Witam, podsyłam jeszcze 3 logi z "męczenia" mojego termostatu : na postoju,podczas trasy i po zakończeniu trasy jak pracuje na wolnych obrotach
Maciek156 co o tym sądzisz, jaki jest w końcu ten mój oryginalny termostat?
Printable View
Witam, podsyłam jeszcze 3 logi z "męczenia" mojego termostatu : na postoju,podczas trasy i po zakończeniu trasy jak pracuje na wolnych obrotach
Maciek156 co o tym sądzisz, jaki jest w końcu ten mój oryginalny termostat?
Masz oryginalny termostat który pracuje prawidłowo (zgodnie ze swoją charakterystyką)
Dzięki Maciek-156, tez tak sądzę!
Może nie 156, ale u mnie jest coś nie tak ...
Wczoraj katowałem Alfa na A2 - jechałem ponad 160kmh na 4 biegu i ledwo dobił pod 80*C ... większość czasu trzyma się bliżej 70*C ...
Przy krótszym przejeździe bez katowania chłodnica też jest ciepła mimo, że MES więcej niż 73*C nie odnotował ...
Do tego z klimy leci coś cieplejszego jak ustawię 25 stopni i wyżej ... na np 21 szału nie ma ...
Możecie zerknąć na log?
Te 80C i 70C to skąd odczytywałeś? Kolego co za bzdury zamieszczasz? - zanim coś zamieścisz to najpierw to obejrzyj (kosmiczne wartości)
W MES włączyłem logowanie temperatury powietrza, obroty, prędkość i temp wody.
Na wykresie widać, jak przy ~2000obr temp jest w zakresie 68-70*C
W wykresie od jakiejś 670s widać, jak w zakresie 2800obr silnik trzyma temperaturę ~73-74*C, po czym włączam ogrzewanie na szyby (zaczęły parować) co skutkuje spadkiem temperatury wody do około 70*C przy tych samych obrotach. Po odparowaniu szyb ogrzewanie wyłączyłem.
Od około 1340s przygazowałem na 4 biegu do wyższych obrotów i nawet udało mi się rozgrzać silnik do 82*C (obroty trochę zmieniają się gdyż na A2 nie byłem sam i trzeba było zwalniać). Następnie obniżanie obrotów (zwalnianie) powoduje sukcesywny spadek temperatury wody.
Na moje laickie oko wygląda to tak, jakbym cały czas jechał na otwartym dużym obiegu ...
Nie wiem co jeszcze musiałbym zrobić by nie zamieszczać "bzdur" - jest to log z dojazdu do S5, potem przejazdu S5 do A2 i zjazdu z A2 na węźle Luboń.
Zajrzałeś do pliku który zamieściłeś?
maciek jak zajrzysz do tego pliku to da sie z tych danych cos wyczytac, ostatnia kolumna to temp cieczy tyle ze pomnozona iles tam razy, jak so dostawisz wirtualny przecinek w odpowiednim miejscu to bedzie dobrze:-)
No właśnie w tym sęk, że mi się normalnie wyświetla w Excelu oraz importuje do MES ...
Prze chwilą zassałem to co umieściłem tutaj i otworzyłem ...
http://img827.imageshack.us/img827/4281/screengna.png
Załączam jeszcze XLS, ale tego CSV da sie normalnie otworzyć w MES bo stamtąd powstał :)
Teraz przynajmniej ja mogę coś zobaczyc. Twój termostat niby trzyma w końcu (po 30 min) temperaturę ale jest raczej nieszczelny, bo zaczyna puszczać płyn przy 72C, więc do wymiany