przede wszystkim wymien filtr modułu ma, oraz słynną śrubę nr 7, świece irydowe, rozrząd
Printable View
przede wszystkim wymien filtr modułu ma, oraz słynną śrubę nr 7, świece irydowe, rozrząd
Przejechałem alfą 2x trasę 1600km tydzień i nic się nie dzieje póki co.
O filtrze i śrubie pierwsze słyszę, zajrzę do nich. Żadnych kalibracji itd po wymianie czy odkręceniu nie trzeba robić?
.
Kupiłem auto po serwisie więc pompa wody i rozrząd był nowy.
Od siebie dołożyłem nowy zestaw hamulców (komplet), filtry, olej z płukanką.
Że świecami mam problem, nie mogę ich odkręcić, 1 i 4 da się ruszyć ale 2 oraz 3 nawet nie drgnie, póki co potrzebuje tego auta to nie będę na siłę wykręcał bo mogę zostać bez auta jak coś się ukręci.
Samo auto wygląda na to że jest w dobrym stanie, silnik suchy, nigdy nie myty, olej też całkiem ładny zleciał, jedyne ALE mam do tylnej belki która jest po prostu ruda, trzeba ją wyczyścić i jakimś rust stopem pomalować.
I mam jeszcze taki dziwny problem, na obrotach mniej więcej 1200-2400 mam jakieś wycie, piszczenie, drżenie z komory silnika, na niskich obrotach jest cicho i powyżej 2400rpm też jest cicho. Może być to jakaś osłona która wpada w drgania?
Załącznik 284359
Sprawdziłem śrubę numer 7 i wygląda że była wymieniona, nie ma żadnego nagaru i płyny przez nią przechodzą bez oporów.
Hej! Chciałbym kupić używaną alfe Romeo mito i widzę że ona ma dna system, boje się że to może być awaryjne lub ktoś o to nie dbał, czy serwis tego jest drogi, czy podzespoły różnią się od tego jak np. występują w wersjach bez systemu dna. Prosiłabym o odpowiedź
Ale co ma paść w tym DNA ?
Chyba tylko fizyczny przełącznik! :)
Rzeczywiście, sam moduł DNA nie sądzę by był jakkolwiek awaryjny. To raczej prosty element sterujący komputerem i sterownikami. Możesz dzięki niemu przełączać się między trzema z góry zdefiniowanymi trybami i już. Może obawiasz się, że jest to awaryjne, bo często jakiekolwiek większe błędy powodują reset DNA do pozycji "normal" i brak możliwości przełączenia trybu - ale nie wynika to z uszkodzenia DNA. Akurat jest to rzecz o którą naprawdę w ogóle bym się nie martwił. Z tematów elektrycznych to dużo dużo większą szansę masz na uszkodzenie czujnika skrętu - i w efekcie drobne problemy ze wspomaganiem - lub wiązką w tylnej klapie (ale to też są rzeczy do ogarnięcia i nie wzbraniałbym się przed zakupem MiTo tylko ze względu na to).
Cześć,
Zastanawiam się nad zakupem małego zrywnego auta i w oko wpadła mi Alfa Mito z otomoto. Link poniżej do oferty. (Z góry przepraszam- nie mogę wstawiać linków bo nie mam odpowiedniej ilości postów napisanych na forum)
hatetepees://wuwuwu.otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-mito-qv-170-km-super-stan-87000-km-ID6EQcS8.html
Ogólnie zdaję sobie sprawę że ze zdjęć nic sensownego się nie wywnioskuje - trzeba pojechać i zobaczyć. Ale czy mogę prosić o wasze zdanie czy to egzemplarz warty przejechania całej Polski w szerz (~350km). W aukcji podany jest VIN:ZAR95500001146955 czy była by możliwość sprawdzenia go? Z góry dziękuję za fatygę :o
Witam serdecznie .
Jestem tu nowy , nigdy w życiu nie jeździłem , ani nie interesowałem włoskimi samochodami ( na co dzień przemieszczam się koreańcem) , ale mam w planach zakup dla córki MiTo , bo się zakochała w sylwetce , wiadomo kobiecie nie przetłumaczysz :-), przeglądam ogłoszenia, i w związku z tym chciałbym się dowiedzieć w który model silnika benzynowego celować , a widzę jest ich chyba ponad 10 , by nie mieć problemów ze zbytnią awaryjnością ( choć wiadomo , że wszystko działa do czasu ) .Dodam iż nie zależy mi zbytnio na osiągach , ma palić , ssać benzynę i jeździć :-) Mam nadzieję , że forum użytkowników po tych parunastu latach wyrobiło sobie jako taką opinię co do awaryjności poszczególnych jednostek i doradzą coś w tej kwestii...., czego unikać , a która jednostkę chwalicie za bezawaryjność . Z góry dziękuję za wszelkie informację , pozdrawiam alfoholików :-)
Takie cuś znalazłem , co myślicie? otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-mito-2011-i-rej-salon-pl-serwis-climatronic-6-biegow-ID6ExmZH.html
Jak chcesz miec spokój to unikaj multiair, szukaj albo 1.4 wolnossący ale 95Km albo TB 120KM /155KM najfajniejszy ale najtrudniej kupić/
Cześć!
Najpierw się przedstawię, jestem tu nowa i jestem fanką wszystkiego co włoskie, również włoskiej motoryzacji. W maju zdałam prawo jazdy, pojezdzilam samochodami po rodzinie i po znajomych. Chciałam fiata 500… wiadomo! Ale po paru jazdach uznałam, ze owszem ładny ale to nie to. Kolejna myśl- giulietta. Ale tak szybko znikały z komisów i olx ze miałam dość a budżet tez ograniczał. Teraz stanęło na MiTo. Jutro chciałabym podjąć decyzje. Widziałam już kilkanaście, nic więcej nie wymyślę a do pracy jeździć trzeba.
Co mam do wyboru:
1. 2011 rok. 70 000 km przejechane. 1.4 i 85 km. Benzyna
2. 2010 rok. 170 000 km przejechane. 1.4 turbo i 120 km. Benzyna i gaz/ instalacja fabryczna
Pierwsza sprawdzona na stacji diag i aso i wszystko ok. Druga będzie sprawdzona jutro. Co byście wybrali?
Jestem kobietą, jeżdżę od maja. Moja jazda to dojazdy do pracy około 20 km w dwie strony. W weekendy pokonuje większe trasy. Czasem 300km w dwie strony a czasem 800 km.
Kusi mnie nr 2. Ale wszyscy mówią ze turbina i ze zaraz się spie…. :) No wiecie. Turaj tez ten gaz… jednak to oszczędność :)
Druga ładna ale czuje ze poczuje niedosyt, ze jak będę chciała przycisnąć to nie przycisne. Ale może będzie tańsza i mniej awaryjna???? Sama nie wiem już co zrobić. Licze na wAsze wsparcie. :) i dziekuje za każda poradę.
Czyli do wyboru albo biednie ale mało zajeżdzone albo bogato ale pewnie dużo do zrobienia. Z moich przygód i doświadczeń to najwiecej do auta zaczyna sie dokładać jak mu się przebieg do 200k zbliża....
IMHO przebieg vs mocniejszy silnik plus gaz się równoważy, wolałbym jednak mocniejsze auto z gazem. Mały przebieg pytanie na ile jest wiarygodny. Ja stawiam między nimi znak równości i kluczowym kryterium byłaby dla mnie cena. (zakładając że oba auta po ogledzinach, nie zajechane, obite itp, tylko prezentują podobny poziom).
"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda
Dzien dobry,
Auto dla corki, potrzebuje pomocy z rozkodowaniem VIN,ew.cos wiecej..
VIN: zar955000d1157234
ZAR95500001177714 może ktoś sprawdzić ten vin miciak 135km sprowadzony z niemiec niby wymieniony multiair
Szukam samochodu dla syna. Rozważamy Mito z silnikiem 1.4 16V 78 KM. https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-r...-ID6Fg68J.html
Jako że samochód niedaleko, pewnie w tygodniu podjadę go obejrzeć, ale może komuś się już ten egzemplarz przewijał. Jeśli chodzi o ten silnik, to chyba nie należy on do jakichś problemowych? Wyjaśnijcie mi jeszcze taką kwestię. Czy ten silnik to jest ten sam, który był w Grande Punto, Bravo II i Tipo, tylko z obciętą mocą? W Fiatach występuje on o mocy 95 KM. Pojawia się sporo ogłoszeń, gdzie w Mito jest podawana także moc 95 KM, ale po sprawdzeniu w EPER wychodzi że to 78 KM. Jak to jest więc z tym silnikiem?
VIN ZAR95500001050349
W ePER każde 1.4 95KM widnieje jako 78KM. Po prostu błąd systemu. Generalnie oba silniki są identyczne i różnią się tylko ECU.
Żeby być pewnym, że to wersja 95KM, trzeba sprawdzić kod silnika na tabliczce znamionowej - 199A6.000 to wersja 95KM.
Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka
Witam obnoszę się z zamiarem zakupu dla żony Mito i tutaj moje pytanie do kogoś z Radomia: Czy jest ktoś w stanie podjechać i obejrzeć te samochody?? Byłbym wdzięczny.
https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-r...-ID6FpnWx.html - UL. KIELECKA 16 (Przy stacji Orlen)
https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-r...-ID6FqD5A.html - IWOCAR - UL. WARSZAWSKA 223
https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-r...-ID6Fp8z7.html - IWOCAR - UL. WARSZAWSKA 223
Będę wdzięczny za pomoc. Może już ktoś je oglądał albo zna kogoś kto oglądał :)
Ten pierwszy wg CarVertical jest OK chociaż też nie wierzę w 100% a pozostałe nie mają Vin-u podanego a jakoś nie mogę się doczekać od sprzedającego.
A przeróżne opinie można spotkać o radomskich sprzedawcach.
A i jak wygląda powrót na kołach takim samochodem po zakupie?? Czy w ogóle jest możliwy legalnie??
Witam,
Planuję zakup Mito w silniku 1.3 95 KM. Dostałem od sprzedającego zdjęcie z takim wyciekiem/spoceniem się silnika widocznym w załączniku. Wiecie skąd mógłby być owy wyciek? Warto się fatygować na oględziny?
Cześć !
Planuje zakup swojej pierwszej alfy, mianowicie MITO 1.4 TB 155KM. Postanowiłem,mimo większego spalania pójść w ten silnik, szkoda marnować frajdy z małego auta dla mocy poniżej 100KM. Czy powinienem zwracać na coś szczególną uwagę przy zakupię ? Jest to rocznik 2009 z niby niskim przebiegiem ponizej 150 tys. Wersja ma czujniki parkowania, fotele materiałowe z logo Alfy oraz klimatyzację z wyświetlaczem i kierownicą multifunkcyjną. Celowałem w skórzane fotele i szyberdach, ale ciężko mieć wszystko do tej kwoty. Doradzicie coś, polecicie ? Cena to okolice 21 000 PLN
Jak to jest z tym silnikiem, czy z DNA są jakieś problemy ? I co najważniejsze czy ta wersja ma dwumas i ten cały FAP ? Z tego co wiem silnik jest na pasku rozrządu ( podobno nie był nigdy wymieniany ) Dziękuję z góry za wszystkie podpowiedzi,wskazówki ;)
Podrzucam link poniżej, jaki samochód mnie interesuje.
otomoto. pl/oferta/alfa-romeo-mito-alfa-romeo-mito-klima-ID6Fw0op.html?fbclid=IwAR3UriG59gIv-tOhQN2uE-tUQ9iJiEmtpYpqN91St6z6lkolCdkNdfhHL8Q
Cześć ! Co myśliscie o kupnie Mito 1.4 TB distinactive 120KM, przebieg 155KM, wersja z panoramą,klima automatyczna, fortele welurowe Alfy, halogeny, cena wstępnie 22 tysiące. Szukam od ponad miesiąca dobrego modelu i ciężko mieć w tej cenie wszystko w MITO.
Jakby ktoś mógł też po VIN sprawdzić VIN: ZAR95500001031641, ale wydaję się przebieg autentyczny, jednak w Lipcu po darmowym sprawdzeniu wyskakuje niby coś, że było w Lipcu, ale włascicielka mówiła, że nie było żadnej kolizji.
Ja mam wszystko, oprócz nawigacji, która i tak nie działa. Mam panoramę, tempomat, biksenony, skóre, tatuaż, grzane tyłki, czujniki cofania, przeciwmgielne przód, tył, blue&me orginał zestaw głośnomówiący, alarmy fabryczne,TCT, 135 KM oraz LPG!!!! Mam go jako 2 właściciel, salon Polska, bezwypadek w 1000%. Mam go od przebiegu 47 tyś km, teraz ma ponad 200 tyś km.... I trudno mi rozstać się z tym autem....:):):):):):)
A co myślisz właśnie o tej wersji 120km 1.4 z tego ogłoszenia, jutro jadę obejrzeć i się zastanawiam.
otomoto.pl/osobowe/oferta/alfa-romeo-mito-alfa-romeo-mito-120-km-1-4-tb-distinctive-panoramiczny-dach-ID6FBYIR.html
Co myśllicie o tym MiTo?
Vin: ZAR95500001003919
ID ogłoszenia na otomoto: 6113553381
Szanowni,
Gdzie najlepiej sprawdzić MiTo z silnikiem MA w Poznaniu? Moduł podobno wymieniany w serwisie Alfy, ale - szczerze mówiąc - podchodzę do tego silnika jak do jeża ;-)
A może ktoś z Was zna ten egzemplarz?
VIN: ZAR95500001104236
Ogłoszenie na OLX: alfa-romeo-mito-2010-drugi-wlasciciel-auto-z-polskiego-salonu-CID5-IDWYseG.html
a ile teraz kosztuje nowy moduł MA z jakimi kosztami trzeba sie liczyć, i czy jest możliwość regeneracji ?
Jako że przywitałem się w odpowiednim miejscu, to przejdę od razu do właściwego pytania. Mam nadzieję, że w odpowiednim temacie.
Mianowicie jeżdżę obecnie Lancią Ypsilon i o ile jest to rewelacyjne (i tragicznie niedoceniane) auto na miasto i okolice, o tyle coraz częściej muszę wyjeżdżać w dalsze trasy, do czego już niespecjalnie się nadaje. A skoro i tak od dobrych paru lat gustuję we włoszczyznach to zastanawiam się nad ewentualną zmianą na Alfę MiTo, bo pasowałaby mi choćby wielkościowo (numer większa od Ypsilona, ale sporo mniejsza od np. Lancii Delty, którą się przejechałem i okazała się jednak za duża). I teraz:
- jak wygląda dostępność egzemplarzy młodszych niż ok. 10 lat z bogatym wyposażeniem, bo w ogłoszeniach widzę zwykle starsze w wersji "salon Polska byle taniej"?
- jaki będzie najlepszy silnik do zarówno codziennej jazdy po mieście (Chorzów, Katowice i okolice, więc permanentne remonty, objazdy i zwężki wszystkiego), jak i okazyjnych wypraw na drugi koniec kraju? Czyli żeby nie dusił się i nie palił 15l/100 w korkach, a równocześnie dawał radę w wyprzedzaniu tirów i nie zabijał hałasem przy prędkościach autostradowych. Wstępnie szedłbym w uturbioną benzynę, tylko którą, bo jest kilka wersji?
- czy jest coś, na co należy zwracać szczególną uwagę przy zakupie i eksploatacji, w rodzaju "patrz na rdzę na tylnych nadkolach, pocenie oringu przy półosi i najlepiej unikaj silnika X i wersji Y, bo zbankrutujesz u mechanika". I czy pojawiają się problemy z dostępnością / cenami niektórych części?
Oczywiście przejrzałem zarówno ten, jak i parę innych tematów, ale spytać dokładniej nie zaszkodzi. Z góry więc dziękuję za porady :)
Hej
Miałem Mito z 2010 (końcówka roku) z 1.4 Multi Air i przerobiłem na LPG, spalanie średnie 8,5 LPG, chyba, że cisnąłem na autostradzie powyżej dozwolonych prędkości tedy 1,-11 LPG
- z częściami nie było żadnego problemu, jedyny minus to skrzynia, miałem TCT i raz musiałem poddać ją regeneracji i musiałem ściągać część z Włoch, bo w PL nigdzie nie było, ale to wydarzyło się tylko raz na ponad 6 lat użytkowania (i duże przebiegi), skrzynia mega fajna, szybka i 3 tryby jazdy, bardzo fajny GOGARD
- auto przynajmniej moje bardzo sztywne, więc czuje każdą nierówność
- mój był bardzo niski, więc trzeba uważać na krawężniki przy parkowaniu, ciasne parkingi również , bo ma szerokie drzwi,
- z rudą nie było najmniejszych problemów
- Multi Air, ja miałem fabrycznie poprawiony i lałem bardzo dobry olej i wymiany co 10 tyś. km
- zawiecha pancerna, bo przez cały czasu użytkowania wymieniłem tylko 1 końcówkę drążka, reszta była ORI (aż trudno uwierzyć)
- wypas, hm trudno mi powiedzieć, bo miałem wszystko co fabryka dała w tym roczniku, a nawet więcej, bo był tatuaż na bokach.
Ogólnie polecam, aczkolwiek, bagażnik mały, mi tedy to odpowiadało, dziś już nie bo zmieniły się moje potrzeby.
Dodam, że chciałem mieć auto pół roku, a było prawie 6,5 więc to mówi samo za siebie....
Dziękuję za porady :) Mam nadzieję, że w weekend uda mi się obejrzeć i przejechać jednym egzemplarzem z najbliższej okolicy, to będę coś wiedział dokładniej. A przynajmniej mam taką nadzieję :)
Po sprzedaży 159 trochę mi się tęskni za alfą na podwórku i pomyślałem sobie, że może mito dla żony, którym mógłbym sobie pogonić trochę po okolicy. I tu pojawia się pytanie - jak mito w automacie? gdzie znajdę info co to za skrzynia?
edit:
na pierwszy rzut oka znalazłem taką:
https://www.otomoto.pl/osobowe/ofert...-ID6GDqzz.html
tyle, ze od razu widzę, że brak zaznaczenia, że to bezwypadkowa...
Jakby ktoś pytał, to obejrzałem, pomacałem, pojeździłem MiTo. I w skrócie: to bardzo stylowe auto, dobrze wyposażone, wykonane i takie mocno "charakterne", ale nie do końca odpowiadające moim wymaganiom. Więc raczej na tych jednych oględzinach się skończy.
Niemniej jeszcze raz dziękuję za pomoc :)
Dzięki, w sumie, można było się tego domysleć.