Sam łańcuch pasuje, nie pasują wariatory w głównym od SWAGA
Rozumiem, że chodzi o rozrząd główny, tak? Bo ja zmieniałem pomocniczy tylko. Główny łańcuch był dobrze napięty, nie było sensu tego tykać. Te koła zębate w pomocniczym są inne ale auto jeździ i chyba wszystko jest ok.
P0010 i P0011 – intake, P0013 i P0014 – exhaust. Nie tylko w tym silniku, w Chevy Malibu na przykład też (i elektrozawory GMa pasują). Z tego co pamiętam, to opis kodu w wersji dla Alfa Romeo mówi o "cam timing", ale jedną z możliwych przyczyn jest również problem z elektrozaworem, rozciągnięty łańcuch się nie pojawia...
U mnie pojawił się dwukrotnie zestaw P0013 i P0014 – jak już pisałem, ten drugi błąd pierwotnie został błędnie odczytany przez Torque – po wymianie elektrozaworów błędy nie wróciły, więc jest szansa, że to było właśnie to (alternatywą jest rozrząd do wymiany po 50 tysiącach jeżdżenia na dobrych olejach, co byłoby mocno zaskakujące).
I dziwne, że rozciągnięty łańcuch nie dawał żadnych innych błędów.
Przed wymianą rozrządu pomocniczego w ASO sprawdzili mi błędy i wyskoczyło właśnie P0013 i P0014. Początkowo była mowa o elektrozaworach ale łańcuch zaczął hałasować.
Teraz jak zrobiłem ten pomocniczy to wyskoczyły P0010 i P0011.
Jakieś sugestie? Wymienić elektrozawory ?
taki wały wtręt
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ml#post1720558
cytat z pracownika ASO :P
No więc ja tylko dodam od siebie.
Auto ogarnięte już jakiś czas temu.
Wymienione:
- łańcuch rozrządu
- łańcuch na wałkach
- prowadnice/ślizgi
- koła zębate
- wymiana oleju i filtra
- wymiana oleju w skrzyni biegów
- uszczelka pod miską olejową
- simmeringi na wałkach
- sprzęgło
- koło dwumasowe
Drgania na silniku były spowodowane kołem dwumasowym...więc coś czuje, że łańcuch mógł poczekać na swoją kolej.
Tak czy siak auto jezdzi. Trochę pogwizduje pierwszy i drugi bieg jakby zęby były podjechane, bo łożysko to nie jest na pewno.
Przyznam szczerze, że 2.2 to dziwna jednostka. Spalanie w trasie 8,5 tak do 110. Zapas mocy spory. Średnio wychodzi mi koło 10,5 ale tez po mieście potrafi pokazać 12-14l. Mam na nim 18" felgi więc i to pewnie podnosi spalanie. Elastyczność skrzyni bardzo dobra tylko brakuje mi rasowego brzmienia...coś na wzór V6 albo chociaż R5.
Pieta za późno :P