Dzięki za odpowiedz, w tym problem że prawdopodobnie mam uszkodzony egr. Mozna jakos sprawdzić czy jest on sprawny czy nie ?
Printable View
Dzięki za odpowiedz, w tym problem że prawdopodobnie mam uszkodzony egr. Mozna jakos sprawdzić czy jest on sprawny czy nie ?
musisz podłączyć kompa i zobaczyć czy się otwiera czy nie, czy działa w całym zakresie.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
jeszcze jedna rzecz. ja kupiłem nowy egr pierburga za 350zł. i założyłem od razu uszczelkę. nie kupuj podróbek. jeszcze możesz spróbować sobie przczyścić i założyć wtedy. A jaki masz objaw??
Samym ECU za pomocą fiatECUscan da rady to sprawdzić, ponieważtylko to posiadam, czy bede musiał podjechac do serwisu
edit.
Mialem ciagle blad motor control, po drugim czyszczeniu egr i czujnika doladowania, silnik znacznie oslabl zaczał słabo się zbierać.
nie podłączałem sam osobiście. mam kumpla który podłączał do mnie kompa, podłącz i spróbuj znaleźć. Wiem że jego komp to skomplikowana maszynka za 20tyś. :-) Bosch.
http://allegro.pl/8-zaslepka-egr-fia...313749291.html
to oryginalna zaślepka. taką mam.
Dodano po 2 minutes:
to znaczy że faktycznie może być egr. w kompie będziesz miał odpowiedź.
sprawdziłem na ECU, mam około 32% po wciśnięci spada do 1%. Jest ok czy nie ?
powinien pracować w pełnym zakresie moim zdaniem jest uszkodzony elektromagnes w egr. mam nadzieję że koledzy zgodzą się ze mną.
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...arcia_fes.html
kolega z tego tematu miał podobne wartości
edit.
z tego co znalazłem w tym silniku otwarcie powinno być rzędu 30-55%. Wiec wydaje się być w porządku. Po zaślepieniu trzeba wyłaczyć egr w ECU czy ma zostać włączony ?
egr nie ma wskazań 0 - 1 więc wartości są różne w zależności od jazdy twojej czynników zewnętrznych czyli temperatur spalin powietrza itp.. Przy max wciśniętym gazie powinieneś miećwartość np około 4%. i grzybek powinien się zamykać. Przy puszczeniu gazu wskazania na biegu jałowym powinny być około 55-65%. Jest to sygnał że komp na bazie otrzymywanych sygnałów o obrotach pedału gazu i przepływki oblicza na ile podnieść grzybek a tym samym ile spalin dopuścić na stronę ssącą.
Dodano po 4 minutes:
jeśli zdecydujesz się na odłączenie egr programowo, to ok. możesz o zrobić. wtedy możesz zaślepić nawet całościowo ale jest jedna rzecz. pamiętaj, że nic w przyrodzie nie ginie, sadza gdzieś się musi osadzać. pierwszym miejscem będzie katalizator, który po pewnym czasie może ulec zapchaniu. A zapchany katalizator może w niektórych przypadkach naprawdę dużo namieszać nawet doprowadzić do uszkodzenia silnika. Więc jeśli zdecydujesz się na zaślepienie całkowite na twoim miejscu wyciołbym katalizator i wstawiłbym zwykły tłumik. :-) większa moc i mniej problemów w pryszłości. :-)
Dodano po 3 minutes:
Udział gazów spalinowych w zassysanym powietrzu wynosi do 60% dla współczesnych silników diesla.
http://www.forum.alfaholicy.org/156/...ml#post1325056
tutaj jest tabela z poprawnie działającym zaworem egr. Przy niskich obrotach jest praktycznie zamkniety, a przy zwiększaniu obrotów się otwiera. U mniej jest zupełnie na odwrót. Bez dodania gazu jest okolo 33% po dodaniu gazu spada natychmiast do 1%. Czyli mam rozumieć z tego że EGR jest uszkodzony i cześciowe zaślepienie nic nie da ?
W silnikach wysokoprężnych zawór EGR jest otwarty na biegu jałowym i może dostarczać spaliny stanowiące nawet 50 % objętości zasysanego powietrza. W miarę wzrostu obciążenia silnika domieszka spalin zmniejsza się, aż do całkowitego zamknięcia zaworu. Recyrkulacja jest wyłączana podczas rozruchu i nagrzewania silnika, a także podczas jego pracy przy bardzo niskich ciśnieniach atmosferycznych. Czyli tutaj masz poprawną odpowiedź. wg mnie przy przysieszaniu jeśli masz 1 % to ok. Gorzej w sytuacji na biegu jałowym.
Działanie EGR jest różne w silnikach benzynowych i silnikach o zapłonie samoczynnym. W silnikach benzynowych zawór jest zamknięty podczas pracy na biegu jałowym oraz przy pełnym otwarciu przepustnicy. Spaliny dozuje się przy niskich i średnich obciążeniach w proporcji od 5-10 % objętości zasysanego powietrza.
moi zdaniem jak mówię nie otwiera się tobie zawór tak jak powinien.
Dzieki wielkie za konstruktywną odpowiedź. Czyli w takim wypadku cześciowe zaślepienie da jakieś rezultaty czy nie bardzo ?
zaślepienie zmniejszy tobie osadzanie się sadzy w egr, a tym samym spowolni jego uszkodzenie. pamiętaj egr to ekologia, jeśli się zabrudzi trzeba go wymienić. żeby znowy się osadzało :-) i tak w kółko. zaślepiając powodujesz bezpośredni kontak zanieczyszczeń ze srodowiskiem. tylko.
moim zdaniem zaślep tą częściową. z 4 ma otworami koszt 29zł. niewielki w porównaniu do egr. jeśli nic nie da to wtedy weź się za egr wymianę.
Dodano po 2 minutes:
mówisz że czyściłeś czujnik doładowania. wykręć go raz jeszcze i zobacz w jakim jest teraz stanie. może musisz go raz jeszcze przeczyścić. nic nie zaszkodzi. przeczyść czyms dobrym.
co dobrze wyczyści i jednocześnie wysuszy.
kupiłem tą za 29. zaślepię wyczyszcze raz jeszcze egr i czujnik doładowania, dodatkowo musze zająć się zmienna geometrią turbiny. Dzieki raz jeszcze !
Zmienna geometria tez. Chciałem się wlasńie tez podpytać. Sprawdź czy chodzi overboost. A przy dodawaniu gazu zobacz czy chodzi gruszka zmiennej geometrii. Sprawdź węże dochodzące do overbosta i z niego wychodzący do gruszki.
Daj znać. Będziemy myślec. U mnie wymiany skończyły się czyszczeniem kolektora ssącego. Jestem niecały tydzień od czyszczenia.
A juz wymieniłem prawie wszystko. Na nowe :-)
overboosta kupiłem nowego, przewody sprawdzane i nic nie pomogło. została tylko geometria :)
A co polecacie na czyszczenie zmiennej geometri? Najpierw 24h w nafcie? A jak to nie pomoze to co pozniej?
Spokojnie tym się nie przejmuj narazie. Nie mówi się ze została tylko zmienna geometria, masz klapy wirowe? W kolektorze? Częsta przyczyna są zacinajace się klapy wirowe w ssacym. Uszkodzenie mechanizmu. Czyszczeńie kolektora ssącego. Ja na 170 tys km przebiegu miałem przeloty zasyfiale w 50%to dużo. Następna przyczyna to może byc filtr paliwa. Do wymiany, częsta przyczyna jest uszkodzony przepływomierz. Zły pomiar mas powietrza. Jest bardzo dużo czynników. Trzeba brać od najtańszych rzeczy.
Błędów nie ma żadnych?
Dodano po 2 minutes:
xrobcio, jeszcze nie czyściłem, ale słyszałem że czasami używa się jakichś past do polerowania ale nie wiem jeszcze na jakim etapie czyszczenia. polecam najpierw sprawdzanie dookoła innych rzeczy. z turbiną na później gdyż chyba najdroższa w robieniu.
Kolektor był czyszczony, bo był zasyfiony i od tego właśnie czasu auto zaczeło osłabło, sugerujesz żeby sprawdzić czy coś się z tymi klapami nie porobiło ? Filtr faktycznie muszę wymienic. Błedów nie ma.
przy czyszczeniu kolektora nic nie było widać z klapami?? jeśli masz kolektor plastikowy to mechanizm klap wirowych masz od spodu, trudniej do nich się dostać żeby sprawdzić czy chodzą. jeśli masz alu, to masz na górze. Przy przyspieszaniu widzisz czy któaś klapka nie chodzi. a uszczelkę pod kolektor wymieniałeś na nową?? u mnie poszła nowa i dodatkowo pasta uszczelniająca.
Jak przyjdzie zaślepka, wyczyszcze wszystko raz jeszcze, mam nadzieje że pomoże, póki co dzięki za pomoc, jak nie dam rady sobie z tym poradzić będe się odzywał. Dzieki !
ok. pozdrawiam i powodzenia. U mnie szczęście w nieszczęściu nie miałem klap wirowych. ok. mam nadzieje że będzie ok.
To jest jakiś przeklejony tekst z ogólnego opisu działania EGR-a.
Już w samej rodzinie Alf z EDC16 EGR-y działają różnie. I w tym przypadku (GT z EDC16C39) prawdą jest tylko część mówiąca "W miarę wzrostu obciążenia silnika domieszka spalin zmniejsza się, aż do całkowitego zamknięcia zaworu." Reszta to "G" prawda ;)
Dodano po 7 minutes:
Jeśli w zmiennej geometrii narobicie rys, zmatowicie powierzchnie, które muszą i pewno dalej są gładkie (pierścień, tarcza itd.) itp. to po całkiem niedługim czasie będziecie mieli ją znowu do czyszczenia.
Tutaj na zdjęciach widać, które to powierzchnie - http://www.conmir.pl/czyszczenie-kierownic-turbiny/
Dlatego czytałem ze są specjalne pasty polerskie. Ale jasne ze szczególną ostrożnością czyścić.
Myślę, że żadna pasta nie będzie potrzebna. Jeśli już na tych elementach pokażą się wżery, to jest do wymiany. Bo osady nie zagnieżdżają się na tych elementach ale na obudowie i skutecznie te elementy blokują
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...014/06/164.jpg
dzięki za podpowiedź. pozdrawiam :-)
Są specjalne.... ktoś sprzedaje zwykłą pastę polerską jako specjalistyczną polerską do turbin. Znajduje nabywców i kosi kasę na niewiedzy frajerów ;)
Wystarczy kupił wełnę polerską np. w Bricomanie i wnętrze jak nowe. Część żeliwną można delkatniutko oskrobać kamieniem na dremlu.
Jeśli nie narobi rys i nie zmatowi powierzchni. Tylko zastanawiam się czy nie jest to czymś pokryte. Jakaś warstwą metaliczną zabezpieczającą przed działaniem czynników znajdujących się w spalinach.
Prawidłowe słowo to "powinno" się go zaślepić. Obowiązku nie ma i przy sprawnym zaworze nie wpływa to na sprawność układu dolotowego.
Ja zawsze polecam zaślepienie ale przymusu nie ma
No wiec cinek uważa, że trzeba, a nie że powinno się (nie dociekałem dlaczego).
Jeśli jest sprawny, to nie jest to potrzebne.
Problem pokazuje się wtedy gdy zastany w pozycji zamkniętej EGR ktoś "poruszy" za pomocą np. testu w MES. Wtedy z dużym prawdopodobieństwem zostanie on w pozycji otwartej i będzie trzeba go domykać ręcznie. Lub gdy jest on uszkodzony w pozycji otwartej.
Więc maly_777 ma racje, że "powinno" się.
Różnice mogą wynikać w sposobie wycinania. On robił to ustawiając mapy powietrza na max (żądana dawka powietrza w MES/FES 1200mg/w w całym zakresie obrotów/dawki paliwa). Nie jest to najlepszy sposób i może generuje on problemy. Nie wiem, ja tak nie robię.
Zaślepiać warto, zwykle to tylko 4 śrubki.
Ale jakie znaczenie dla konieczności założenia zaślepki może mieć sposób modyfikacji map?
Ja nie mam ustawione na stałe 1200 w całym zakresie obrotów, mam natomiast problem z masami powietrza, bo mimo wymiany przepływomierza i skrupulatnego sprawdzenia dolotu miedzy przepływką a trubiną wciąż mam problem z masami powietrza a turbina raczej nie ma problemów z nabiciem ciśnienia. Szukam zatem przyczyn i muszę sprawdzić zawór, może jest jakaś mała na nim nieszczelność którą dostaje się lewe powietrze. Założenie pełnej zaślepki pomoże to wykluczyć lub rozwiąże problem.
Soft w alfach jest niedopracowany jeżeli chodzi o masy powietrza.. Może walczysz z czymś co nie jest usterką? Masz jakieś logi to je wstaw tylko nie tu żeby bajzlu nie robić :)
Zaślepkę można założyć nawet be jakiejkolwiek modyfikacji ;) Konieczności nie ma żadnej o ile zawór sam się zamyka i nie dostaje rozkazu otwarcia.
Natomiast odnośnie samej modyfikacji, to powinna odbyć się albo switchem w starszych sterownikach albo w nowszych histerezami, które znajdują się w sekcji "Exhaust gas recirculation - monitoring and shutoff" zamiast statycznymi wartościami bazowymi znajdującymi się w sekcji setpoint formation. Gdzie znajdują się zależności względem temperatury cieczy, prędkości, paliwa itd. I teraz loteria. Czy aby w sprzyjających warunkach nie pokaże się jakiś problem (np. niezgodność mas ? ).
A jeszcze dopytam. Czy należy założyć tylko tą uszczelkę-zaślepkę z czterema otworami pomiędzy EGR a przepustnicą, czy też dodatkowo zaślepkę z otworami na wejściu do EGR?
pomiędzy kolektorem ssącym a egr. 4 dziury. Ja tak mam. 1,9 16v. w 8v może być inaczej.