witam
czy musiałeś ściągnąć pompę wysokiego ciśnienia do wyciągnięcia kolektora czy masz na to jakiś patent? zamierzam też wywalić klapy ale chce sie do tego przygotować.... a dodam że mam taki sam patent jak ty
Printable View
Witam. Panowie powiedzcie mi czy mój kolektor to jest przed liftowy czy poliftowy, bo już sie sam pogubiłem.
https://www.youtube.com/watch?v=BwOTCiMXDvc
klapy wirowe są od spodu? bo nie moge ich zlokalizować.
Poliftowy czyli tak naprawdę ten gorszy. Istnieje duże ryzyko urwania się klapy. A same klapy zlokalizujesz jak zdejmiesz kolektor. W tym modelu są one zabudowane.
Za bardzo nie zależy mi na dostaniu się do danych klap. Chcę wyczyścić kolektor. Można go rozebrać od góry w sensie ściągnąć tylko tą górną cześć?
Aha. Skoro jest to poliftowy to musiał go już ktoś wymienić bo alfa jest z 2006 :-)
Wysłane z mojej m4
Do czyszczenia musisz go zdjąć, nie ma na to innego sposobu. To że był zmieniany nie oznacza że jest nieśmiertelny. Ale zrobisz jak uważasz.
Wiem że do czyszczenia muszę go zdjąć. Chodzi mi o to czy muszę rozbierać wszystko tak jakbym się chciał dobrać do klap czy jest możliwość odkręcenia tylko górnej pokrywy?
Wysłane z mojej m4
Witam wszystkich.
Przymierzam się do usunięcia klap i mam do was pytanie jakiej firmy kupić uszczelkę pod kolektor dolotowy, ceny w Intercars zaczynają się od 17 zł, w ASO wołają za nią 100 zł. Możecie powiedzieć jakiej firmy wy kupowaliście.
Po co piszesz to samo w dwóch tematach?
Kup jakąś "normalnej" firmy i po problemie.
Ponieważ odpowiedź w stylu "kup normalnej firmy" za dużo mi nie pomogła. Zadałem konkretnie pytanie i chciałem od was rad a nie pretensji o to że w dwóch tematach zadałem to samo pytanie. Tam przynajmniej otrzymałem konkretną odpowiedź
Tej za 17 nie kupuj - jest z "papieru" i faktycznie trochę inaczej wytłoczona - kupiłem ją na początku i wymieniałem . Weź elring lub ajusa.
Panowie
Stało się , urwane klapy . Załącznik 202541Załącznik 202542Załącznik 202545
Oczywiście klap pozbywam się całkowicie tzn jednej , bo tylko tyle zostało.
Czy wywalać te tulejki na których są mocowane klapy?
Skoro pozostałych nie ma to nie koniec problemów jeśli ciśnienie masz ok. To zdejmuj głowicę
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
No mi kiedys zjadło jedna ale do tej pory po przejechaniu 20 tys km jest ok. nic sie nie dzieje
U mnie też nic się nie działo. A potem wpadła druga i zarżnęła silnik .... teraz zbieram na przeszczep i szukam zdrowego słupka w rozsądnych pieniądzach. Urwana klapa nie znika - jakieś szkody w silniku musi poczynić i teraz już wiem, że lepiej wiedzieć co się w środku dzieje.
Przy okazji - wie ktoś jak się nazywa / gdzie kupić to plastikowe ustrojstwo które wychodzi z kolektora? Bo u mnie końcówka została w wężyku zamiast normalnie puścić i teraz zastanawiam się czy zaślepić to w cholerę czy szukać nowej.
A co powiecie o takim zestawie? https://tafmet.pl/zaslepki-kolektora-ssacego-opel-fiat-alfa-romeo-saab/96-zaslepki-kolektora-ssacego-opel-fiat-alfa-saab-5902553474169.html
Stówka to nie aż tak drogo, chodzi tylko o to czy zdaje to egzamin bo jak tak to zamawiam to :)
Głowica już po regeneracji , na szczęście nie dostały tłoki i gładzie.
Turbina oczywiście totalnie rozjechana.
Ta klapę która została wywaliłem, poza tym wszystko zostawiłem jak było, tylko nie wiem czy dobrze.
Te tulejki na których są mocowane klapy mają na górze uszczelniacze.
Wywalić je czy nie?
Dzięki za odpowiedź.
Wywal wszystko i zaślep otwory. Z czasem może puścić na uszczelniaczach i znów będziesz musiał wywalać kolektor. Zrób raz, a dobrze.
nie chodzi o to, chodzi o to, że zaślepić otwory możesz w zasadzie byle czym, np: śrubą, etc. może jakiś znajomy tokarz coś ogarnie za flaszkę. Tu naprawdę nie trzeba wiele by sobie poradzić.
A pieniądz oszczędzony to tak jak zarobiony.
- - - Updated - - -
nie chodzi o to, chodzi o to, że zaślepić otwory możesz w zasadzie byle czym, np: śrubą, etc. może jakiś znajomy tokarz coś ogarnie za flaszkę. Tu naprawdę nie trzeba wiele by sobie poradzić.
A pieniądz oszczędzony to tak jak zarobiony.
Można odkręcić sama górna część kolektora bez połowy auta? Nie zależy mi na dostaniu się do klap stąd moje pytanie.
Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
Wywaliłem te kołki na których były mocowane klapy, zaślepiłem otwory śrubami.
Jednak najbardziej przeraziło mnie dolne "łożyskowanie" tych trzpieni. Początkowo myślałem że są wykonane z brązu, mosiądzu, jednak okazało się że nie, one są po prostu z jakiegoś tworzywa sztucznego, dwie z tych tulejek były u mnie wytarte i nie wiem czy to nie to było przyczyną urwania klapy (otwór nie był okrągły, zrobiło się jajo klapa nie pracowała w osi ocierała się o ścianki i się urwała, jako że jest dosyć pasowna w swoim otworze nie mogło być inaczej)
Te tulejki dolne też nie były jakoś bardzo wpasowane, wydłubałem je malutkim śrubokrętem. Jak ktoś zdecyduje się na wywalenie klap trzeba pamiętać o tych tulejkach, w silniku może by szkód nie narobiły ale turbina mogła by trochę to odczuć.
Zrobiłem porządek z kolektorem ssącym i zaworem egr - żałuje że nie zrobiłem tego na samym początku, bo auto wyraźnie lepiej przyspiesza, a na niskich obrotach poprawiła się akustycznie kultura pracy silnika...
Całą usługę przeprowadziła firma Auto-Krak z Rzemienia - specjaliści od silników JTD w naszych Alfach/Fiatach/Oplach itd
Teraz mogę spać spokojnie, bez obawy że się coś urwie ;)
tak wygląda kolektor po usprawnieniu przez Pana Zbyszka z AutoKrak
http://www.forum.alfaholicy.org/zala...614_153431.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/zala...614_153442.jpg
Z Egr była mała obsówa czasowa, bo dostałem najpierw za grubą zaślepkę i śruby EGRu okazały się za krótkie... ale w między czasie doszła właściwa
http://www.forum.alfaholicy.org/zala...625_155847.jpg
co ciekawe okazało się że w EGRze była już fabrycznie zaślepka z otworami ;D
taka jak na tej aukcji http://allegro.pl/zaslepka-egr-fiat-...282125365.html
http://www.forum.alfaholicy.org/zala...6282125365.jpg
jak widać nie ma tragedii, zresztą sam egr i kolektor nie były szczególnie bardzo zasyfione wg Pana Zbyszka, a podobno trafiają się i takie gdzie ledwo palca dałoby radę wcisnąć ;p
http://www.forum.alfaholicy.org/zala...625_160341.jpg
Ta grubsza zaślepka jest do całkowitego usunięcia EGR. Jedna gruba przy kolektorze ssącym i druga gruba przy wydechowym. Wtedy można wywalić calkowicie egr i chłodnicę spalin tak jak ja zrobiłem.
Pól auta? Max 30minut roboty z założeniem tej przy wydechowym wystarczy 3 śrubki od oslony termicznej odkręcić i ją lekko odchylić.
Tyle to też wiem, ale bez odchylenia chlodnic a więc rozbierania przodu ja bym tam ręki z kluczem nie zmieścił, przy 2.4 wszystko tam jest upchane na styk...
Za grube ręce u mnie poszło bez problemu :p
Zasadniczo potrzebuje czyszczenia i być może jakiejś naprawy kolektora w 2.4 (Pływak jutro dam Ci znać czy potrzebuje zamiennika, masz jeszcze swój?) i w Niemcach pod Lublinem znalazłem warsztat który podobno specjalizuje się we włoszczyźnie i nawet współpracuje z tym forum. Na jutro jestem umówiony na rozmowę ale na stronie znalazłem takie info ws usługi:
Wymiana kolektorów z klapami wirowymi (grupa ALFA FIAT LANCIA) 1.9 JTDM , 2.4 JTDM , 1.9 CDTI (OPEL). Regeneracja tych kolektorów polegajaca na wymianie klap na aluminiowe , podwójne uszczelnienia osi klap, wymiana listwy sterującej i wyeliminowanie jej wadliwego osadzenia na osiach klap.
Chciałbym zapytać czy jest to rozwiązanie kompleksowe? Czy może lepiej wyrzucić klapki całkiem?
Tak jeszcze mam. Jak juz się brać w 2.4 za rozbieranie to trzeba to zrobić porządnie czyli wywalić klapy całkiem i mieć spokój. Klapy nie maja żadnego pozytywnego wpływu na działanie silnika.
Też tak słyszałem ale to już wolałbym oddać w na prawdę zaufane ręce a wszyscy polecane forumowe warsztaty są raczej daleko. Co jeszcze warto sprawdzić/zrobić przy okazji? Rozrząd był wymieniany 10k km temu ale pewnie trzeba będzie i tak rozpinać?
W 2.4 jeszcze zimą nie jeździłem. W poprzednim 1.9 po takiej operacji jakieś wyraźniej różnicy brak.
Nie mam zamiaru ale i tak dziękuję za radę. :) Podjadę, zapytam. Jak zna się także na wywaleniu ale z jakiegoś powodu o tym nie pisze (bo tak też może być) to będę myśleć gdzie robić.
Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka
Klapy są ok..gdy są szczelne. Konstrukcja osi z tworzywa, które się wycierają i powodują nieszczelność to nieporozumienie, które starcza na 60 tys km. Sam stoję przed dylematem co z tym zrobić...wywalić czy uszczelnić. Lubię wszystko w oryginale.
Wywalić. Lepiej wywalić i mieć z nimi spokój. Tym bardziej że nie maja one żadnego wpływu na dynamikę silnika.