najlepszysyntetyk ma inny asortyment.
A będziesz miał w ofercie oleje Penrite, Amsoil i bajery z Archoil ? Poważnie pytam :)
I to mi wystarczy :D A kiedy będzie w ofercie?
ja moge ten polecić: http://www.zmienolej.pl
brałem tu Amsoli, jak wielu forumowych użytkowników Corolli
przeglądam tu wasze wpisy kilka dobrych chwil i mam taki mętlik z olejem, że już nie wiem co wybrać.
Proszę dajcie jakieś linki co mam kupic?
mam zaleny 10W40 (podobno nie zalecany), wcześniej był 5W40 Mobil. Nie wiem czy autko ma DPF.
Specjaliści polecają http://najlepszysyntetyk.pl/shop/pen...viro-5w-40-c3/, ja również na tym jeżdżę z dodatkiem AR9100.
Dobre oleje oferuje również Millers. Jeśli nie masz DPF-a dobrym wyborem może być również Liqui Moly 5W40 Diesel Synthoil.
Budżetowo Shell Helix Ultra 5W30.
a coś bardziej popularnego mobil, castrol itd, dostępny na każdej stacji.
Shell Helix jest dostępny na większości stacji. W Mobilach się nie orientuję. Kumpel do Audi leje Castrol EDGE FST 5W30 i też silnik nie wybuchł ;)
olego magil ,widze ze lejesz ten olej co chciałbym kupić http://najlepszysyntetyk.pl/shop/pen...viro-5w-40-c3/ zmieniałeś olej na taki z jakiego oleju? jakaś różnica w pracy silnika? Mam castrola edge ale wole coś pewniejszego :)
Wcześniej był Gulf (najbardziej negatywne wrażenia - olej zdecydowanie dlużej spływał do miski i silnik pracował bardzo brzydko na wyższych obrotach), potem przez 2 wymiany wlewałem Millers XF 5W30. Za każdym razem płukanka.
Subiektywnie rzecz ujmując, już dawno nie słyszałem "klepania" zaworów. No i jadąc jednostajnie w okolicy 2000 rpm nie słychać silnika :) Na zimnym silnik odpala bez zgrzytów, to też dobrze. Ogólnie jestem zadowolony i nie żałuję wydanych złotówek na Penrite.
Dodałem do niego AR9100.
Ta promocja jest już od dłuższego czasu. Ja jakoś nie ufam produktom z beczki i zawsze kupuję w oryginalnie zamkniętych pojemnikach :)
Po wielu minutach czytania forum o oleju, zalałem do swojej 159 Motul 8100 X-max 5W40 zobaczymy czy są jakieś różnice.
Przejechałem od mechanika z 3km więc się na razie subiektywnie nie wypowiem.
Witam posiadam AR 159 1.9 jtdm 150 km,autko kupilem niedawno i praktycznie po kilku tysiacach zatkal sie dpf pomimo iz zwracalem uwage na prawidlowe wypalanie, aktualnie dpf jest usuniety a egr zaslepiony i musze wymienic olej gdyz po takiej awarii jest to bardzo wskazane.Jaki olej obecnie polecicie??????
A co w tym temacie nie znalazłeś odpowiedniego oleju do Twojej Alfy?
Witam,
Jaki olej polecacie do alfy 159 2,4 210km (auto z dpf 130tys)?
widzę dużo postów ale większość tyczy się jednostki 16v.
co myslicie o motul-u albo millers do tego silnika?
8100 X-cess 5W40 - zalecany na stronie motul-a do tego silnika
8100 X-clean 5W40
Millers XF LONGLIFE 5w40
Jak z dpf to z Motula x clean 5w40.
Motul to górna półka, sprawdzony i polecany na wielu forach, do tego ma bardzo dobrą cenę.
Kiedyś tak było.
Widzę ze mała dyskusja się wywiązała:) W starej 159 1.9 mialem wlanego motul-a x-clean i nie zauważyłem różnicy w stosunku do castrola edge-a. W nowej 2.4 nie wiem co poprzednik zalał ale chyba nic dobrego bo dwa razy miałem komunikat o zapchanym dpf-e zaryzykuje chyba tego Millers Oils XF LONGLIFE 5w40 albu wersje EE. Mieszkam w UK i u mnie w okolicy łatwiej dostać Milellrs-a niż Motula
nie zawużayłes róznicy bo lepszy olej nie da Ci zauważalnego wzrostu mocy , czy maksymalnego wyciszenia pracy diesla, róźnica jest głównie w ochronie silnika bo o to tu chodzi..
polecam millersa z czystym sumieniem, do Ciebie jak już ustaliliście najlepszy będzie 5w40 kup z nano.. ja mam u siebie w 159 1.9 jtdm zalanego millersa EE LL 5w30 autko ma juz 210tys , dpf przy jeździe głownie miejskiej + troche mieszanej wypala sie co 800-1000km średnia z ostatnich 4 wypaleń to 850km ;) wymień jak najszybciej jezeli uważasz ze obecnie jest zalany jakiś gorszy olej, oby nie jakiś Full Saps. przed wymianą zalej płukankę Millersa na 15min i dopiero spuśc stary olej.
A ta płukanka bezpieczna jest dla silnika czy może lepiej zostawić samochód na cała noc aby cały stary olej spłyną z silnika?
ps
Dzięki za pomoc w doborze oleju, dam znać za jakiś czas jak się sprawuje
wlewasz płukake na lekko rozgrzany silnik,zapalasz i zostawiasz na 15min pracujący silnik, spuszczasz stary olej wraz z płukanką, wystarczy godzinkę zeby sobie sciekł, wlewasz nowy olej Millersa i cieszysz się pięknie pracującym i bezpiecznym dieselkiem ;p