-
[MENTION=73989]Szyymi159[/MENTION], poczytałem trochę w temacie i raczej nie da rady z AUX bez rzeźbienia. Najwygodniejszym (ale też i nie najtańszym) sposobem jest wywalenie oryginalnej zmieniarki i zakup cyfrowego emulatora w to miejsce (na Allegro ceny zaczynają się od 250 zł, na Aliexpress od 130 zł).
-
1 załącznik(i)
Witam. Kupiłem kabelek AUX na allegro z żółtą kostką który w teorii trzeba tylko podpiąć do radia. Niestety pojawił się u mnie problem bo w radiu już była podpięta kostka(z 4 pinami a ta z allegro ma 3. Po zamieniu kostek nie ma w ogóle dźwięku. Dodam że radio oczywiście idzie przełączyć na AUX.
-
masz pewnie blue&me z media playerem - widać moduł B&M na zdjęciu - ta czarna skrzynka. jesli to jest faktycznie wersja z USB (a zapewne skoro piszesz że) on jest podpinany właśnie przez żółtą kostkę (ten starszy tylko z telefonem mono na zieloną kostkę).
jeśli nie korzystasz z B&M to możesz odpiąć a w proxi zmienić ustawienia tak zeby był port aux po zmianie source-em (już nie pamietam po latach co dokładnie, pewnie gdzieś pisałem może w wątku o dokładaniu B&M?), mi by jednak było szkoda. raczej kupiłbym symulator zmieniarki typu Yatour z wejściem jack a lepiej po prostu ze streamingiem po BT i korzystał przez wejście zmieniarki z tego co telefon daje (np spotify). Do tego zyskujesz że jak np puścisz sobie nawigację z komórki to przez głośniki lecą Ci wszelkie nawigacyjne instrukcje.
inna opcja to że sobie zrobisz przełącznik kabli, i jak chcesz korzystać z B&M to switch w jedną stronę, jak z AUX to w drugą.
-
Na B&M mi nie zależy jedynie potrzebuję AUX. Możesz trochę jaśniej o tej zmianie proxi? Jestem całkiem zielony w temacie
-
poczytaj drugi i trzeci post z mojego bloga https://stuff4car.com/ to bedziesz mial jakues rozeznanie. ty musialbys odpiac b&m zeby nie wisial na CAN, mozliwe ze musialbys zmienic ktores ustawienie w proxi i je wykonac. w radiu zamiast media piwinienes miec wtedy aux.
-
Czytałem Twojego bloga i nie wiem w jaki sposób ma mi to pomóc. Może ktoś pomóc i wytłumaczyć temat jak dla lajka czy jest możliwe pod moje radio podpiąć AUX tak żeby zadziałał? Jeśli to kwestia zmiany jakiś ustawień to proszę o trochę jaśniejsze wyjaśnienie gdzie i w jaki sposób to zrobić
-
a, to były podstawy które musisz wiedzieć, już spieszę z odpowiedzia, tylko wyjaśnie dlaczego. artykuł o podstawach diagnostyki podpowie co potrzebujesz do grzebania, a artykuł o uaktywnieniu funkcji wyłączenia odjeżdżania fotela coś niecoś o proxi z MES.
w 159 do proxi nie potrzebujesz żadnych adapterów, po proxi nie musisz też robić 3 kalibracji w module ABS.
co do Twojego przypadku, chcesz wywalić B&M (twoja sprawa, ja bym tego nie robił, w 159 chwaliłem sobie po poprawieniu jakości rozmów przez zupgradowanie mikrofonu w lampce i wyciszenie tego - rozmówcy mnie dobrze słyszeli i system w miarę dobrze zaczął sobie radzić z rozpoznawaniem komend głosowych). a więc, wypinasz wtyk z modułu B&M - ten czarny pod radiem. zaczyna migać licznik km, wchodzisz do proxi w MESie i odpowiednio zmieniasz opcje - nie trzeba grzebać w hex-ie jak to robiłem w Giulii, są opcje z listy (tylko trochę mogę nie pamiętać które - w 159 bawiłem się tym 3.5 roku temu akurat jak retrofitowałem do siebie B&M). powiedzmy że doszedłeś które to opcje zmienić, puszczasz proxi (pierwsza na górze), trwa parę minut, wyłaczasz stacyjkę zgodnie z instrukcją, i od tego czasu powienieneś nie mieć już B&M do wyboru a Aux jak zmieniasz źródła dźwięku (zależy od radia, po przełączaniu source albo przytrzymaniu CD o ile pamietam).
Teraz które to opcje. tu jest zrzut z mojej 159 jeszcze przed retrofitem:
https://photos.app.goo.gl/im1dPea7vtkK2SvH6
wydaje mi się że przedostatnia i przed-przed ostatnie mają znaczenie, ja bym je najpierw zmienił na enabled (chyba taka, nie mam jak sprawdzić, bo MES w trybie symulacji akurat odmawia mi wyboru dla tego ustawienia) i zostawił stereo jak jest (E.w jeśli tak nie zadziała to zmienił na mono/tel mute).
a zanim to w ogóle powyższe zaczniesz robić, sprawdź czy kabel dobry itp (naklejka i porównać z wtykiem czy masz tak samo masa/kanały), lub lepiej, puść coś z usb na B&M z odpiętą żółtą wtyczką a podłączoną własną (a może wystarczy nawet przełączyć się na Media i już odpala wejście?) - jak puścisz to wejście powinieneś być w stanie puścić swoją muzę już przez kabelek. w sumie to i nawet tak byś to mógł zostawić bez robienia proxi/mesów itp, przełączasz na media (lub jeśli trzeba zrobić play no to puszczasz byle co z pendrive i tak tego nie słyszysz) a słuchasz z kabelka.
Ty masz standardowe audio czy jakieś BOSE? pytam bo nie wiem po co ten dodatkowy pin jest - nie rozkminiałem bo mi nie był potrzebny do mojego setupu.
-
Rozumiem że o wszystkich zmianach proxi o których piszesz zrobię to przez ELM? Generalnie ja nie korzystam z B&M a AUX jest mi potrzebny do podpięcia adaptera bluetooth. Z tego co wiem mam nagłośnienie Bose. Nie wiem tylko czy do końca się rozumiemy bo ja mogę przełączyć w radiu na AUXa ale po podpięciu mojego kabla nic nie mogę puścić. W ogóle po wyjęciu tej oryginalnej wtyczki z 4 pinami nie działają głośniki w radiu czy CD.
-
kurcze, może w konfigu z BOSE jest to inaczej całkiem zrobione i tam jest jakieś wyjście dodatkowe na innych pinach. wrzuć lepsze foto naklejki z pinami z radia, na tym nic nie widać a nie będę się domyślał.
czy piny w ori żółtej wtyczki pokrywają się z pinami w nowym kabelku?
jak bedę miał całe info i chwilkę wieczorem albo jutro to looknę na schematy i coś spróbuję z Tobą pogłówkować. jakie masz dokładnie radio (z navi czy samo CD?)
a jeśli włącza Ci się AUX to raczej nic w proxi nie musisz grzebać. Nie masz gdzieś portu do tego - chyba były jakieś akcesoryjne rozwiązania które zakładali w schowku bądź podłokietniku - z czymś takim po iPody się kiedyś spotkałam.
-
Niestety nie miałem wcześniej czasu wyjąć radio więc teraz przesyłam potrzebne zdjęcia.