Ja uważam, że profil 60 jest dużo praktyczniejszy i auto jest odczuwalnie wyżej.
Choć dzisiaj zostałbym z zimówkami na 17". Parę stów drożej za opony, ale duuuuuuuuuuuuuuuuużo ładniej to wygląda.
Printable View
Jak norwegia to raczej opony arktyczne, a nie zimowe. Np. coś takiego https://www.nokiantyres.com/winter-t...kkapeliitta-8/
Witam Panowie,
Mam pytanie. Posiadam na stanie opony Fulda 225/45/17, czy da się je założyć do mojej ALFY 159 na której mam felgi z oponami letnimi 225/50/17? Czy samochód nie będzie na nich trochę za nisko stał itp.
Ile osób tyle opinii roznych. Wnioskujac po tym to chyba najlepiej zalozyc 17 bo na 16 to za nisko jest. Tylko ze akurat w moim przypadku dochodzi zakup felg 17 a wtedy 16 stalowki byly by zbedne
Dokładnie to 11,25mm niżej o ile stan bieżnika jest identyczny na obu rozmiarach ale jeśli będzie go mniej to wtedy auto siądzie jeszcze deko w dółZałącznik 213710Natomiast zgodnie z kalkulatorem średnica mniejsza będzie o 22,5mm co odbije się na estetyce. Co ciekawe mniejsze koło wskazuje zaniżanie prędkości w stosunku do rozmiaru 225/50.
W poprzedniej miałem 16" w setupie na zimę. Więcej tego błędu nie popełnię. Chyba że ktoś mieszka w mieście i nie jeździ w dzikie rejony, wtedy obojętnie.
16 to i tak duże felgi. Ale tak jak mówisz co kto woli. Ja po jazda szkoleniowych na pewno profilu 60 bym na zimę nie założył bo przy poślizgu nie ma czucia auta jest jak na fali auto płynie i skakać potrafi. Ale fakt komfort może być większy. Ja jeżdżę na letnich i zimowych 16 i daje rade nawet do lasu wjechać ale trzeba uważać bo faktycznie można obcierke zaliczyć
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Wątek dotyczył ile auto zejdzie w dół czyli trzeba znaleźć różnice w promieniu obu rozmiarów czyli w tym przypadku średnice dzieli się przez pół. Samo koło oczywiście będzie 22,5mm mniejsze ale o tym też napisałem.:)
Prawda. Zwracam honor.
Miałem takie przez chwilę. Dziura w nadkolu większa, przekłamania na liczniku, mniejszy komfort jazdy. Na plus - felga wydaje się większa przez stosunek felgi do opony i stoisz niżej, choć na zimę nizej to słaba opcja.
Dzięki za odpowiedź. Czyli założyć mogę tylko będzie ok 1 cm niższa. W zimę jeżdżę bardzo mało i to głównie po mieście, więc może nie bezie tak źle. Wysokich podjazdów brak, powinienem dać rade na tych oponach.
Witam. Z tańszych i dobrych gum polecam imperial snowdragon 3. Ostatnio kupiłem komplet do mojej bestii w rozmiarze 225/50/17. Za komplet na oponeo dałem niecałe 800 zł bo teraz jest promocja :-) dobra budżetowa opona która ma świetne opinie.
Są elementy w samochodzie na których nigdy nie oszczędzam. Chodzi o te związane bezpośrednio z bezpieczeństwem. W tym są opony... Zanim zainwestujecie w używane opony, obejrzyjcie sobie ten filmik, o tym w jaki sposób pogłębia się bieżniki w zimówkach:
https://www.youtube.com/watch?v=pgtZsdi5KiI
Chyba nikomu nie trzeba mówić, jakie bywają konsekwencje. Lepiej chyba kupić jakieś budżetowe, ale nowe niż dojechane, wyżłobione używki. Podczas gdy ceny tych pierwszch wcale nie są zaporowe, przykład: http://www.oponeo.pl/tanie-opony
Jeśli ktoś się nabierze na takie opony to znaczy że jest po prostu ślepy.
Kupiłem Nokian wr d3 , DOT 1914 , po 5 tysiącach przebiegu i gwarancją na 3 lata za 700zł. Uważacie że to dobry zakup ? Załącznik 213797Załącznik 213798 Bo już sam nie wiem.
19 tydzień 2014 roku skąd wiesz że tylko 5 tys przebiegu? Przyjechały co najmniej 2 zimy. Ale oponki bardzo dobre jeszcze kwestia jak były zimowane i czy są proste. A i sprawdź. Czy na pewno czy są produkcji fińskiej bo wtedy ta ruska fabryka ich nie była Za dobra i był problem z wyważanie tych opon.
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Tak dwie zimy, według właściciela około 5 tysięcy mają. Jeszcze dzyndzle na bokach opony są.\głębokości bieżnika mierzyłem sam. Opony generalnie już mam w garażu.Nie naprawiane, bez łatek. Wizualnie jak nowe. Napis Made in Finland. Jeździły na civicu UFO ale profil był źle dobrany i obcierały na nierównościach więc właściciel postanowił sprzedać. Zobaczymy jak wrzucę na felgi czy to nie był kot w worku.
Jak fińskie to nie musisz się o nic martwić chyba że poprzedni właściciel lubił wyjeżdżać ostro na krawężniki
Koledzy, sorki że w temacie o zimowych oponach spytam o letnie, ale nie chce przed zimą wygrzebywać tematu letnich opon na wierzch :)
Szukam opon na przyszły sezon i trafiłem na taką aukcję: http://allegro.pl/4x-opony-letnie-22...5.html#thumb/6
Powiedzcie mi gdzie jest haczyk? Ceny wydają się bardzo atrakcyjne, widzę że roczniki to 2011/2012 więc już nie najmłodsze, ale z drugiej strony zjeżdżę je pewnie w 2/3 sezony, a opona nigdy nie używana też chyba trochę inaczej się starzeje. Uważacie że to dobra okazja?
Ale zwróciłeś uwagę na profil tych opon?
Na przyszly sezon będą miały 6 lat imo nie warte tej kasy.
Wg mnie guma parcieje (utlenia się) tak samo, bez względu czy leży czy jeździ (może trochę mniej, jeśli jest schowana gdzieś w piwnicy i nie działa na nią światło). W prasie motoryzacyjnej różne daty widziałem przydatności opon do użycia, generalnie podawali od 4 do nawet 8 lat. W każdym bądź razie na pewno traci swoje własciwości.
EDIT:
Do tego profil opony jest za wysoki, do 159 przy 17 calach jest 50, nie 55. Jakbyś je zamontował będzie ci przekłamywał licznik
Co sądzicie o Falkenach ?
Na allegro są teraz dobre ceny na dobre gumy.
http://allegro.pl/opony/?bi_s=allegr..._cat=3#16-cali
Data produkcji malo istotna? W życiu bym nie dal 1000zl za gumy które za mieisac beda już miały 6 lat. To jakby płacić za np 10 letnia 159 40tys bo stan igla.
Stara guma nie ma takiej wytrzymałości jak nowa.
Jest jeszcze kwestia w jakich warunkach była przechowywana i jak leżakowała, za dużo czynników ma wpływ na ich stan. Moim zdaniem szkoda kasy.
heyka
Dylemat...
Mam na mojej 147 zalozone 2x Kleber krisalp hp2 na ktorych zrobilem 1 sezon sa w bardzo dobrym stanie i 2x hankooki ktore trzeba wymienic. Rozmiar 195/60r15.
Chcac kupic 2 nowe opony (marki premium) w rozmiarze 195/60 trzeba wydac okolo 600zl za 2 sztuki. Te same opony w rozmiarze 195/65 kosztuja juz tylko kolo 450zl a caly komplet jest za 900zl. Co byscie zrobili? 2 opony za 600 czy 4 za 900 biorac rownierz pod uwage to ze lepiej miec te same opony na 2ch osiach niz rozne. Klebery moglbym sprzedac.... Czy moze poprostu kupic 2 klebery za 400 i po sprawie?
Jezdze przedewszystkim autostradami wiec snieg i lod jest mi w miare obojetny a wazne jest jak opona pracuje na mokro i czy jest glosna a w tym klebery sa tragiczne :P
Sam sobie odpowiedziałeś
195/65 to już straszny balon. Na zakrętach bok opony przez wysokość pracuję i wrażenia z jazdy będą nie najlepsze.
Ja bym kupił 4 opony za nie cale 1200zł. Opony to wydatek na dłuższy czas. To jak kupisz opony to kilka lat masz spokoju. A jak ma być cicho to patrząc na testy to Dunlop Response 2. Na alledrogo za ponad 1100zł
Myślę o continentalach ts860 bo testy dobre, jak zawsze. Michelin alpin4, goodyear ultra grip9 i właśnie dunlop Winter response2. Pirelli centurato Winter też mi się podobają ale podobno gorsze na suchym.
Jeśli jest możliwość przyoszczedzenia to chce ją wykorzystać, zimą jest mi całkiem obojętne czy opona się ugina bo to i tak 15tki i nie oczekuję nie wiadomo czego. Mam do wyboru albo kupić 2 dodatkowe klebery i mieć komplet kiepskich i głośnych opon albo kupić 4 dobre opony ale w rozmiarze 65.
Gesendet von meinem HTC 10 mit Tapatalk
Miałem dokładnie te Dunlopy WinterResponse 2 w rozmiarze 195/65R15 i przyczepność była zdecydowanie zadowalająca. Jednak tak jak mówi przedmówca, czuć było jak się kładą w szybszych zakrętach. Co ważne bardzo wolno się zużywały. Nie poddały się nawet na torze Kielce, ani na Ułężu, gdzie asfalt jest bardzo chropowaty. Ogólnie zdecydowanie polecam ten model.
Sprawdź cenę 185/65R15 do 147 ten rozmiar bedzie pasowal.
Pytanie do osób które zakupiły dębice frigo hp2, czy wszystkie modele mają wzmocnioną konstrukcję XL tylko nie każdy sprzedawca o tym pisze w ogłoszeniu czy jednak nie wszystkie?