Ja osobiście leje Motul 8100 X-clean 5W40
Jestem bardzo zadowolony silniczek ciszej pracuje od wymiany do wymiany bez dolewki
Printable View
Ja osobiście leje Motul 8100 X-clean 5W40
Jestem bardzo zadowolony silniczek ciszej pracuje od wymiany do wymiany bez dolewki
Oba półsyntetyki. Ale jak najbardziej będą się nadawać. Z DPF-em szału nie ma :) Najważniejsze to wymieniać w rozsądnych odstępach.
EDIT: Teoretycznie lepszy chyba będzie Ravenol, bo to ACEA C3. C2 jest przez Fiata akceptowane, ale mniej zalecane ;)
Generalnie jak robili mi pakiet startowy to zalali orlen platinium max expert 5w30. Mam mieszane uczucia do niego bo dosyc mocno slychac prace zaworów na zimnym ( po odpaleniu silnik klekocze 2-3 sek pózniej się wycisza a za chwilę juz klekocze, mysłe ze kwestia wlasnie oleju).
Revenol ma świetną cenę w sklepie internetowym, 112 zł za 5 litrów. Jest jeszcze MOTUL 5w30 X-clean i 5W40 x-clean w http://motul.sklep.pl/
Syntetyk za 115 zł / 5 l ?
PAO, ale również domieszkę oleju mineralnego (HC).
Kilka postów wcześniej wkleiłem link do zestawienia olejów. Przejrzyj sobie.
Z tej listy kolegi Artih warty uwagi jest syntetyk Castrol EDGE Diesel FST 5W40 i kosztuje 120 zł za 5 litrów i jest porównywalny z Ravenol VMO 5W40.
Castrol EDGE Diesel FST 5W40
(olej syntetyczny (PAO+EST), lepkość kinetyczna w 100°C | 13,9cSt; lepkość kinetyczna w 40°C | 82,0 cSt; indeks lepkości 174; temperatura płynięcia -48°C; Liczba zasadowa TBN - 6,5; Noack - -,-%; HTHS - -,-)
Ravenol VMO 5W40
(olej półsyntetyczny (HC+PAO), lepkość kinetyczna w 100°C | 13,8cSt; lepkość kinetyczna w 40°C | 83,0cSt; indeks lepkości 170; temperatura płynięcia -39°C; Liczba zasadowa TBN - 7,7; Noack - ?,?%; HTHS - ?,?)
Odradzam Mobila ESP formula . Tragedia . Po przejsciu z Seleni czuje się jakbym odpalił TDIka . Klekocze strasznie . Już tą jedną wymianę oleju przejeżdżę ale nigdy więcej . Kolejny olej ,który od momentu rozlewania w Polsce jest wart tyle co roślinny z Biedronki .
a co ile średnio wymieniacie?
W JTDm 10 -12kkm w V6 od ok 8kkm
Co 10.000km
No dobra tylko czemu w karcie charakterystyki produktu Castrola Edge Turbo Diesel 5w40 w puncie o utylizacji odpadow jest: "mineralne oleje silnikowe, przekładniowe i smarowe nie zawierające chlorowców" Z ciekawości patrzyłem na kilka kart charakterystyki i nie znalazłem nic co byłoby prawdziwie syntetyczne z castrola nawet z lini profesional.
Olej zamówiony, wybrałem Ravenol VMO 5W40... po wymianie napisze czy ucichła praca zaworów.
Z tym Castrolem to ciekawe ;)
Gdy kupiłem auto wlany był Castrol FST 5W30. Potem wlałem jakiś Gulf i zawory dość głośno stukały. Potem 2x Millers XF 5W30 i teraz Penrite Env+ 5W40 z AR9100. Poprawa w kwestii odgłosów od momentu zalania Millersa jest znaczna, na plus oczywiście. Olej wymieniam co 10 000 i za każdym razem płukanko.
Ja bym brał millersa albo valvoline albo motul. Jedyne najbardziej rozsądne marki.
Ja przeszedłem z mobila1 esp 5w30 na liqui - moly top tec 4600 5W30 i roznica kolosalna. Teraz sie zastanowie nad tym ravenolem bo z tego co widze to liqui moly prawie 100 zl droższy. Tylko sie zastanawiam o ile spalanie podskoczy jak przejde z 5w30 na 5w40.
Wysłane z mojego GT-I9060 przy użyciu Tapatalka
Kolego bede wymienial w sobote na ravenola, tez bede przechodzil z 5w30 na 5w40. Mnie najbardziej zalezy na cichszej pracy silnika.
Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2
A z jakiego oleju przechodzisz? 5w40 powinien troche lepiej wyciszyc silnik i lepiej go chronic. Daj znac jakie efekty i jaj ze spalaniem.
Z Orlen platinum max expert 5w30. Ktos na forum juz pisal ze spalanie nie powinno podskoczyc.
Croma we wloszech latala na 5w40.
Na stronie ravenola zalecaja 5w30 sam nie wiem...
Ja sprawdzałem na niemieckiej bo na polskiej nie chciało wyświetlać
Sprawdzilem z ciekawosci na ravenol.de i tam wyszlo do mojej Cromy VMP 5w30 a na polskiej stronie ravenol VMO 5W40.
Olej juz zamowiony wiec nic juz nie bede kombinowal tym bardziej ze ma ACEA C3.
Ok daj znac jak wrażenia bo u mnie już czas na wymianę.
Ten wątek to jest nowelka w porównaniu do tego: :D
http://www.forum.alfaholicy.org/foru...polecacie.html
Te dyskusje o oleju to przysłowiowe akademickie dywagacje na temat wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Wielkiej Nocy.
Poprzednią Alfą zrobiłem 300.000 km na Selenii WR (od nowości) silnik jak i auto jeżdżą dalej i mają się nadal bardzo dobrze. Sprzedłem ją znajomej, która jest z niej bardzo zadowolona. Wymianiałem olej co 10.000 km, nie stosowałem żadnych płukanek, olejów 2T i innych wynalazków.
Więc pytanie: po jakiego grzyba kombinować z tymi olejami, dodatakami, itp.? Chyba że ktoś chce jeździć autem przez 50 lat ;)
Ja też jestem zdania ,że jak się podróbki nie wleje ani roślinnego i jak człowiek wymienia olej co 10tkm to auto posłuży . Wiadomo ,że nie ma co lać najtańszego badziewia ale markowe oleje są na podobnym poziomie . Ja rozumie jak ktoś jezdzi Vtekiem i kręci go nawet po mieście do 8000obr ale normalny użytkownik do normalnego trybu jazdy raczej skupiać na górnych granicach specyfikacji technicznej danego oleju . No ale z drugiej strony- kto bogatemu zabroni :D
Nie twierdzę, że nie macie racji, bo macie :D
Ale obecna Selenia to nie jest ta dawna Selenia. Teraz wszyscy producenci idą po taniości. Np. pewne produkty, które były produkowane dwa lata temu na bazie syntetycznej teraz są robione HC. Technologia poszła do przodu, ale nie tak jak portfel producenta... No ale jak to mówią, czasem lepiej jest po prostu nie wiedzieć. Wymieniać co 10 000 i być zadowolonym.
Szukałem karty technicznej Seleni 5w30WR PE i ogólnie cięzko ją znaleźć ale...http://flcf.onion.it/commonfile/POL/...2_stec_POL.pdf
i tutaj dane
Ravenol VMO 5W40 SELENIA WR PE 5W30
lepkość kinetyczna w 100°C | 13,8cSt lepkość kinetyczna w 100°C | 10,2cSt
lepkość kinetyczna w 40°C | 83,0cSt lepkość kinetyczna w 15°C | 0,850g/cm3
indeks lepkości 170 indeks lepkości 156
temperatura płynięcia -39°C temperatura płynięcia -40°C
Liczba zasadowa TBN - 7,7 Liczba zasadowa TBN > - 7
Nie muszę chyba tutaj mówić że im większa lepkość oleju tym lepiej dla ochrony silnika, i tutaj wg mnie Selenia wypada gorzej niż Ravenol.
Ja jeździłem na WR 5w-40 i on ma (albo wg obecnych trendów: miał, bo nie wiem czy nadal ma) lepkość kinetyczną w 100°C 14,5 cSt
a to nawet nie wiedziałem, że on taki tani. W tej sytuacji to po co przepłacać :D
nie zdziwiłbym się gdyby tak samo było w tej chwili z Valvoline i Motulem. Co nie zmienia faktu że ten WR spełnia swoje zadanie, więc po co kombinować z jakimiś super hiper sythetykami
no masz racje, ale jeśli komuś się nie chce kombinować i woli w ASO zalać WR, to nic złego silnikowi nie robi.
[edit]
Wiecie co, ten temat jest bez sensu, przecież tu można dyskutować do końca świata i jeden dzień dłużej.
Hey , mam prośbę a nie chciałbym sobie zrobic ku-ku jakaś różnieca miedzy :
http://allegro.pl/millers-oils-xf-lo...100595976.html
a :
http://allegro.pl/millers-oils-ee-lo...050035156.html
który lepszy ? i why ?
Olejowi znawcy z olejowego tematu rzeka tak właśnie piszą, że Valvo i Motul w pełni syntetykami nie są.
Dlatego nie bez przyczyny główny temat o olejach ma już chyba 667 stron :)
Btw. Jasne, jak z większością produktów - można kupić jeden zrobiony z lepszych "materiałów" i z gorszych. Olej o lepszych parametrach i nieco słabszych itd.
Tylko zastanawia mnie jedno: mamy dwa identyczne nowe silniki. W obu zmieniamy olej w tym samym momencie po 10 000 km. Do pierwszego lejemy olej z najwyższej półki o najlepszych z możliwych parametrach, do drugiego dość popularnego Motula czy Valvo. Pytanie: ile musimy pokonać kilometrów, aby faktycznie oględziny obu silników dały jasno do zrozumienia, że to "ten droższy" o zacniejszych parametrach olej zapewnia lepszą ochronę i pozwoli na dłuższą pracę silnika? Będzie to 100 tysięcy km? Pół miliona czy dwa miliony. Robił ktoś kiedyś taki test?
Nie opowiadam się po żadnej ze stron, każdy leje do silnika to co uważa za słuszne i kropka. Chyba, że jest to sprawa jak z odżywianiem - możesz jeść tylko hamburgery z frytkami i zalewać je colą lub wyłącznie produkty "eko" i nikt Ci nie da dokładnej diagnozy o ile dłużej w drugim przypadku będziesz miał okazję cieszyć się swoim samochodem... :D