Właśnie dowiedziałem się od znajomego z serwisu klimatyzacji, że ich sprzęt pokazuje tylko 460g przy 159 1,9 ale nie ma rozbicia na benzynę i na kopciucha. Pokazuje tylko 460g.
Printable View
elearn z 2006r do poprzedniej 1.9jtdm 16v pokazuje 550g. u mojego mechanika maszyna tez tak pokazywala i bylo w miare cicho. natomiat do tbi maszyna pokazala 460g i byla mega wiertara, pojechalem do aso, ich maszyna pokazala zas 550g, tak nabili i ani nie mruknela juz od 1.5 roku
Ja mam 2007 z września i wbiłem 460g - maszyna ściągnęła 280 g i była "wiertarka" czasami i jest cisza od paru tygodni, klima chodzi bardzo dobrze. Napisałem wcześniej do pewnej firmy w Łodzi co zajmuje się profesjonalnie klimą samochodową i taka była odpowiedź : Ile czynnika chłodniczego powinno wchodzić do układu klimatyzacji w Alfie 159 1.9 JTDm 150 KM z 2007 roku? Zdania są podzielone - 460g, albo 550g. Nasza odpowiedź wg katalogów powinno być 460 gram gazu, całkowita ilość oleju w układzie 130 ml. typ oleju PAG46. Bodajże kompresor Zexel ma 550g. Valeo i denso 460g. Ja mam Valeo :) Ale z tego co czytam w sumie najszybciej po Vinie się rozszyfruje w ASO ile naprawdę wchodzi.... :)
Najprościej nabić 460, ewentuaknie wersję pośrednia 500, jak będzie nadal halasowac, dobić do 550.
Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka
Dorzucam swoje 3 grosze do tematu - może komuś to pomoże.
Od ubiegłego roku i u mnie pojawił się ten dziwny dźwięk - odgłosy wiertarki/szlifierki po włączeniu klimatyzacji.
Poczytałem trochę na forum i postanowiłem wczoraj nabić klimatyzację - faktycznie okazało się żę w tym był problem.
U mnie czynnika nie było prawie w ogóle - 70 g. Sprzęt sam wskazał nabicie 550 g czynnika i tyle też zostało nabite - od wczoraj cisza.
Moja alfa jest z 2006 roku wiec przed liftem, 1,9 dieselek 150 koni.
Witam
Ja wczoraj nabijałem 460g tyle wskazała maszyna w norauto (brakowało 90g czynnika ale ogólnie cisza była i nie hałasowała klima ) a moja alfa też jest z grudnia 2006 1.9 16v 150km
U mnie nabili dziś 460g ale nadal mam brzęczenie tylko teraz ono jest tylko przy włączaniu się klimatyzacji i trwa około 30 sekund potem jest cisza. Uważacie żeby nabić do 550?
dobij do 550
u mnie też brzęczało i 550 rozwiązałoproblem