Ja mam w planach zalać 2,4l fuchsa titan suntifluid 75w80 i 250 ml archoila 9100.
Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka
Printable View
Ja mam w planach zalać 2,4l fuchsa titan suntifluid 75w80 i 250 ml archoila 9100.
Tutaj
http://www.flitalia.it/en/fl/content/view/158/257/
w tabelkach widnieje dla F40 np. w 2.4 JTDm 210 KM wartość 2,8 l... Dla M32 2,3 l. Popytaj może jeszcze w skrzynie.com.pl albo u kolegi BelferMJZ ile zwykle wlewają do niej.
Tylko te 2,8 to całość chyba ile powinno być. Po zlaniu zostaje ok 200ml wg eper. Wychodzi więc na to, że trzebaby zalać 2,6l do mokrej.
Tak też to interpretuję, tylko pytanie czy w przypadku F40 nie trzeba robić tego samego numeru co w M32 i dolewać pól litra więcej... Gdybym miał F40 i wiedzę, że w przypadku skrzyń instrukcja nie równa się życie - pytałbym albo w skrzyniach albo wspomnianego wyżej kolegi BelfraMJZ. Koszt fatygi niski w stosunku do potencjalnych późniejszych strat :)
Ponoć właśnie w F40 zdecydowano się zmniejszyć ilość zalewanego oleju celem zniwelowania haczenia i ciężkiej pracy lewarka.
A nie odbije się to później na niedostatecznym smarowaniu przekładni? Skąd w ogóle taka informacja jakoby mniejsza ilość oleju skutkowała lepszą pracą skrzyni i lewarka?
Wysłane z mojego m2 note przy użyciu Tapatalka
@Casio - właśnie też mi się nie chce odgrzebywać, na której to stronie było w tym temacie. Ale ktoś na stronie producenta skrzyni tak doradził.
A jednak mi się chciało...