Żarty sobie robisz? Pokaż mi który olej 2T jest bezpieczny zarówno dla filtra cząstek stałych jaki i końcówek wtryskiwaczy.
Żarty sobie robisz ? Pokaż mi jakikolwiek dowód, że cokolwiek złego się dzieje z końcówkami wtryskiwaczy. Wręcz odwrotnie. Udokumentowane jest, że korekty się wyrównują. Zwiększają się właściwości smarne (udokumentowane laboratoryjnie) i właściwie jest to jedyna znana mi metoda uratowania wtrysku z korekty dodatniej bez oddawania wtrysku do regeneracji. Niestety środki czyszczące dedykowane w większości takich wypadków są bezradne.
DPF ? Nawet Miksol S posiada tylko 0,11% popiołów. Czyli tylko 0,01% poza granicą bezpieczną. To prędzej złej jakości ON, czy nie daj boże walnięty EGR poczyni dużo większe szkody niż zwykły Miksol.
majster, co się z tobą ostatnio dzieje... najpierw teoria, że po wycięciu EGR-u zwiększa się spalanie, a teraz to. Normalnie nie poznaję kolegi ;)
Po prześledzeniu przedmiotowych wątków w necie sadze, że zawartość popiołów powinna osiągać wartości podane w 0,00 % a nie 0,0%. Jeżeli się mylę to tylko wypada się cieszyć. Chociażby z powodu ceny wspomnianego przez kolegę wyżej oleju Lotos 2T.
Proszę sobie policzyć o ile wzrośnie emisja popiołów do DPF-a jeśli pomieszamy 65 litrów ON ze 150 czy 200 ml 2T.
Jeżeli nawet dolejemy Mixola w maksymalnej zalecanej dawce, to jego popioły będą powodowały wzrost ich zawartości w stosunku do całości popiołu powstającego ze spalenia ON o 0,00033. I to powinno skończyć temat złego wpływu 2T na DPF-a
Amen
Dokładnie popieram mojego przedmowce, nie dajmy sie zwariować, w końcu my zalewamy tylko 1:200 !
Pozdrawiam:)
Od 88r siedze za sterami ciężarówek i powiem wam , że żadna to nowość dolewanie oleju do paliwa.Osobiście stosuje olej bo- silnik mniej spala paliwa, lepiej pracuje, ale! nie dolewam oleju zimą . Dodam tylko, że na przebieg miesięczny około 12000km olej stosuje raz na miesiąc. W ciężarówkach zbiorniki paliwa są wielkości około 1300l i olej wlewam podczas tankowania raz w miesiącu. Pamiętajcie , że i alkohol w małych ilościach nie jest szkodliwy:cool:. Oleje 2T wypłukują nagary więc miejcie to na uwadze i nie przesadzajcie z ilością. Pozdrawiam.
Ale my wiemy, że to żadna nowość ;) Wiemy, że TIR-owcy to stosują.
Nie mniej dzięki za podzielenie się opinią.
P.S. Silnik utrzymujący się na nagarach, to silnik do remontu.
Kolega wyżej napisał, że nie dolewa zimą. Czy to wynika ze zwiększonej podatności takiej mieszanki na wytrącanie parafiny? A propos, stosujecie jakiekolwiek przerwy w dolewaniu?
Jeśli 2T powodowałby problemy w zimie, to dwusuwy kończyły by swój sezon w listopadzie ;) A tak nie jest. Tak jak pisałem w przypadku DPF-ów, przy takim rozrzedzeniu temperatura krzepnięcia nie ma żadnego wymiernego wpływu na ON. Nawet w przypadku takiego badziewia jak Liqui Moly, który ma temperaturę krzepnięcia -15 st. C aż po Castrol evo 2T ze swoim -42.
Tak samo mogę napisać - nie leję 2T w poniedziałki :D