Moja 2,0 wypala co 350-400km, kręcę sie po mieście ale po obwodnicach
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Printable View
Moja 2,0 wypala co 350-400km, kręcę sie po mieście ale po obwodnicach
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wczoraj odnotowalem 'organolpetycznie' wypalanie DPFa, ktore zaczelo sie jeszcze przed zatrzymaniem auta na parkingu (siedzialem i czekalem ok 5 min.) - podwyzszone lekko falujace obroty w okolicach 900obr/min., glosniejsza praca silnika oraz glosniejsze odglosy z wydechu. Byla 17.30 wiec trudno bylo dojrzec, ale nie odnotowalem wizualnie wiekszej ilosci spalin.
Po powrocie do domu MES pokazal zatkanie na poziomie 15% a odleglosc od ostatniego wypalenia ~24km co by sie zgadzalo z przejechanym dystansem. Nie pamietam co ile km mi sie srednio wypala, ale sredni czas wypalania 599s.
Z kolei poprzednie wypalanie wymusilem przejazdzka na A2 miedzy zjazdami z autostrady w Poznaniu. Poniewaz w styczniu jezdzilem glownie po miescie, i nie odnotowalem wypalania, sprawdzilem MESem i zatkanie mialem na poziomie 100.27%.
Po przejechaniu sie kawalek A2 podpialem MESa na stacji benz. i wowczas bylo juz po wypaleniu a zatkanie DPFa na poziomie 25%.
Witam jutro mam zamiar wymienić olej w skrzyni. Dzisiaj ściągnąłem osłonę pod silnikiem żeby mieć dojście i w końcu chciałem zobaczyć czy moja 159 ma DPF czy nie. W sumie tylko 1 raz pod pracą mi się zdarzyło że obroty były wyższe a wskazówka od doładowania wychylona w prawo. Załączam kilka zdjęć z kanału ale wydaje mi się iż to jest DPF. Z góry dziękuje za odpowiedź
Załącznik 196704Załącznik 196705Załącznik 196706Załącznik 196707Załącznik 196708
Ta puszka na pierwszym zdjęciu to jest właśnie dpf
Tak myślałem w sumie nie widziałem jak się wypala może z tego powodu iż do pracy mam 15 km w jedną stronę i raczej takie dystanse robię bądź większe dzięki za odpowiedź.
Wysłane z Note 4 910 F chadzmar port
Ale to że jest puszka to wcale nie musi też oznaczać że ten dpf faktycznie jest. Z tego co wiem to dobry fachowiec robi to tak że rozcina od góry i wywala bebechy żeby na pierwszy rzut oka nie było widać śladów ingerencji, plus oczywiście usuwanie programowe.
Hm dobra inaczej mam kabel mogę jakoś to sprawdzić w MES albo innym programie?
Z tego co mi wiadomo to przykładowo w programie typu MES pokazuje ciągle stałe zapchnie, np na poziomie 25%. Ale to tylko informacje wyczytane, a jak jest naprawdę to niech najlepiej się wypowie ktoś kto tego dpfa faktycznie nie ma :)
Konstantyno, odczytaj w MES: Czujnika różnicy ciśnień. Przy braku DPFa wartość powinna być na poziomie kilku mBarów i nie powinna wzrastać z czasem.
Ok sprawdzę to w najbliższym czasie, na jutro akcja olej w skrzyni i jak mocy starczy termostat. Dzięki panowie za rady ☺