Napisał
Casio
Dlaczego pytam na forum? Zapytałem jedynie o źródło, z którego pochodzi informacja dotycząca zalewania skrzyni mniejszą ilością oleju. Spodziewałem się cytatu z instrukcji serwisowej, Autodaty itp. Tymczasem otrzymałem info, że "ktoś, coś, gdzieś na forum Opla". Dla mnie nie jest to informacja wystarczająca i tyle, zwłaszcza że Opel stosuje środki smarne innych producentów w swoich skrzyniach niż Fiat i Alfa Romeo, a przecież doskonale wiadomo, że w przypadku haczenia nawet marka oleju może mieć znaczenie.
Co do instrukcji... Instrukcje tworzone są na potrzeby aut nowych, lub których eksploatacja nie przekroczy 5-7 lat zatem nie ma w nich raczej wzmianki o wymianie oleju przekładniowego, bo niby po co? W cywilizowanych krajch auto użytkowane będzie przez pierwszego właściciela średnio 5 lat, a tyle mniej więcej wynosi okres, po którym niektórzy producenci olejów przekładniowych zalecają jego wymianę.
Argument "wytrych" z wymianą oleju silnikowego co 30 tys. km pomijam, bo rozmawiamy o ilości, a nie interwałach. Założę się, że zalewając olej do silnika jednak zerkasz na bagnet.