Ja mam Alfe 2.4 200km , średnica tarcz 330mm, zrobiłem już parę tysięcy na nich i jak na razie spokój nic nie piszczy nic nie bije :) a styl mieszany lubię sobie depnąć nieraz :)
Printable View
A co sądzicie o takim zestawie Tarcze Bozarto nawiercane+nacinane ?? Znalazłem trochę opinii na ich temat na forum, ale to były stare tematy. Chodzi mi o bardziej aktualną opinię.
Jak masz 300zł na jedną tarcze to weź zimmerman sport jeśli chcesz nawiercane. Z tego co pamietam to Bozarto to praktycznie Mikody.
Za te pieniądze bierz gladkie Zimmermany, a resztę dołóż do bardzo dobrych klocków np. Galfery. I zestaw malina. Jeżdżę na Zimmermanach (gladkich, wierconych) od 2007 roku i złego słowa na te tarcze nie powiem.
Do normalnej jazdy gladkie tarcze wystarczą w zupełności.
Pozdrawiam
Przymierzam się do wymiany klocków oraz tarcz na przedniej osi i z tego co przeczytałem są różna rodzaj zacisków a co za tym idzie różne rodzaje klocków. Czy jest jakoś możliwość sprawdzić bez odkręcania kół jaki rodzaj zacisków jest w aucie?
Auto 1,9 150KM z 2006
O ile nie masz TI, to masz jednotłoczkowe zaciski ATE. Pasują do nich np takie klocki: http://www.brakeparts.pl/2005-2008-t...339-200-1.html
Polecam zestaw Textara (który mam obecnie) albo Zimmermana.
szybkie pytanko - dostałem wycene z autosklepu24:
tarcze przód
TRW - 412 zł/kpl
TEXTAR - 323 zł/kpl
klocki przód
ORYGINAŁ - 227 zł/kpl
TRW - 174 zł/kpl
TEXTAR - 170 zł/kpl
tarcze tył
TRW - 224 zł/kpl
TEXTAR - 312 zł/kpl
klocki tył
ORYGINAŁ - 152 zł/kpl
TRW - 132 zł/kpl
TEXTAR - 102 zł/kpl
Tak też textar czy trw ? co byscie brali ?
Śmiało bierz Textar na przód, na tył może być TRW. Tak wychodzi najkorzystniej.
Moim zdaniem to ta sama półka.
Przy okazji wymiany tarcz i klocków możesz obejrzeć tłoczek i uszczelki, mogą wymagać wymiany. Ja przy wymianie tarcz zawsze wymieniam gumki.
Ja ostatnio wymieniłem tarcze + klocki tył i zapłaciłem za komplet (2szt. tarcz i klocki) TEXTAR 310zł za wszystko. Trochę drogo mają w autosklep24 ;)
Dobra Padł mój wybór na:
http://www.brakeparts.pl/2006-2010-/...0-2212-52.html
+
http://www.brakeparts.pl/2005-2008-t...339-200-1.html
Czy ten zestaw pasuje do siebie? Mam nadzieje, że nie będzie żadnych pisków i klocki nie zeżrą tarcz.
Autko to [notranslate]Alfa[/notranslate] 159 1.9 150KM średnica tarcz 305mm
Szczerze.... Slabo... Wybrałeś tarcze wiercone, po co..? Nie wiem. Nie masz 300 koni, do tego zwykly zacisk.
Do tych "grubych" tarcz zakladasz podstawowy klocek.
Efekt będzie taki, że dooopy nie urwie.
Ot tak będzie hamować.
Pisałem wyżej abyś kupił zwykłe, gladkie Zimmermany, a dołożył do bardzo dobrych klocków. Efekt byłby bardziej niż dobry.
No ale...
Twoja decyzja:)
Ułóż je tylko odpowiednio i ciesz się z nowych hebli.
Pozdrawiam
Dziurki niepotrzebne (w 300 koniach też :) ) , ale nie dołuj kolegi, raczej porządny zestaw.
A piszczenie to raczej nie od pary klocek-tarcza zależy, sporo już przerobiłem i reguły nie ma, bardziej od montażu. Tu Galfery mają spory plus bo dają nakładki antywibracyjne w komplecie. Ale może Zimmerman też. Zrersztą piszczeć bardziej lubią w zaciskach Brembo.
No trochę mnie zdołował, chociaż jeszcze nic nie kupiłem, tylko wybrałem taki zestaw. Czyli tak reasumując jaki konkretnie zestaw klocek i tarcza pod ciężką nogę, szybką jazdę i 200KM ?
Dziś chciałbym już zamówić.
To ile tam masz w końcu mocy;)
Wcześniej piszesz o 150 km, teraz 200.
Pamiętaj o jednym, nawet najlepsza tarcza w połączeniu z słabym, podstawowym klockiem nic Ci nie da.
Dla pewnosci, jaki masz tam zacisk? Ate czy duże Brembo?
Z klocków polecam Galfery. Przez wielu sprawdzone tutaj na forum i dają naprawdę radę. Do tego gładkie Zimmermany, Textar i bedzie Pan zadowolony.
Jednak... Jeśli masz "mały zacisk" to fajerwerków się nie spodziewaj, bo 159 to ciężka krowa i te małe zaciski to jakiś żart projektantów:))
Pozdrawiam
Fabrycznie 150 KM podkręcone do 200KM
Szczerze mówiąc nie wiem jakie są zaciski, mam tylko zdjęcia, może coś pomogą.
Załącznik 229114Załącznik 229115Załącznik 229116Załącznik 229117Załącznik 229118
Dzięki bardzo za pomoc! Mam nadzieje że teraz wybiorę dobrze :)
Tzn piszczenie to w ogóle przypadłość brembo zacisków, nie musi byś swapa. Nie wiem z wiekiem czy co . Poza jeszcze innymi przypadłościami ich.
Co do pylenia to się nie zgodze - cywilne klocki (premier/zimmerman podstawowy a o takim mowa/textar/trw itd. itp. ) pylą podobnie i na poziomie niskim bym to nazwał. Prawdziwe pylenie to racingowe wykazują.
Co do reszty to z kolei się całkowicie zgadzam - jakaś gładka tarcza, fajnie jak z powłoką zapobiegającą korozji bo później wygląda brzydko po prostu przy piaście. Plus klocki - te podstawowe na pewno ok i też dobrze Ale bardziej ok - właśnie wspomniane Galfer 1055 . I będzie na pewno świetnie.
Ja sam je "odkryłem" w tym roku i jestem zaskoczony jakie to fajne klocki.
:)
Pozwolisz Andrzeju, że w tym wypadku (cywilny Zimmerman) się z Tobą nie zgodzę:) Miałem go zamontowanego, jako klocek przejściowy w czasie regeneracji big brembo i pyli skubany niemiłosiernie. Tragedia. Ale mówię, piszę to tylko na podstawie użytkowania Zimmermana.
Jak wygląda kwestia innych - nie wypowiadam się, bo nie wiem.
Pozdrawiam
M@ciek ja przy zaciskach ATE miałem na 4 kołach komplet ATE albo TRW (nie pamiętam) klocki + tarcze wiercone i nacinane, jedyne co z tego nacinania i wiercenia tarcz było to znaczący hałas przy hamowaniu. Co byś nie założył to ten przedni zacisk ATE i tak będzie słabo hamował - wiem bo próbowałem wszystkiego. Dopiero po zmianie na duże Brembo auto hamuje tak jak auto hamować powinno, a nawet trochę lepiej. I dopiero z takim zaciskiem jest sens kombinować z tarczami i klockami, bo na tym fiforku ATE to wiele się zdziałać nie da... "z gówna bata nie ukręcisz".
Absolutnie się nie zgodzę, zresztą różnica między zaciskami została już w tym temacie wyjaśniona. Do zwykłej jazdy po drogach publicznych ten Ate też daje radę, trzeba to tylko przejrzeć i wymienić co się zużyło.
Ale co przejrzeć, ja robiłem regenerację tych zacisków ATE, nowe klocki i nowe tarcze bynajmniej nie najtańsze, nowy płyn. A hamowało to jakby pod pedałem hamulca była guma do żucia a między klockiem i tarczą masło. Myślę, że nie bez powodu po lifcie nie było już ATE z przodu - taki zacisk dawał radę w 1200-kilowym Stilo, ale nie w takiej 1600-kilowej Alfie.
Takiemu zachowaniu nie jest winien sam zacisk. Wymieniałem znajomemu hamulce w A6 i również jest tam zacisk ATE jednotłoczkowy z tym, ze tarcze większa niż w Alfowskim Brembo. Dużo cięższe i mocniejsze auto bez problemu hamuje z zaciskiem jedno tłoczkowym pływającym...
Każdy ma inne subiektywne odczucia, ponadto każdy ma inny styl jazdy - mi ATE wystarczają.
Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka
Jednotłoczkowe pływające to są niemal bezobsługowe w porównaniu do 4ro tłoków brembo :) - żeby ktoś po zmianie nie był zaskoczony że co pół roku lub częściej trzeba porządnie czyścić prowadzenie klocków i nie mowa o tych prowadnicach na wierzchu, tylko prowadzeniu klocka w zacisku - blokują się wewnętrzne. Efekt jest taki , że te hamulce bez regularnego zaglądania do nich będą gorsze niż zwykłe klocki typu Premiery w 1-tłoczkowym do którego raz na rok czy dwa się zaglądnie czyszcząc prowadnice i tyle.
Nie zaglądałem do moich od dwóch lat i cały czas hamują jak brzytwa.
I tak przy każdym hamowaniu muszę obserwować lusterko wsteczne, czy znowu ktoś mi w tyłek nie wjedzie :P
Mały update mojej sytuacji (przypomnę - swap brembo z 166) - black diamond zaczęły porządnie pylić :) Druga, znacznie ciekawsza informacja jest taka, iż w wilgotnych warunkach - mżawka, deszcz lub po deszczu sporo mniej piszczą, a często jest prawie idealnie cicho :D Nie ogarniam sytuacji :D
Doszły naklejki antywibracyjne, ale nie mam czasu na ich montaż.
Nie mam 159, ale zaciski w 166 takie same :) i piski niemiłosierne znów po rozgrzaniu przy powolnym delikatnym hamowaniu. Mimo nakładek niedawno założonych antywibracyjnych (EBC , bo Galfer za małe).
Moooże ciut mniejsze to piszczenie ze strony klocków prawych , zrobiłem tam nacięcie w poprzek klocka. Ale może to sugestia :) jak będę miał czasu chwilę to nadtenę też te po lewej stronie.
Że w trakcie/po deszczu nie piszczą to normalne.
Zauważyłem, że mi ale także w innych samochodach na ulicy podczas wysokiej temperatury popiskują hamulce. Rózie marki i modele.
Dokładnie. Zrobiło się ciepło i piszczą na całą okolicę. 4tłok, klocki i tarcze Brembo.