To napiszę podobnie: nie licz na wyraźnie mniejsze dymienia. 2T to nie recepta a jedynie niewielki wspomagacz.
Efekt zależy od proporcji 'smaru' do nafty bo na ogół taki jest skład większości tanich 2T. Jeden będzie lepiej czyścił - tam gdzie więcej nafty i słabszy/tańszy mineralny olej bazowy a inny będzie lepiej smarował, w którym jest lepsza baza olejowa a także mniej rozpuszczalnika.
Nie liczę, że przestanie całkiem dymić ale jeśli się choć trochę zmniejszy to już duży plus. Przypominam, że na orlenowskim 2T silnik dymił bardziej a to jak dla mnie go dyskwalifikuje. Zresztą skoro ktoś robił testy i na różnych olejach była różnica w dymieniu, kulturze pracy, czy zapychaniu katalizatora to chyba warto poszukać tego najlepszego oleju? Stąd moje pytania bo tu ludzie jeżdżą na raptem kilku 2T, które wcale nie były w czołówce testów niemieckich.
A to nie jest spowodowane tym że jak się na początku go zaczyna stosować to on zaczyn czyścić i stąd to dymienie?? u mnie z tego co pamiętam to było coś podobnego na samym początku ale nie na dłuższą metę .
Wyjeździłem tak z 10 baków i dymienie było cały czas. Po odstawieniu dolewek dymienie ustało.
Przebrnąłem przez 125 stron wątku i nie przypominam sobie żeby ktoś na dłuższą metę stosował Kleen-Flo smar do oleju napędowego (953) - http://kleenflo.pl/smar-do-silnik%C3%B3w-diesla
A może mi pamięć szwankuje? Co o tym sądzicie? U mnie do dostania za 58 PLN za niecałe 2 litry (proporcja jest dużo mniejsza niż przy 2T, więc proszę nie krzyczeć, że drogo). Przymierzam się do zalania czegoś do paliwka, bo jeden z wtrysków ma korektę +2,38 i chciałbym mu troszkę umilić żywot ;-)
Dodatkowo, jako, że wątek zaczął się w 2013 roku, trochę kilometrów już nastukało, to może użytkownicy mixolu, 2t i innych ulepszaczy pochwalą ile kilometrów zrobili, na którym środku. Ja w pamięci mam 2 konkretne wyniki z tego wątku, ale żaden z nich to AR:
1. Megane 1.5 dCi, 73 kkm, 2t - użytkownik zadowolony.
2. Vectra B (ale nie wiem jaki motor), 100 kkm, 2t jeśli dobrze pamiętam i tu też bezproblemowo.
ja osobiście stosuję 2T Orlen czerwony (biała przezroczysta butelka) w proporcji 250 ml na zbiornik paliwa
przejechane około 25 kkm poprawiły się znacząco korekty wtrysków (przed stosowaniem 2T jeden wtrysk miał +2) jest lepsza (ładniejsza) kultura pracy silnika, zauważyłem delikatny spadek apetytu w belli :) przed stosowaniem 2T średnie spalanie 5,4-5,7 od czasu stosowania 2T średnie spalanie 5,1-5,5 co do dymienia to od czasu do czasu puści bąka. Generalnie jestem zadowolony problemów nie stwierdziłem
Generalnie to 2t jeśli wycisza wtryski to wiadomo, że są już zużyte, a olej powoduje nagar
Nagar powoduje także sam ON więc bym nie generalizował że przy takich proporcjach to się zwiększy.
Zgadzam się z gennosuke. Przy takich proporcjach olej nie powoduje nagaru poza tym lepsze oleje praktycznie nie wytwarzają jego.
ostatnio jadąc na tempomacie ustawione 120 km/h wyszło takie :)
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=170358&stc=1
Na płaskim odcinku też mam takie, nawet przy 130 km/h, jednak jest to chwilowe :P
U mnie po stosowaniu zielonego Mannola 2t korekty tez ladnie poszly w strone 0. Na 3 cylindrze mialem +1.30 a teraz mam +0,57. Reszta jest ponizej 0.5.
Zalałem mannol plus:) Trasa Katowice - Zakopane i jakby bardziej miękko słychać gruźlika. Może to efekt placebo. Muszę zrobić jeszcze parę km dla pewności :)
Ja zalałem tego elfa, silnik cichutko pracuje, spalanie chyba spadło ale to jeszcze bede obserwował. I co najistotniejsze znacznie zmniejszyło się dymienie na czarno przy bucie. Wiecej obserwacji pozniej bo dopiero 250km przejechałem. W kazdym razie wszystko na plus w porownaniu do orlena.
Wysłane z mojego G620S-L01 przy użyciu Tapatalka
Ok, skusiliście mnie tym zachwalaniem.
Ile Viader lejesz? Ćwiartka na bak?
Akurat teraz "chlusnęło mi się" 400ml na bak czyli 69l. Normalnie staram się lać 250ml na 50l gnoju.
zastanawiam się czy lać LM1052 do wtrysków po regeneracji? Jak to wpłynie na trwałość takiego zabiegu?
Mnie sie przelało. Na 55l wlałem 350ml. Normalnie leje 250ml/bak.
Dzisiaj zrobiłem kilka km i na pewno jest lepiej niż na orlenie:) Nie wiem jak z czarnymi bąkami, bo nie mialem gdzie pogonić.
Wlałem ćwiartkę na bak, zrobiłem 300 km do tej pory.
Silnik pracuje ciszej, zarówno na wolnych obrotach jak i wysokich. Poza tym na wolnych chodzi równiej i mniej czuć drgania.
Ale wydaje mi się, że dymi bardziej.
Lałem Castrol Actevo scooter. Nic innego akurat nie mieli na stacji
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2015/07/90.jpg
Chyba o to chodzi
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Oooo właśnie o ten. Jadę autem i nie mogę wklejac zdjęć.
Dzięki Długi;-)
Na Orlenie nie ma już Platiunium, a Pan Kierownik przybytku zwanego stacją, powiedział że to to samo, tylko butle zmienili ;-)
Taaaa
Faktycznie sprawdzałem na kilku stacjach, markecie Praktiker - gdzie zawsze był Platinum moto 2T teraz zastąpiono go nowym produktem PLATINUM RIDER SCOOTER 2T (link -> http://www.orlenoil.pl/PL/NaszaOfert...COOTER-2T.aspx). Przez tą sytuację przerzuciłem się na zwykły Semisynthetic 2T Orlenu. Różnica - jak dla mnie żadna... Chodź teraz chcę po zużyciu ON z 2T wlać samą ropę kilka zbiorników i sprawdzić korekty wtrysków. z 2T jeżdżę ponad pół roku ;)
http://allegro.pl/mannol-plus-2t-1l-...503984520.html o takim mannolu mowa??????
Tak.
Z czystej ciekawości postanowiłem sprawdzić swoje korekty po prawie półrocznym stosowaniu. Zrobiłem błąd, bo nie mam zapisanych korekt przed rozpoczęciem stosowania ale dzisiejszy wynik nieco mnie zdziwił. Na jałowych obrotach 4 cylinder (wtrysk) bardzo mocno przelewa, natomiast przy ok. 2 tyś obr. już sytuacja wygląda inaczej.
Teraz na jakiś czas przestanę dodawać 2T i sprawdzę za np miesiąc jak wygląda sprawa... ;)http://www.forum.alfaholicy.org/atta...ulce_-log1.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/atta...ulce_-log2.jpg
Ja wczoraj zakupiłem PLATINUM Rider Racing 2T i z tego co zauważyłem to silnik pracuje lepiej niż na Scooterze, póki co przejechałem mało km ale 2 ostatnie tankowania były bez żadnej dolewki.
[QUOTE=gonzo;1656461]Mnie sie przelało. Na 55l wlałem 350ml. Normalnie leje 250ml/bak.
hehs, mi to się dopiero przelało, wlałem całe opakowanie( PLATINUM Rider sooter 2T)(przed samym tankowaniem) na 67litrów ON ;) miałem odmierzyć te 250ml a akurat gadałem przez kom i się zdekoncentrowałem i przechyliłem butelkę i siup poszła cała, na początku była obawa, ale to tylko bardziej natłuszczona ropka będzie stwierdziłem :) i przejechałem 970km na tym baku paliwa :) powiem tak, cicho , spalanie bajka, a i jakby lepiej się wkręcał silniczek. teraz jeżdzę drugi bak , i na dniach korekty sprawdzam co i jak :)
To daj znac czy korekty Ci sie poprawiły po tym oleju. Teź go stosuje od około 1000 km, ale narazie nie zauważyłem poprawy korekt. (Na jednym wtryskiwaczu mam ok 0,8) i byłoby dobrze zejść w stronę zera :-)
Panowie,którego orlena teraz kupić? racing czy skooter ? btw wlasnie porownalem ze starym platinium moto 2t i obydwa maja inne wlasciwosci od starego ;/
ja stosuje racing i mam wrażanie że jest lepiej, przez przypadek jak rozlałem to miałem wrażenie że jest bardziej tłusty od scootera.
Natomiast ja ostatnio zauważyłem, że ostatni świerszcz wydobywający się na jałowych obrotach silnika wydawało coś z okolic pompy paliwa. Od 2 pełnych zbiorników nie dodaję 2T do ropy i jest cisza. Wczoraj zalałem 250ml Liqui Moly Diesel Spulung do wtryskiwaczy, zrobiłem już ponad 200km, niebawem więc wyjadę cały ON z tym dodatkiem to będę mógł ocenić jego wpływ na korekty. Mam tylko nadzieję, że poprzez dodawanie tego 2T nie działałem na szkodę, którego z podzespołów silnika... :/
zepsuć?? niby czemu, jak to lepiej smaruje :)
no ja się dzisiaj zaopatrzyłem w 4l. tego orlena co go wycofali - dorwałem w Czechach jeszcze czterolitrówkę. co prawda produkcja 2010 ale powinien dac rade ;)
Mija 5-ty bak od kiedy stosuje Kleen Flo smar do diesla, o którym pisałem wcześniej.
Korekta na podejrzanym wtrysku spadła z 2,3 do 1,7. Reszta wtrysków 1 koło zera i 2 na minusie niwelują dodatnią korektę pierwszego... Chyba lepiej już na tym kleen flo nie będzie.
Witam. Od około 3kkm używam dodatku PLATINUM Rider Scooter 2T i nie zauważyłem poprawy korekty ma wtryskiwaczu (dalej na jednym utrzymuje +0,8) , teraz dolałem Mamnaola 2takt plus. Wyjeżdzam w trasę ok 1400 km i zobaczymy czy jest lepiej..... Dam znać.