-
A więc jest kod błędu: 9001: System blokowania/odblokowywania transpondera kluczyka. Nie mogę go wykasować. Co z tym fantem dalej zrobić, ktoś wie o co biega?
-
Witam. Mam problem z przepalającym się bezpiecznikiem f3 pod maską (blokada kierownicy). Popełniłem błąd taktyczny bo wsadziłem bezpiecznik 40A zamiast 20A. Auto odpaliło i zdołałem je przestawić. Niestety gdzieś coś się przypaliło, bo żona zauważyła dym w środku. Niestety ja tego nie widziałem, więc nie mam pojęcia co zaczęło się przypalać. Rozebrałem cała konsole centralną, sprawdziłem okablowanie pod deską i nie znalazłem tutaj problemu. Po wymianie bezpiecznika na 20A auto odpaliło, przejechało 15km i bezpiecznik przepalił się ponownie. Odstawiłem auto do elektryka ale ten twierdzi, że wszystko działa i nie umie znaleźć powodu. Nie wyskakują mi żadne błędy, auto po wymianie bezpiecznika odpala bez problemu. Wersja poliftowa 2008. Pomocy. Co robić? Czego szukać?
-
Skoro przepala bezpiecznik od blokady kierownicy to ja bym szukał właśnie tam...
-
Wyjme ją i sprawdzę. Tylko dremel do śrub musze gdzieś załatwić.
-
Gdzie konkretnie szukać tego bezpiecznika od blokady kierownicy? Gdyby był przepalony to MES by to pewnie pokazał nie?
-
Pod maską obok akumulatora. Mes nie pokazuje błędów. Ale ze spalonym bezpiecznikiem nie sprawdzałem. Pewnie by okazał że nie widzi modułu. Ale to że nie działa to na oko wiedze. ;)
-
1 załącznik(i)
Półśrodek na VPSNA
Witam, problem z Vehicle Protection System Not Available. Auto losowo martwe podczas próby uruchomienia. Nie reaguje na kluczyk. Poczekałem aż po kilkunastu próbach auto się wybudzi i można je będzie odpalić i NIE WYJMUJE OD TEJ PORY KLUCZYKA ZE STACYJKI. Drugim kluczykiem otwieram i zamykam auto z pilota a pierwszy siedzi cały czas w stacyjce zasłonięty skarpetką. Po otworzeniu auta wciskam start i auto się wybudza i odpala bez błędu VPSNA.Wiem, że to ryzykowne poniewaz wystarczy wybić szybę i można odjechać autem ale nic innego mi nie pozostało. Podmiana silniczka w blokadzie kierownicy nic nie dała. Półśrodek dla ludzi z dwoma kluczykami:)Załącznik 280258
-
Najlepiej dać śmierdzącą szwaje wtedy złodziej może nie odjedzie. A tak na serio to Janusze z Mirkami byli by z ciebie dumni.
-
Tak jak napisałem to tylko obejście a nie rozwiązanie problemu. Może przyda się komuś kto ma podobny nierozwiązany problem a potrzebuje użytkować przez jakiś czas auto i nie martwić się czy odpali czy nie. Może coś poradzisz? Podmieniałem silniczek i styki w blokadzie, akumulator, wyczyściłem połączenia masowe, sprawdziłem bezpieczniki i nic. Skarpetka była nowa:)
-
Wadliwa stacyjka - do wymiany na używaną sprawną.