Ile samochodów nie ma klap w serii i się nie psują?
Printable View
Ile samochodów nie ma klap w serii i się nie psują?
Murgal a wiesz może w takim razie jakie negatywne skutki może mieć zbyt uboga mieszanka dla diesla?
Jeżeli zaślepilibyśmy zawór EGR bez modyfikacji sterownika to mamy sytuację, że odcinamy pewną dawkę powietrza, która trafia razem ze spalinami (recyrkulacja) do komory spalania i mamy zjawisko niedoboru powietrza w procesie spalania.
Modyfikacja oprogramowania prawdopodobnie polega na wgraniu takiego oprogramowania jakie było w starych JTD gdzie nie było EGR-ów i klap wirowych. Dawka paliwa wówczas będzie odpowiednia dla zaistniałych zmian w budowie silnika. Czyli jak wywalamy klapy to zaślepiamy EGR i odwrotnie. Chyba że wgrany będzie program uwzględniający jedna tylko zmianę.
- - - Updated - - -
maly_777 wypowiedz się jako fachowiec. Ja jestem specjalistą w zupełnie innej dziedzinie i analizuję to wszystko na podstawie tego co znajdę w internecie.
sprawdze na kompie jak bede mial chwile cisnienie na listwie oby coś pokazało :)
Klap nie trzeba wyrzucać z softu po usunięciu ich mechanicznie. (Robiłem kilka razy wyłączenie programowe bez demontażu klap, samochody jeżdżą nie zgłaszają usterek).
Klapy nie są tak diagnozowane jak EGR w sofcie jest tylko pozycja nastawnika w zależności od warunków. Wywalenie klap, demontaż listwy i zostawienie nastawnika sprawią że będzie się kręcił sam i tyle - błędu nie będzie.
Co innego jest z EGRem który zaślepiony "ogarnia" że jest coś nie tak i wali błędem. A metod wyłączania jest kilka.
EGR nie idze w parze z klapami. Możesz wywalić EGR a zostawić klapy i na odwrót.
Schlebiasz mi ale z tym fachowiec to nie przesadzaj ;)
Wtrące się panowie.
Marcin troszeczkę zamotałeś.
zaślepiając EGR nie odcinasz "pewnej dawki powietrza " a blokujesz dostęp spalin do kolektora dolotowego.
nie wystąpi sytuacja niedobory powietrza w procesie spalania poniewaz spaliny które sa wprowadzane do komory spalania sa obojnęte w procesie spalania paliwa. EGR wprowadza spaliny do kolektora dolotowego tylko przy niskiej prędkości obrotowej silnika i przy małym obciążeniu silnika ponieważ ilość powietrza potrzebna do spalenia mieszanki paliwowo powietrznej jest większa niż potrzebna do spalenia wtrysniętej dawki paliwa.( silniki diesla sa z zasady "przetlenione" ponieważ nie maja przepustnicy tak jak benzyniaki która reguluje ilośc powietrza trafiającego do kolektora) W przypadku dużej prędkości obrotowej silnika i dużego obciążenia silnika EGR jest zamknięty i nie wprowadza spalin do kolektora aby zapewnić maksymalny stopień napełnienia cylindra świeżym czynnikiem - podsumowując - spaliny wprowadzane do kolektora i mieszane ze swieżym czynnikiem mają niwelować powstawanie tlenków poprzez zmniejszenie ilości tlenu w cylindrze zastępując część świeżego czynnika gazami obojętnymi w procesie spalania czyli spalinami. Taką zasadniczą rolę pełni zawór EGR.
Usuwając go zapewniasz silnikowi za każdym suwem ssania świeży czynnik. Jednocześnie emitując tlenki i inne związki do atmosfery.
- - - Updated - - -
W pierwszym zdaniu sie nie zgodzę. Klapy wirowe są następstwem zastosoania EGRu. Oba te systemy działają przy niskich prędkościach obrotowych i przy małym obciążeniu silnika. Dajesz w palnik - EGR sie zamyka a klapy otwierają tak że nie ma spalin w kolektorze a klapy nie wywołują zawirowań w cylindrze. W momencie gdy oba systemy działaja klapy wytwarzają zawirowania żeby lepiej wymieszać swieży czynnik ze spalinami wprowadzonymi z EGRu.
Drugie zdanie to prawda - możesz, tylko po co ? Jak wywalasz klapy to wywalaj EGR a jak EGR to i klapy.
To że coś działa w takich samych warunkach nie znaczy że jest od siebie zależne.
Ogólnie to większość rzeczy w samochodzie jest sterowana w zależności od obrotów i dawki paliwa. Overboost też jest w 75% otwarty na niskich obrotach i niskiej dawce co nie znaczy że jest powiązany z EGRem. Rozumiesz o co mi chodzi?
Napewno nic się nie stanie po wywaleniu klap ;) niektórzy widzą różnicę w jeździe na verwie a inny nie ;) mi na przykład wydaje się że szybciej jadę jak mam czysty samochód ;)
Nie chodziło mi o zależność jednego systemu od drugiego. Oba moga pracować bez obeności drugiego. Chodziło mi o to ze klapki sa następstwem zastosowania EGRu. I w przypadku usunięcia klapek a zostawienia EGRu mieszanka trafiająca do cylindrów będzie mniej jednorodna ( mieszanka spalin i powietrza ) a w przypadku usunięcia EGRu a zostawienia klapek będzie wprowadzany swieży czynnik w zawirowania bez większego celu. Po prostu nie widze sensu wyrzucania jednego bez drugiego pomimo że obe te systemy sa niezależne i moga pracowac jeden bez drugiego i odwrotnie.
- - - Updated - - -
też to masz ? hehe ;)
Moje odczucie po wywaleniu klap i EGR jest takie, że Alfons się zamulił... Już nie rwie z dołu jak poprzednio, dopiero pow. 2500 obr budzi się w nim to, co kiedyś drzemało od samego dołu. Spalanie może spadło o 0,5 litra, ale Wwa+korki i tak=ok. 11-12 litrów... Wg. mnie jakoś dużo.
Sprawdź przepływkę.