Nie wiem jak kozacy z pomorza sobie liczą, ale na mazurach szyba + uszczelka = 410 + wymiana ;)
Printable View
Padło sprzęgło wymieniane rok temu, wytrzymało około 20k wrrrr
Padło sprzegiełko alternatora a brak kasy na koncie po wymianie rozrządu. Musi dotrzymać do końca miesiąca...:-(
J chyba urwałem górną prowadnicę przy próbie wymiany tarcz i klocków z tyłu,obraca się w obie strony,skąd u mnie taka moc? :D
Chyba nic nie zepsułem ale po okresie spokoju spowodowanej wymiana przepływki i zaworu ciśnieniowego znowu wrócił problem MCSF :( chyba będzie trzeba przeczyścić i zaślepić ten nieszczęsny EGR jeszcze.
a ja dziś chciałem zdjąć plastik z tylnej klapy bo ktoś mi wgniótł klape i co ? pękła przy ściąganiu bo się nie znam a chwytam.
aha, i zauważyłem że prawe przednie nadkole jest całe pęknięte - chyba od zimy
AR 159 nie lubi krawężników...szlif zderzaka...od spodu ale boli grrt
Witam. Może nie popsułem,ale odkryłem bube w mojej Alfince. Spuchła mi listwa/uszczelka czy jak to się nazywa.Drzwi od kierowcy zewnętrzna. Szukam na allegro ale nie bardzo wiem jak to nazwać a tym bardziej jak nazywa to sprzedający. Gdyby ktoś bardziej kumaty podał linka to byłbym wdzięczny. Mogę nawet kupic w dobrym stanie.A teraz czy ktoś wie co mogę z tym zrobić garażowym sposobem?Czyścic i kleić?Jaki klej?Czym wyczyścić? No i jak zdemontować?
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=155617&stc=1
Wyciągasz po prostu do góry tą listwę,a spuchła bo zardzewiał w środku metal,można jeszcze trochę oczyścić rdzę żeby mniej odstawało,ale chyba lepiej kupić drugą w lepszym stanie.
A mi ułamał sie uchwyt przy wymianie żarówki pozycyjnych:(żarówka zostala wraz z reszta uchwytu w obudowie lampy..alfa159 jakies pomysły jak wyciągnąć?
Zajebiscie!!:(może jeszcze bede próbować sklejic super glue i pomału wyciągać ale wiem ze ciężko będzie:)
Ostatni zrobiłem to samo, niestety bez wyjęcia całej lampy się nie obejdzie. Nie zaczynaj nic kleić bo tylko możesz coś popsuć klejem :(
Wystarczyło odkręcić połowę zderzaka więc spoko, lampa wyjdzie. I powiem szczerze, że nawet z lampą na kolanach nie było takie hop siup :) Ale godzinka i po krzyku :) No i ta radość po zniknięciu błędu na kompie ... heh :)
U mnie na szczęście żarówka oki:)ale oczywiscie chciałem założyć ledy:)ale i tak musze kombinowac tylko właśnie ten zderzak mu nie pasuje aby odkręcić:)bo od blotnika a i tez napewno oslona silnika tez trzeba kilka śrubek ..chyba ze kolego jakis inny patent masz jakie śrubki trzeba odkręcić?
Ja zostawiłem włączone światełko wewnątrz samochodu i rano jak zobaczyłem, że w jednym miejscu jest śnieg stopiony to już wiedziałem co się będzie działo :P. Aku rozładowany totalnie. Teraz się ładuje
Trzeba na ledy zmienić :D
Ale ledy się chyba tak fajnie nie ściemniają. No chyba, że się mylę :P
A sciemniaja:)ledy z canbusem:)minimum dioda 5050 jakies 6 w żarówkę ta centralna...wiecej mozna przeczytać na forum:)
Ale z canbusem tez zeżrą prądu. Ja mam zwykle 5050 i fakt, trochę migają ale przywykłem ;)
Fakt zezra ale aku nawet tego nie odczuje:)
Chyba nie będę kombinował :)
W trakcie jazdy pasek wieloklinowy się zdematerializował... całe szczęście udało się dojechać 35 km do warsztatu bez wspomagania...
Popsułem przycisk od szyby kierowcy, na szczęście mam zapasowe. Chwilę później wściekły golf zaatakował moją 166 i rozwalił tylne nadkole i porysował felgę, dobrze że to na 16' bo jakby mi 17' popsuli to bym się zapłakał :mad:
Epopei z uszczelnianiem drzwi ciąg dalszy. Tym razem drzwi kierowcy... Na razie jest tylko woda na progach, ale od tego tylko krok do wody na podłodze...
Może nie dziś, bo w piątek 13 TIR mi trochę popsuł :(
Nie widać dokładnie, ale z przodu zderzak, błotniki, reflektory, maska, atrapa + ta platikowa bariera urwała chłodnice, wydech i cholera wie co jeszcze.
A 2 tygodnie wcześniej zostawiłem 2k u mechanika...
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=158455&stc=1
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=158456&stc=1
A co to się dokładnie stało?
Pompa wspomagania umiera. Warczy i ma wyciek. Szukam coś na zamianę.
Nadymione z komórki.
W zasadzie to nie ja zepsułem, no ale krzywda stałą się mojej Belli. Pożyczyłem kobicie na chwilę autko. Niestety krawężniki wysokie, Bella niska a kobita jak to kobita. Efekt widać na fotce.
Znalazłem na allegro nowe, malowane pod konkretny kolor zderzaki. Przym nie maja one atrap i listw. Jak tak patrzę po cenach tych gratów to chyba raczej zdemontuje je ze starego.
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=160965&stc=1
Miał ktoś kiedyś problem z otwieraniem drzwi kierowcy od wewnątrz?
Mianowicie - czasami po zgaszeniu silnika gdy jeszcze kluczyk siedzi w stacyjce drzwi kierowcy są jakby zaryglowane i ciągnąc za klamkę nie mogę ich otworzyć, reszta drzwi otwiera się w tym momencie bez problemu.
Problem najczęściej znika gdy wyjmę kluczyk ze stacyjki, wtedy po 1-2 sek drzwi odpuszczają i klamka się otwiera.
Nie było by z tym problemu gdyby nie kilka prób gdzie drzwi ( tylko kierowcy ) nadal pozostały zaryglowane po wyjęciu kluczyka ze stacyjki. Pomaga wtedy dopiero podwójne kliknięcie na klawiszu centralnego zamka na konsoli i drzwi można otworzyć.
Jestem świeżo po zakupie Belli i jeszcze tego nie rozszyfrowałem - czyżby świrował centralny?
Po pierwsze to nie ten dział. a co do zamka nie powinno tak byc, nawet jak masz zaryglowane drzwi to pociagniecie za wewnetrzna klamke powinno odryglowac zamek odrazu przynajmniej ja tak mam, zajrzyj do instrukcji tam jest opisane jesli masz cos nie tak z zamkiem to po wcisnieciu centralnego w srodku bedzie szybko kilkukrotnie murgal na czerwono ilosc razy do dana usterka w ksiazce pisze dokladnie, przeczysc zamek w srodku, sprawdz wszystkie wiazki w drzwiach, dopiero potem szukaj dalej
Może nie zepsułem.. ale okazało się że jest zepsute..
Mianowicie byłem dziś u Marcina (cinsoft) i niestety, okazało się że pompa ciśnienia nie podaje takiego jakie powinno być .. więc czeka mnie naprawa/regeneracja pompy :(
Przyszły ciepłe dni i przestała mi się załączać klimatyzacja. Sterownik klimy wysyła sygnał do ECU ale niestety kończy się on na presostacie. Czyli albo uciekł czynnik przez nieszczelność (bardzo możliwe bo jedno zakucie jest rozerwane) albo padł presostat.
No i padł całkowicie - domykanie szyby pasażera od strony kierowcy przestało działać. Od strony pasażera wszystko ok otwiera/zamyka. Od strony kierowcy działa lewa strona oraz opuszcza szybę po stronie pasażera, natomiast nie podnosi. Pewnie problem gdzieś na stykach...
+ rozerwałem nakładkę na pedał sprzęgła przy montażu forumowych dywaników - gdzieś dorwę coś takiego?
padł pierwszy bieg chłodnicy :(
Na światłach dum z pod maski, cały silnik w oleju. Puściła uszczelka..
No to Shorty ...mam nadzieje ze tylko uszczelka z pod klawiatury a nie głowicy. ..
Na szczęście nie spod głowicy.
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk