Ale +0,8 nie jest złą korektą.
Witam ponownie, no więc przejechałem trasę 1500 km stosując dolewkę oleju 2T "OLEJ MANNOL 2T 2-TAKT PLUS SEMISYNTHETIC" i muszę stwierdzić że jest poprawa korekt. Wcześniej stosowałem ORLEN Rider Scooter 2Ti żadnej poprawy nie zauważyłem. A więc przed trasą wyglądało to tak:
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...3_07_09_51.jpg a po 1500km:http://www.forum.alfaholicy.org/atta...1_14_33_21.jpg
Więc widać że jednak jest mała różnica, a to dopiero 1500km.
To ogólnie jaki olej 2t polecanie do auta z DPF'em? Najbardziej zauważalne wyniki.
Piszczcie proszę swoje typy tylko konkretnie (a nie np, castrol, czy orlen).
Który z wsystkich wymienionych przez was olei 2t najlepiej zalać?
Bronq05, Ty jesteś na stałe połączony z samochodem przez bt ? Jaki masz moduł ?
Mam znowu diesla więc postanowiłem sprawdzić na własnej skórze jak to jest z tym olejem 2T. Zalałem czerwony półsyntetyk makity do pilarek i kos spalinowych, a właściwie leję już od 10 tys km. Efekt był i jest dość zaskakujący: silnik pracuje bardziej miękko, nie ma grzechotania wtryskiwaczy (szczególnie na zimno), łatwiej wkręca się na obroty i zdecydowanie mniej pali. Na pewno pracuje lepiej niż po zalaniu firmowych dodatków do ON – w ich przypadku nie zauważałem żadnej różnicy w pracy silnika.
Uwagi praktyczne co do zalecanej proporcji:
1:50 (czyli tyle ile proporcja przy mieszaniu z benzyną) - proporcja dobra do wymycia/oczyszczenia układu paliwowego. Standardowa proporcja przy normalnej eksploatacji powinna być w granicach 1:200 do 1:300, czyli 300-200ml na 60l ON
Witam
Co do moich obserwacji. Stosowałem olej Stihl Hp Super Syntetyk w dawce 100ml na 50l. Wrażenie super, silnik pracuje miękko pięknie tyka ;-). Teraz stosuję LM1052 półsyntetyk w tej samej dawce. Silnik pracuje też ładnie, równo ale już nie tak ładnie jak na oleju Stihl. Spalanie spadło w obu przypadkach. Dużo cichsza praca wtrysków. Mam zamiar jeszcze zastosować olej Mannol półsyntetyk i wtedy zdam recenzję, co do niego.
Mam pytanie co do oleju firmy Mannol półsyntetyk. Ktoś stosował na dłuższą metę? Jakie opinie?
Co do oleju firmy Orlen, mogę powiedzieć tylko tyle, że nie widziałem żadnej rewelacji po zastosowaniu jego. Dużym plusem jest oczywiście cena i dostępność na każdej stacji Orlen. Swoją Vectrą B 2.2DTI przejechał około 200 000 km i stosuję olej 2t od około 100 000 km, przejechane ma prawie 400 000km. Nie robiłem pompy, wtrysków ani turbiny. Polecam stosowanie olei 2t do diesla a którego to kwestia wyboru klienta. Ja najbardziej byłem zadowolony z pracy silnika na oleju Stihl.
Daje link do poczytanie dla ciekawskich:
http://static.stihl.com/security_dat....._02_2013.pdf punkt zapłonu 76 Stopni
Cena około 40zł za litr podobnie jak LM1052.
W nowej karcie charakterystyki z 2015 podają punkt zapłony 126 stopni, jakaś zmiana właściwości oleju. :
http://static.stihl.com/security_dat.....-03-2015.pdf
Pozdrawiam
Polecam to badanie i wnioski dla nowoczesnego CRa z 2SO czyli olejem 2T (szczególnie wykres Common Rail Injector Fouling Test):
http://www.fuelexpert.co.za/2-stroke...ical-study.php
No jakby nieco w opozycji do tych 130 stron tematu ;)
Mógłby ktoś przetłumaczyć choćby te 7 konkluzji?
Konkluzje są raczej oczywiste - tak na szybko:
• W 200:1 olej 2-suwowy ma nieznaczny wpływ na smarność oleju napędowego.
• Cały olej napędowy sprzedawany w RPA musi spełniać SANS 342: spec 2014 i jego smarowność zapewnienia właściwą ochronę pomp oleju napędowego i systemów wtryskowych.
• ULSD (bezsiarkowy ON) sprzedawany przez Sasol zawiera dodatki smarne, które są o wiele bardziej skuteczne niż olej 2T.
• W 200:1 olej 2-suwowy ma nieznaczny wpływ na liczbę cetanową oleju napędowego.
• Niemierzalny wpływ na wszystkich innych właściwościach oleju napędowego mierzono przy 200: 1 dawka oleju 2T w oleju napędowym.
• Olej 2-suwowy może zawierać około 16ppm cynku lub więcej w zależności od preparatu i partii.
• Śladowe ilości cynku w oleju napędowym są znane ze znacznego przyspieszania osadzania depozytów dysz wtryskiwaczy.
• Wyniki badania silnika wskazują, że 200: 1 mieszanka oleju 2T w ON skutkują 2% utraty mocy silnika w teście 16 godzin ze względu na zanieczyszczenie zaworów wtryskowych, to ryzyko, które ma zastosowanie do wszystkich silników diesla Common Rail, ale może również pogorszyć zanieczyszczenia w starszych silnikach.
• Pojazdy wyposażone w filtr cząstek stałych (DPF) w układzie wydechowym może skrócenie DPF życie ze względu na gromadzenie się zanieczyszczeń na bazie popiołu i metalu w filtrze w czasie długiego stosowania oleju 2-stroke.
no i już zbaranialem. ...a właśnie miałem użyć oleju do ON
Wg mnie wszystko zależy od marki i specyfikacji zastosowanego oleju 2T (kluczowa zawartość cynku - nie wszystkie oleje 2T mają go w swoim składzie) - na pierwszej stronie wątku jest ich wykaz.
W świetle tego opracowania nie jest różowo z tym smarowaniem w silnikach CR:
http://suw.biblos.pk.edu.pl/resource...aSmarnosci.pdf
Śmiem twierdzić że ON w RPA jest inny niż w PL i wnioski z pierwszej strony są jak najbardziej aktualne:
"....
Wpływ oleju 2T na liczbę cetanową.
Liczba cetanowa ON to oględnie mówiąc, zdolność paliwa do samozapłonu. Im LC jest wyższa, tym „miększa” jest praca silnika.
Minimalna LC paliwa wynosi 50.
I tak, dodatek oleju 2T w proporcji 1:50 zmniejsza LC o 26 punktów!
Dodatek 2T w proporcji 1:150 zmniejsza LC już zaledwie o 3 punkty, co jest wartością akceptowalną.
Wpływ oleju 2T na parametr HFRR
HFRR to parametr opisujący własności smarne paliwa. Wyrażany jest w ľm. Im mniej ľm na badanej próbce, tym mniejsze zużycie, a więc lepsza smarność. Ponownie podeprę się niemieckim forum mt.de, gdzie użytkownicy zlecili badania HFRR paliwa z dodatkiem 2 różnych olejów:
http://img33.imageshack.us/img33/2937/hfrr.jpg
Próbka wzorcowa miała smarność równą 238 um, a dwie próbki z dodatkiem różnych olejów 2T miały smarność 178 i 256um.
Wniosek z tego jest taki, że jeden olej poprawił smarność o około 25% w stosunku do próby wzorcowej, czyli czystego ON, drugi natomiast pogorszył HFRR o 10%.
Własności czyszczące oleju 2T.
Użytkownicy, którzy przez dłuższy czas dodają olej 2T do ON, stwierdzają, że paliwo takie posiada lepsze własności oczyszczające wnętrze mechanizmów z różnego rodzaju osadów.
Wniosek subiektywny....."
Dodatkowo nowoczesny olej 2T ma się spalić w silniku, a nie osadzić po odparowaniu benzyny, dlatego ma stosunkowo niską temp. zapłonu, więc jego spalenie przez silnik diesla nie nastręcza problemów.
Maciek-156 jaki olej polecasz? Jak czytam wypowiedzi to polecanych produktów jest multum. Nie wiem czy mam iśc do sklepu i wybrać to co akurat będzie na półce.
Jest różnica w typach stosowanych olejów 2T do silnika z i bez DPFa?
Jeżeli miałbym zacząc lać 2T to chciałbym aby silnik chodził bardziej miękko (większość zachwala ten skutek) i liczyłbym na drobną poprawę korekt, choć i tak są ogólnie ok.
Nie mam DPFa i czasami jak dam w pędzel potrafi puścić dymka. Akurat co do tego, że minimalizuje dymienie jestem sceptycznie nastawiony.
Tak On w PL spełnia EN590 czyli jest lepszy niż w RPA co autor przyznał.
P.s. Są oleje 2T o temp zapłonu i 250C bo skoro są one przeznaczone do miszania z benzyna która ma temp zapłonu -50C w proporcji 1:50 to nie ma to znaczenia. W dieselu to inna sprawa.
Jeszcze jedno - ON to miszanina węglowodorów o długości łańcuchów HC od C9 do C19, benzyna C7-C13 ale oleje smarowe stosowane w 2T to HC C20-50 tworzące np. kryształy parafiny (od C20) czyli są po prostu z definicji zanieczyszczeniem zarówno dla ON jak i dla benzyny.
po przejrzeniu podobnego (lub tego) wątku leję 2T w proporcji 1:200 (100ml/20 l ON). Wcześniej też lałem ale mniej. Po zmianie dawki korekty zmieniły się od max 1.0 do około 0,0-0,2. Leję 2T z Orlenu.
kolego wlyszkow, a jak mają się zalinkowane przez Ciebie testy do wyników uzyskanych na 130 stronach tego tematu, wg których stosowanie oleju 2T powoduje poprawę korekt wtryskiwaczy? jakby nie było to właśnie rozjechane korekty są głównym powodem stosowania oleju 2T.
Ciekawi mnie to jak długo poprawione korekty utrzymują się po odstawieniu dolewek 2T. Pewnie zależy od zalewanego paliwa i wielu innych czynników.
SimonG, wg mojej subiektywnej opinii 2 tankowania. Po tym czasie olej jest chyba całkowicie wypłukiwany.
Ostatnio kupiłem olej Castrola i szczerze mówiąc nie czuć zbytnio różnicy między zwykłym paliwem, a z dodatkiem oleju.
Lałem olej z Orlenu i silnik pracował bardziej miękko (wg mnie).
Co do badań, to wszystko można poustawiać, wystarczy odpowiednio dobrać dane i wyniki wychodzą takie jak autor sobie życzy. ;)
Nie dziwi mnie to skoro 20-30% oleju 2T to kerozyna albo inny rozpuszczalnik. Dodasz szklankę nafty do baku i też się układ umyje tylko nie będzie wystarczająco smarowany, dowalisz zddp to się wysmaruje i wyciszy ale to nie są odpowiednie dodatki do CRa i jak widać na badaniu laboratoryjnym silnika nowoczesnego CRa już po 16h pracy może mieć negatywne skutki.
Obstawiam, że ten 2T, który lepiej czyści gorzej smaruje i odwrotnie - zależy od balansu składników.
Takie coś znalazłem na forum peugota:
Kryteria doboru oleju 2T jako dodatku do oleju napędowego
Jako, że stosowanie olejów 2T w paliwie silników diesla jest wymysłem użytkowników, żadne oficjalnie wytyczne nie istnieją.
Przeglądają jednak parametry olejów, można natknąć się na pewne wspólne cechy, które wydają się być istotne z punktu widzenia zastosowania 2T w dieslu.
I tak, wyróżnić można 3 grupy parametrów, które mówią z jakim olejem mamy do czynienia:
1. Temperatura zapłonu
2. Ilość popiołów siarczanowych po spaleniu
3. Spełniane normy jakościowe,
Temperatura zapłonu jest parametrem, który ma wpływ na przebieg spalania paliwa w cylindrze. Owa temperatura dla czystego ON ma wartość około 60*C. Dlatego temp zapłonu oleju 2T powinna być jak najbliższa wartości, którą ma ON.
I tek, oleje 2T na bazie mineralnej, czyli nasz Mixol, mają temperaturę zapłonu równą temperaturze zapłonu ON.
Oleje półsyntetyczne, czyli Liqui Moly i Orlen Platinum mają temperaturę zapłonu w przybliżeniu 80*C. Oleje w pełni syntetyczne zapalają się w temperaturze 100*C i więcej.
Ilość popiołów siarczanowych po spaleniu wpływa na pracę filtrów cząstek stałych. Jak najmniejsza ich ilość służy utrzymaniu przynajmniej takiej samej ilości cząstek stałych w spalinach, jak w paliwie bez dodatków.
W praktyce ilość około 0,1% popiołów należy uznać za bardzo małą zawartość cząstek stałych.
I tak, Liqui Moly posiada deklarowaną wartość popiołów na poziomie 0,06%, a Orlen Platinum Moto 2T 0,07%.
Stary Miksol S posiada 0,11% popiołów po spaleniu.
Współczesny olej do silników dwusuwowych spełnia 3 rodzaje norm: ISO, JASO i API.
Normy JASO odpowiadają za bezdymne spalanie oleju w cylindrze i własności „myjące”.
W praktyce należy przyjąć, że „nowsze” silniki muszą spełniać te normy. Najodpowiedniejsze to JASO FC i JASO FD:
http://en.wikipedia.org/wiki/JASO FC
Oleje, które spełniają tylko normy API TA/TB to oleje klasy Mixol i ze względu na obecność filtra cząstek stałych w układzie wydechowym, nie są zalecana do takich samochodów.
Klasa API TC jest odpowiednia dla każdego silnika.
Optymalny olej to półsyntetyk spełniający normy: ISO L-EGC , API TC , JASO FC.
Zaobserwowane efekty ze wzbogacania ON olejem do 2T są praktycznie niezależnie od krajów i marek samochodów :
Zalety obiektywne (zmierzone i udokumentowane):
• Analiza spalin wykazuje mniejsze zadymienie.
• Zmniejszają się i wyrównują korekcje na wtryskach (dotyczy silników z CR)
Zalety subiektywne:
• Większa kultura pracy silnika (ładniejszy i cichszy dźwięk pracy silnika)
• Łatwiejsze zapalanie silnika
• Mniejsze zużycie paliwa –
• Pompy wysokiego ciśnienia ciszej i dłużej pracują
Najbardziej polecane na MT.de, półsyntetyki API TC, JASO FC, ISO-L-EGC bądź ISO-L-EGD (w kolejności alfabetycznej):
*Addinol Super 2 T MZ 406
*Delticom HighPerformer
*Liqui Moly 1052
*Liqui Moly Racing 2T 1504
*Liqui Moly Racing Scooter 1621
*Shell Advance VSX 2T
*RAVENOL Scooter
nie polecają na podstawie przeprowadzanych testów: nadają się do smarowania, ale mają słabe właściwości myjące
*Castrol Act>evo 2T, mineralny API TC / JASO FC,
*Mobil Extra 2T, półsyntetyk API TC, JASO FC, ISO L-EGC
zdecydowanie niepolecane:
*Divinol FF API TC, JASO FD/FC, ISO L-EGD
*MEGUIN megol 2T TC mineralny API TC, ISO L-EGB, JASO FB
*Motul 510 2T API TC, JASO FD/FC, ISO L-EGD
A który z nich ma cynk bo chyba przytoczony test i literatura cytowana na jego dole wystarczająco jasno świadczą o negatywnym wpływie związków cynku na wtryskiwacze CRa?
To właśnie pytanie do ciebie który z tych 2T ma i jeśli ma to ile związków cynku. Jeśli chodzi o DPF to oferowany w Polsce ON (Norma PN-EN590:2013) daje ok 0,31% cząstek stałych po spaleniu (pozostałości po koksowaniu i popioły), a dobrej klasy bezdymny olej 2T posiada deklarowaną wartość popiołów na poziomie 0,06-0,08%, więc jego dodatek nic tutaj nie pogorszy. Ba, te pozostałości po koksowaniu (głównie wysoko cząsteczkowe składniki o charakterze smół), które odkładają się w postaci nagaru na końcówkach wtryskiwaczy zostaną usunięte, rozpuszczone przez olej 2T (olej klasy JASO FC ma bardzo dobre własności myjące)
Nie znam dokładnego składu tych olejów 2T a ów SAPS dotyczy raczej detergentów metalicznych czyt. TBN a nie związków cynku.
Optymalna temp wtrysku ON to ok 90C czyli już powyżej progu aktywacji związków cynku stosowanych w olejach smarowych po to aby właśnie formowały warstwę przeciwzużyciową. W tym miejscu wtryskiwacza gdzie się cynk odkłada jednak max skok solenoidu to ok 5 setnych mm więc niezmiernie mało miejsca na depozyty a jeśli to wycisza wtryski tzn że odkłada się tam ta poducha ochronna a niestety konstruktorzy CR raczej jej tam nie przewidują skoro potrafi generować błędy jak w przytoczonym teście.
Dodatek 2t wycisza wtryski bezpośrednio po aplikacji - nic tam nie ma czasu się odłożyć. O związkach cynku blokujących wtryskiwacze po dodaniu oleju 2T była informacja w badaniach przeprowadzonych w RPA z twojego linku, być może w markowych olejach 2T ich po prostu nie ma... Dla zainteresowanych, tutaj w jednym miejscu charakterystyki olejów 2T:
http://hyundaiklub.pl/forum/printvie...=3479&start=45
Zddp też działa od razu po zalaniu. Sprawdzać jednak radzę ewentualnie w silniku a nie w ON common raila.
Idąc tropem odkładania się związków cynku, to moje wtryskiwacze powinny już dawno przestać pracować. Już ponad trzy lata leje olej 2t przy każdym tankowaniu. w stosunkach 1:200, a ostatnio parę razy nawet 1:100. Jak alfę kupiłem było wyraźnie słychać głośniejszą pracę jednego wtryskiwacza. Ucichło to po paru dolewkach oleju i do tej pory jest oryginał. Autko ładnie ciągnie, nie kopci i ma bardzo przyjemny dźwięk.
Możliwe i autor testu przyznał, że najwyższe ryzyko jest dla nowszych konstrukcji.
To trzeba byłoby sprawdzić w kartach technicznych głównie wtryskiwaczy bo np. Denso dla Euro 4 a dla Euro 5 produkuje inne choćby o innej liczbie otworów, ich średnicy itd.
Test w RPA, gdzie jak twierdzisz może nie mają dobrych 2T przeprowadzany był na 1.6 CR z wtryskami piezo więc nie taki znowu 3 świat...
Ponoć byle mały skuter 2T truje teraz bardziej niż autobus w dieselu, dlatego świat odchodzi od 2T a Ty nakłaniasz do spalania oleju smarowego szklankami na każdym baku czyli szklanka na 1000km czy więcej? Dzięki.
Widzę taka kumulacja opinii i 'nowinek' technicznych, tzn.
1. Badania w Afryce (choć wyglądają na rzetelne) są nic niewarte bo wszyscy leją 2T i jest lepiej - ja lałem i nic mi to nie dało - obecnie prawie 310kkm i nic w układzie CR nie robiłem. Oleju 2T nie polecam :). U mnie najlepiej sprawdzał się dodatek Millers'a ale on znacznie podnosił liczbę cetanową, co z drugiej strony zauważalnie pogarszał odpalanie samochodu.
2. W życiu bym nie zalał 2T do wtryskiwaczy piezoelektrycznych.
3. 90% osób stosuje to w autach starszych lub nie pisze w jakich. Może jakaś ankieta - rocznik, przebieg? Auto z EGR i DPF czy po 'kastracji'?
4. Jakoś nie wierzę, że producenci aut w 2015 roku nie wiedzą jak zrobić układ CR w odniesieniu do norm dotyczących paliw. Pomijam 'czystość' paliwa w PL, no ale nie ukrywajmy, Polski kierowca nie jest klientem docelowym koncernów samochodowych (może poza Dacią i Skodą)
5. Jakoś nie wierzę, że układ CR 2.4 JTDM z 2007 roku jest identyczny z tym w 2.0 JTDM, który pojawił się w 2008 (proszę M-156 o wskazanie materiałów, że to są te same układy CR)
6. Silnik dwusuwowy nie jest EKO nie przez olej w paliwie a poprzez dużo gorsze spalanie mieszanki w tym typie silnika. Jego zastosowanie wiąże się z jego specyficznymi 'zaletami', stąd w obecnej dobie EKO jeszcze gdzieś w ogóle jest stosowany.
PS
Na koniec napiszę, że w tym roku udało mi się tankować we Włoszech, Austrii, Słowenii i Chorwacji i tam też były odczuwalne różnice w paliwie. Najlepsze było w Austrii i Słowenii. No ale wg nas, tylko w PL jest dziadostwo na stacjach.
Dodam, że we Włoszech poza miastami, 70% stacji to takie 'budki' przy drodze, które w PL wszyscy by omijali bo na pewno tam jest 'syf'.
A wg mnie ropa Shell V-Power Nitro też jest różna - tankuję czasami w Tarnowskich Górach (?) koło BP/Kauflandu i jest gorsze niż w Bielsku-Białej na wylocie do Komorowic.
pzdr,
ap2
Ad 1. Nikt nikogo nie zmusza do zalewania 2T
Ad2. Kto chce ten zalewa i nic się nie dzieje.
ad3. Jeep Cherokee MJD - aktualnie 35kkm - oczywiście ma EGR i DPF - olej 2T leję od 10kkm
Ad4. Jakoś producenci w silnikach JTD JTDM do 2009 roku nie zauważali istnienia biopaliw, bo ich układy wtryskowe nie były do nich dostosowane
Ad5. JTD to handlowa nazwa palety silników diesla grupy Fiat wykorzystujących bezpośredni wtrysk common rail, a MultiJet to tylko druga generacja tych silników, gdzie wtrysk paliwa jest realizowany w kilku dawkach a nie w jednej jak to ma miejsce w uniJet. Sam układ wtryskowy jest identyczny.
Ad6. Nikt nie napisał że silnik dwusuwowy jest eko, ale oleje stosowane w spalinowych urządzeniach, zasilanych silnikami dwusuwowymi takich jak pilarki kosiarki,podkaszarki - już są eko, bo mają narzucone rygorystyczne normy toksyczności
Może i nie zmuszasz ale promujesz stosowanie do ON czegoś co paliwem nie jest i nie jest do paliwa przeznaczone (choćby ze względu na skład i długie łańcuchy węglowodorowe będące formalnie zanieczyszczeniem paliwa zarówno benzyny jak i ON) w dodatku robisz to używając autorytetu moderatora wątku technicznego a nie jako eksperymentujący nowicjusz/amator.
Dodatki do ON mają ułatwiać jego spalanie i czyste dopalanie a nie utrudniać poprzez dodawanie trudniej palnych olejów smarowych.
Bio ON dzięki FAME ma sporo lepszą smarność od starego zasiarczonego ON i zimowego (bez bio). Stosowanie 2T zimą też polecasz mimo wieeelokrotnie wyższej lepkości od ON?
Jeśli uważasz, że proporcja 1:300 nie jest w stanie wpłynąć na parametry paliwa to spytaj kogoś kto produkuje paliwa albo dodatki - niektóre są w proporcjach 1:10000 i wiele robią!
- - - Updated - - -
A propos 2T to już od 1978 w US zmieniono silniki motocyklowe z 2T na 4T ze względu za nieakceptowalną emisję 2T, potem zalano tymi śmierdziuchami właśnie Afrykę do tego stopnia, że w Nigerii już w 2006 roku postulowano zabronienie importu i sprzedaży silników 2T - dostają ich tam średnio milion rocznie.
A gwoli ścisłości - te oleje 2T testowane w RPA spełniały JASO FC więc niby nowoczesne/eco a wszystkie zawierały cynk i po 16h testu zakłóciły działanie wtryskiwaczy nowoczesnego CRa.
Nic nie promuję - sam byłem przeciwnikiem zalewania zbiorników JTD zwykłym mixolem - można to znaleźć w tym wątku. Nie zdążyłem sprawdzić wpływu innego oleju 2T w swoim aucie, bo sprzedałem diesla i kupiłem benzyniaka. Obecnie znowu mam diesla, więc postanowiłem przetestować to na własnym organizmie, a tutaj dzielę się swoimi spostrzeżeniami po dodaniu oleju 2T. Olej 2T rozpuszcza się w paliwie (ma specjalne dodatki to ułatwiające), więc lepkość samego oleju nie ma tu nic do rzeczy - przypominam, że w silnikach benzynowych mieszanka oleju 2T i Pb to 1:50, a silniki te pracują również zimą. Estry EMKT mają temp. zapłonu ponad 120C, a jest ich w ON 7% i one nie utrudniają zapłonu? Wręcz przeciwnie, twierdzę że dodatek oleju 2T w proporcji 1:300, jak najbardziej jest odczuwalny przy eksploatacji silnika diesla. Cała sztuka w doborze właściwego oleju 2T jako dodatku do ON polega na spełnieniu następujących kryteriów:
-temp. zapłonu niewiele wyższa od temp zapłonu ON (generalnie granicą wyznaczoną doświadczalnie jest tutaj 130C)
- bezdymność podczas spalania - popioły <0,1%
- pomijalny wpływ na liczbę cetanową - dopuszcza się jej obniżenie o maks 5 punktów
Ale to wszystko było już w tym wątku dokładnie przez kolegów opisane i sprawdzone - są podawane polecane marki oleju 2T - z tymi olejami z RPA jest jeden problem nie wiadomo jakie marki były testowane, bo to, że nie wszystkie się nadają to już też wiadomo.... Liczyłem właśnie na ciebie, że coś wniesiesz konstruktywnego do tematu.
Koledzy z forum Toyoty i peugota zlecili anonimowe badanie próbek ON i oleju 2T w różnych proporcjach w laboratoriach Orlenu - wyniki nie dyskwalifikowały tych mieszanek jako paliwa dla diesla.