z tego co rozszyfrowałem to nie jest tak źle, na pierwszym lekko zwiększona korekta, pojeździł bym na chwile na 2T i może środek do czyszczenia wtrysków i powinno być git
Printable View
Pany, jaki jest numer końcówki wtrysku do 2.4 jtdm 210 koni ??
znalazłem taki 0 433 171 873 ale nie wiem czy na pewno.
ja jestem za!!!bedzie wyslana kasa na konto....dziekuje za sprawdzenie..i zamiast faleszeczki to przynajmniej jakas czesc splaty długu rodzicom...
A pytałeś w serwisie jakie końcówki stosują podczas regeneracji wtrysków do 2.4? Może od tej strony ich podejdź ;)
ciężko się rozmawia o takich rzeczach z Panią z recepcji która chodzi na warsztat i magazyn dopytywać w razie wątpliwości.
Zadzwoniłem i zapytałem o konkretny numer końcówki 0 433 172 019 .
Pani uprzejmie odpowiedziała że nie są dostępne. Więc podałem jej numer całego wtrysku ( 0 445 110 308 ) żeby zobaczyła co ma na rozdetalowaniu i sprytny program jej pokazał ze właśnie 0 433 172 279 jest zamiennikiem. ( wiec skoro boschowki program tak pokazuje na pewno własnie takie wkładają )
Znajduje to potwierdzenie w e-katalogu IC. Wpisując numer 0 433 172 019 wyskakuje końcówka wtrysku i że "brak" jednocześnie proponuje zamiennik 0 433 172 279 - tylko on znowu jest podpisany że pasuje do 2.0 jtdm 136 km.
I się po prostu zastanawiam o co chodzi. I tak mi się wydaje że wtryski z silnika 2.0 / 2.4 są różne ( ogólnie budową zew / rozmiarami ) aczkolwiek końcówki mogą mieć te same.
Fajnie tylko jakby ktoś potwierdził ta teorię albo rzucił światło na temat bo póki co trochę się waham czy zamawiać ta końcówkę.
moje wątpliwości podsyca fakt ze gdzieś w pamięci mam temat w którym jeden z forumowiczów opisywał sytuację gdzie ASO do 2.4 włożyło wtrysk/końcówkę wtrysku z 2.0 jtdm. Czy jakoś tak. Co oczywiście nie rozwiązało problemu z jakim pojechał.
a tu chyba są z tym właściwym numerem:
http://sklep.gazparts.pl/rozpylacz_k...a_2.0jtd-5244i
i podają że pasują także do silników 2.0 :)
Hej przeczytałem kilkanaście stron i wiem że korekty na jałowym powinny dążyć do 0. A jak jest podczas jazdy np odcinek 5km, silnik rozgrzany i jedziemy z różnym obciążeniem. Są jakieś granice w jakich korekty powinny się mieścić?
Do +- 1.5 raczej w normie.
Koledzy mam pytanko czy robiąc próbę przelewową można zobaczyć czy wtrysk leje?A może ktoś kogoś poleconego/sprawdzonego mechanika w okolicach Piotrków trybunalski Łódź co zrobiłby taki zabieg?
Da sie to zrobić samemu:https://www.youtube.com/watch?v=lJzPU0h0S24
Wiem ze można samemu ale nie mam warunków do tego bo pod blokiem nie zabardzo. Pytam o mechanika
Czy obecna pogoda i ujemne temperatury mogą mieć wpływ na korekty?
Silnik ciepły, wolne obroty, wyłączone światła, radio i nawiew, temp otoczenia 0'C
cyl.1 -0,71
cyl.2 -0,66
cyl.3 1,65
cyl.4 -0,27
średnia z 5 regeneracji dpf: 541
jedyna różnica w trasach jakie pokonuje to dodatkowe postoje w mieście gdy zawożę i odbieram dziecko,
stacja paliw - tankuje cały czas na tej samej - zwykły ON na orlenie + 2T i dodatek Millersa, styl jazdy sie nie zmienił, rozmiar kół identyczny jak w lecie..
Poprzedni pomiar z 19 października, silnik ciepły, wolne obroty, wyłączone światła, radio i nawiew, temp otoczenia 15'C
cyl.1 -0,54
cyl.2 -0,27
cyl.3 0,68
cyl.4 0,13
średnia z 5 regeneracji dpf: 911
i z dnia 28 czerwca, silnik ciepły, wolne obroty, wyłączone światła, radio i nawiew, temp otoczenia 29'C
cyl.1 -0,01
cyl.2 -0,22
cyl.3 0,04
cyl.4 0,19
średnia z 5 regeneracji dpf: 892
Raczej jest to pogłębiający problem z 3 wtryskiem. W czerwcu miałeś wzorowe korekty. Moim zadaniem coś jest z 3 wtryskiem, Są jakieś problemy z rozruchem? A sucho jest z koło 3 wtryskiwacza?
Nie zagladalem czy jest sucho.. Problemow nie ma, przy ujemnych temp odpala z delikatnym oporem ale bez zbędnego kręcenia.. Bakow nie puszcza..
Sprawdze korekty przy plusowej temp i po kolejnym wyjezdzonym baku..
Wysłane z mojego Grand X In
Jaki masz kolektor dolotowy? Metal czy plastik? Klapki są?
plastikowy :mad:
mam złe przeczucia..
Ściągaj go ino roz i sprawdź jaka jest sytuacja. Klapki to zło.
Kolektor i klapki sprawdzimy niebawem..
Dzisiaj +4, zalany świeży ON (żona przyznała, że tankowała na innym Orlenie). Potem trasa a w trakcie jazdy pomiar, włączona klima + ksenon..
Trzy pomiary:
1. w trakcie jazdy, zakończone postojem (wówczas oświetlenie i klime wyłączyłem):
cyl.1 -0,48
cyl.2 -0,12
cyl.3 0,70
cyl.4 -0,10
z czego na samym postoju:
cyl.1 -0,44
cyl.2 -0,24
cyl.3 0,62
cyl.4 0,06
2. w trakcie jazdy
cyl.1 -0,46
cyl.2 -0,02
cyl.3 0,47
cyl.4 0,01
3. po powrocie, na postoju
cyl.1 -0,33
cyl.2 -0,36
cyl.3 0,48
cyl.4 0,21
https://drive.google.com/folderview?...EE&usp=sharing
Jak widac jakos paliwa duzo lepszy i korekty prawie wzorowe:)
Wystukano na Commodore c64
No właśnie nie wiem co mogło być przyczyną.. Paliwo? Bardzo prawdopodobne.. Bo z reguły ja użytkuje i ja tankuje.
Mam prośbę - szukam numeru końcówki wtrysku Boscha z silnika 8V. Znalazłem jakiś w googlarce, chcę się po prostu upewnić czy jest prawidłowy. Z góry dzięki za pomoc.
Wymieniasz jedną czy wszystkie?
Narazie jedną, od dłuższego czasu obserwuje korekty i pierwszy nieco za dużo polewa... Zobaczę jaki to przyniesie efekt i podejmę decyzję co do reszty :-)
Ty wymieniłeś wszystkie profilaktycznie czy był problem z większością?
Zdań relacje, czy udało Ci się wyrwać tego chwasta.. Mnie się ściągnąć wtrysku nie udało i odpuscilem. :/
Trzeba trochę cierpliwości i się uda.
Nie wiem czy wymiana końcówki pomoże na lejący wtrysk?
Ja już mam komplet końcówek, ale nie wiem jeszcze kiedy się do tego zabiorę. Chcę wymienić profilaktycznie, chociaż mam nadzieję, że poprawi to pracę układu ;)
Korekty na jałowym mam praktycznie idealne, ale jak dam w palnik to jeden ostatnio pokazał +1.7.
Kurde u mnie też przy dużym bucie podchodzi jeden pod taką wartość. Ale słyszałem ze jak nie przekracza 2 to jest ok
Wartość graniczna wg ASO to 1.5.
Na pewno dam znać czy wymiana wszystkich końcówek ma sens ;) Wg licznika auto ma nalatane 161 000 km. Na tą pracę wygospodaruję sobie jakiś dzień w przyszłym miesiącu dopiero.
To daj znać. Moja licznikowe 217 tys.Z czego około roku na programie
magil a gdzie kupowałeś/zamawiałeś końcówki jeśli mogę zapytać?
Możesz :) arekgr zaoferował je w dobrej cenie.
Tylko kwestia znalezienia numeru odpowiedniej końcówki, a to nie było takie proste.
U mnie jeden wtryskiwacz odstaje wyraźnie od reszty - korekta +1,5, gdy reszta w granicach 0,5 (plus minus).
Autko w zeszłym tygodniu przeszło operację usunięcia klap wirowych, więc z kolektorem powinien być spokój.
Po wymianie korekty niewiele się zmieniły.
Czy teraz wskazane jest zrobienie resetu parametrów w MES? Dolałem też do paliwa Liqui Moly diesel spulung.
Przywrócenie parametrów autoadaptacyjnych nic nie da. Możesz przejeździć kilka baków z dodatkiem oleju 2T, chociaż przy takiej korekcie u mnie poprawę przyniosła dopiero wymiana końcówki.
A dzieje się coś z autem? Taka korekta to nie tragedia...
Liqui moly od razu Ci nic nie da. Przejeździj ten zbiornik, potem następny i wtedy powinno coś zlecieć.
Nie dzieje się na szczęście nic złego :)
Głównie z ciekawości pytam. W sumie to jestem ciekaw, czy po resecie parametrów korekty ustawią się tak samo jak są teraz.
Mogę to zrobić bez żadnej szkody? Czy lepiej nie ruszać?
Możesz. Absolutnie nic się nie stanie ;-)
Takie odstępstwa jeszcze nie są dramatyczne. Najlepiej sprawdzić korekty dynamicznie - jazda od niskich obrotów ok. 1500 obr/min, do np. 3000 obrotów, pod w miarę dużym obciążeniem (np. 3 bieg, pedał gazu wciśnięty tak do połowy i zaciągnięty ręczny - żeby cały pomiar chwilę trwał). Wtedy wszystko wychodzi jak na dłoni. Miałem już przypadki, że korekty na obrotach jałowych były prawie idealne, a pomiar dynamiczny jednoznacznie wskazywał na uwalenie któregoś wtrysku (korekta potrafiła podejść do +4).
Ja tak mam. Pod mocnym obciążeniem korekta jednego ucieka do +2. Na jałowym wszystkie idealne. Nowe końcówki już czekają :)
Btw. ma ktoś doświadczenie z myciem starych końcówek w myjce ultradźwiękowej? Jest to skuteczne?
U mnie jedynie drugi cylinder na jałowym na plusie 1,6 ale przy używaniu czyscikow delikatnie schodzi mi do 1..potem jak nic nie używam tylko samo paliwo to znowy wraca do 1.6....