W rozmiarze 225/50R17 wszystkie. W innych rozmiarach nie wiem, wiem za to ze nie wszystkie rozmiary są z Niemiec.
Printable View
W rozmiarze 225/50R17 wszystkie. W innych rozmiarach nie wiem, wiem za to ze nie wszystkie rozmiary są z Niemiec.
Jest jakiś wybór zimówek na 18"? Bo np. nokiany mają same dziwne rozmiary powyżej R17.
Spoko, ale cena z tyłka, ponad 2600 za komplet... Poza tym chyba lepiej na zimę założyć oponę nieco węższą niż jest na lato, dajmy na to 225 z odpowiednim profilem aby miała wysokość nie mniejszą niż 235/45?
do skasowania.
Pytanko za 100 punktów. Będzie zauważalna różnica w wysokości przy 215 55 16? Mam teraz 205 55 16 i musze kupić zimowki a cena między 205 a 215 spora. Bo jeśli różnica zerowa to niema sensu przepłacać przy 215
Z tej strony juz korzystałem tylko czy te 11mm roznicy w średnicy kół widać na aucie i cenie przy 215 o to mi chodzi
Ja mam 205 55 r 16 i spokojnie na zimę dają radę w mieście chyba że szukasz jakiś atrakcji w terenie
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Widać, nie widac, na pewno czuc. Samochód jest nizej i juz moze bardzo haczyc. Z 18 z 235/45 na wjeździe na podwórko nie hacze a 16 z 215/55 hacze
Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka
ja takiego rozmiaru nie polecam - dostalem zimowki w takim rozmiarze z poprzednią JTDM, zdarzylo mi sie przytrzec nawet na suchej dwupasmowce na koleinach, nie wspominajac ze w zimie, wszyscy sasiedzie przejezdzali drogą dojazdową, a ja parę razy zawisalem na "brzuchu" na zmrozonym/ubitym sniegu i w ruch szla łopata do śniegu zeby sie odkopać. opony poszly na sprzedaż a ja kupiłem 215/55R16, było już lepiej, ale ciągle nie to.
W obecnej 159 na zimę mam 225/50R17 i jest OK.
Ja osobiście polecam rozmiar 205/60/16, jest jeszcze większy od 215/55/16 chociaż minimalnie niższy od 17 w standardowym rozmiarze. Zainteresowanym, proszę sobie włączyć kalkulator felg i opon i każdy zauważy różnice. Wiele marek stosuje ten profil przy 16. Ważne aby dobrać dobrze nośność opony i jej prędkość minimum H. A czy balon nie balon to pojęcie subiektywne. 16 nigdy nie będzie nisko profilowa w tym aucie i z tym trzeba się pogodzić. Jak już ktoś się z tym pogodzi to będzie miał mniej przygód na wyższym profilu gdy się na niego zdecyduje. Ewentualnie przejść na 17, ale czy 50 profil jest niski? Uważam, że dalej nie, natomiast akurat na zimę wyższy profil jest zdecydowanie korzystniejszy bo nie zawsze drogi w zimie są odpowiednio odśnieżane a często zdarzają się oblodzenia, wybrzuszenia lodu różnego rodzaju nierówności na których większy profil lub całe koło większe sprawdzi się lepiej.
Kolego, ja mam założone letnie 215/55/16 i jest nisko. Trzeba uważać na każdym garbie i krawężniku, dodatkowo dojeżdżam z domu do głównej drogi po dziurawej drodze gruntowej (gmina ma kiedyś ją zrobić). Na zimę kupuję 215/60/16. Na oficjalnym sklepie allegro są nokiany wr d3 95h w dobrej cenie 1410 zł za komplet. Na lato przesiadka na 17" :)
Miałem przez chwilkę opony 225/45/17 i tarłem brzuchem nawet gładkim asfalcie w mikro koleinach. Rozmiar opon to naprawdę ważna kwestia.
Dlatego 225/50R17 jest odpowiedni i takie opony polecam.
Szczególnie 225 jest to rozmiar dobry na zimę .... w zimę to się schodzi z szerokości panowie. Takie podstawy podstaw
Schodzi się z szerokości na kopnym śniegu.
W naszym klimacie obecnie 70% czasu poruszasz się po mokrym albo po suchym asfalcie. W 20% po ubitym śniegu. W takich warunkach lepsze są szersze opony.
Podstawy podstaw ale z przed dwóch dekad. Jaki jest argument za węższa oponą na zimę w dzisiejszych czasach? Żaden. Auta ważą grubo ponad 1,5 tony więc stary argument jakoby węższa opona wywierała dużo większy nacisk na powierzchnie i lepiej kopała w śniegu są dziś z czapy. Przy takiej masie i dzisiejszych oponach nacisk jest wystarczający i nie robi znaczącej różnicy na śniegu, za to wąska opona zrobi już nam różnice w przyczepności na mokrym, a taka nawierzchnie mamy zima przez jakieś 80% czasu.
A ja na 225 po mokrym ubitym śniegu jeździłem i było w porządku, więc nie ma podstaw do obaw. Oczywiście warstwa była bezpieczna, auto nie zawisło.
A podpowie ktoś jakie kupić felgi stalowe 16 do 159? Bo jest tego dużo a nie wiem jakie ET ma być..Zaciski są spore w mojej 159 2.4 jtdm...Czy felgi od audi a4 98r będą pasować?
Widze znów januszujesz :lol: Do 159 nie były przewidziane stalówki tylko nasza policja na życzenie takie dostało co jak wiadomo nie obyło się bez kombinacji. Nawet nieoryginalne alu 17" trudno wpakować na brembo, a co dopiero stalówki ze starego audi w dodatku z innym rozstawem...
Do 159 2.4 nie wsadzisz stalowych 16. Minimum 17 cali tam się mieści.
Raczej maksimum bo im mniej tym lepiej ;)
Tak czytam i każdy mówi inaczej :D
Jakie waszym zdaniem założyć opony na felgi 17 do Alfy 159 ? Chodzi mi o profil. Ewentualnie jakiś fajny model opony w budżecie ok 300-350 zł może ktoś poleci:)
Ok dzięki będę szukał alu 17 oryginałów:)
Czy na ori 16' alu, do AR 159 1.9 8v podejdą opony 205/55/16? Mogę wyrwać fajne oponki na zimę, tylko zastanawiam się czy będzie ok.
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...016/10/555.jpg
Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka
Podejda ale nisko będzie oj nisko
Kurde.. nie chciałbym robić za pług... a jak z przeklamaniami licznika?
Wysłane z mojego SM-G530FZ przy użyciu Tapatalka
Ja miałem takie dorzucone do auta i po złożeniu robiłem za pług, szybka zmiana na takie jak letnie czyli 215/55 i od razu lepiej ;)
Ja odradzam 205/55/16 w zimie. Mam takie na lato z indeksem nośności 91 i trzeba uważać.
Teraz założyłem na zimę pirelli 215/55/16 z indeksem 93 i czuć że auto jest wyżej.
Ja miałem 205/55 R16 i to była masakra nawet latem. roberto strasznie przekonuje że to jest okej ale ja stanowczo mówię nie! Po zmianie na większe koło jest to zupełnie inne auto, na tamtych 16" to było czołganie się przez progi, zaciskanie zębów na koleinach i każde większe bujnięcie auta to kontakt sanek z asfaltem aż zęby dzwonią. Taki rozmiar koła po prostu nie pozwalał na prawidłową pracę zawieszenia. Teraz mam fabryczny rozmiar na 18" i jest różnica kosmiczna. Na 16" auto było tak nisko, że np. raz zdarzyło mi się walnąć belką pod chłodnicą w złożoną blokadę parkingową (taka z rurek w kształcie podwójnego P). Prześwit z przodu był chyba z 8-9cm.
Tym bardziej na zimę, będziesz zbierać wszystkie koleiny brzuchem.
Jesteś głąbem na co dzień czy mózg wyłączasz tylko w weekendy?
Nie wiem gdzie wy używacie swoich aut i jak ale 16"to nie jest mały rozmiar. Potrafię na tych kołach wjechać do lasu nad jezioro, krawężniki też nie strasznie tylko trzeba spokojnie to zrobić. 16 " jest rozmiarem standardowym przy 159 jtdm 1.9 !!! Ja wiem 17 będzie wyżej 18 jeszcze wyżej i ładnie wygląda tylko jak widzę później wpisy mam 18 " a na opony mnie nie stać to mnie śmiech ogarnia tak jak innych bo niby co jest ważniejsze wygląd czy bezpieczeństwo? . Na co dzień poruszam się po mieście po Warszawie i w trasy jeżdżę... ten rozmiar daje rade nie widzę problemu jak ktoś chce być trochę wyżej to faktycznie ten 215/55 też będzie ok ale bez przesady z tym że to kosiarka