Mam kilka wahaczy górnych oryginalnych w okazyjnej cenie
Przed liftem prawy
https://www.autosklep24.pl/pl_PL/p/W...3?preview=true
Po lifcie prawy
https://www.autosklep24.pl/pl_PL/p/W...9?preview=true
Printable View
Mam kilka wahaczy górnych oryginalnych w okazyjnej cenie
Przed liftem prawy
https://www.autosklep24.pl/pl_PL/p/W...3?preview=true
Po lifcie prawy
https://www.autosklep24.pl/pl_PL/p/W...9?preview=true
Ja również kupiłem miesiąc temu wahacz od kolegi jasio79 i póki co jestem zadowołny
W moim wahaczu górnym TRW założony we wrześniu zeszłego roku po przebiegu 20tyś właśnie zaczął skrzypieć. Spróbuję teraz regenerowanego od [MENTION=22195]jasio79[/MENTION]
[MENTION=22195]jasio79[/MENTION] - przepraszam, że tutaj, ale chciałem wysłać do Ciebie PW i nie da się, masz zapchaną skrzynkę. Możesz to jakoś ogarnąć, albo podesłać mi na PW kontakt do siebie? Z góry dzięki!
I drugie pytanie ile wytrzymują Wam regenerowane przez jasia79 wahacze?
No to stary sprzedajesz i nie wiesz? ;)
Teraz sam stoję przed wyborem wahaczy. Stwierdziłem, że chyba wezmę Meyle HD, póki co widzę, że mniej osób ich nie poleca niż TRW... Stare wahacze brać i do regeneracji ewentualnej? W sumie to nie wiem jakie aktualnie są zamontowane.
Jak masz orginały regeneracja, jak nie zastanów sie co ci sie bardziej opłaca. Unikaj TRW i Lemfordera. Odkąd ich obu przejeło ZF reprezentują ten sam denny poziom jakości
Ostatnio zaczął odzywać się w moim aucie wahacz lewy górny. Auto skrzypi jak dyliżans na premii. Byłem w dwóch stacjach diagnostycznych i stwierdzili, że luzów nie ma. Zalecili rozebranie, wyczyszczenie i przesmarowanie. Jakoś mnie to nie przekonuje. Czy ktoś z Was próbował takiego rozwiązania?
To już wiadomo, czy Meyle HD się sprawdzają lepiej od innych?
Wczoraj założyłem górny wachacz regenerowany w firmie Regum ze Skórzewa k/Poznania. Czas pokaże ile wytrzyma. Koszt 150 zł przy zdaniu oryginału, inaczej 200zł.
A jak wprasowujecie nowe tuleje?
Panowie,
sory jeśli odpowiedź jest oczywista, ale jakoś nie rozumiem:
po co robić zbieżność po wymianie wahaczy górnych skoro tam nie ma żadnych regulacji i teoretycznie nic nie powinno się zmienić? Chodzi o samo kasowanie luzów na tulejach i zmiany geometrii w związku z tym?
Teoretycznie nie trzeba, praktyka pokazuje że po zamontowaniu jakiegoś zamiennika i po sprawdzeniu zbieżności może występować różnica i wtedy trzeba ustawić na nowo zbieżność. Dodatkowo jak ktoś ustawił na rozjechanych wahaczach zbieżność to po zamontowaniu nowych też będą różnice.
O właśnie. Kąt to rozumiem. Ale zakładając, że było ustawione na zdrowych, to po wymianie powinno być ok. U mnie lekko drze opony wewnątrz. Liczę, że po wymianie dwóch wahaczy wróci to do normy.
[MENTION=22195]jasio79[/MENTION] odezwę się, bo nawet nie miałem czasu zajrzeć co tam u mnie siedzi ;)
Nie no, nikt nie mówi, że trzeba to do pieca hutniczego wstawiać. 180-220*C wystarczy. I tylko element aluminiowy się rozgrzewa.
Mam temat przerobiony z karterami od motocykli - akurat KTM LC4 - przy kapitalce goły karter rozgrzewa się w komorze (tudzież piekarniku ..;P ) do ok. 200* i wszystkie łożyska wpadają w gniazda grawitacyjnie.
Powiem tak, wg mnie wyprasowanie na zimno ok. Wprasowywanie to już bym nie więcej jak raz praktykował na jednym wahaczu. Ale to też jest część gdzie zakres ruchu jest niewielki, a nie silnik, gdzie obroty dochodzą do 12000 i każdy błąd osadzenia wałków odbija się czkawką.
Ad.1 Odpowiedź dał już Gzibo
Ad.2 Wierutna bzdura jeśli chodzi o turbiny, przekładnie kierownicze i inne. Producenci tych elementów sami też wykonują regeneracje w swoich zakładach, na czele z Garrettem. Amorytazor/siłownik hydrauliczny, regeneracja w zależności od nazewnictwa
Generalnie chodzi o niedopuszczenie do mikropęknięć, gdzie w najlepszy wypadku tuleje po prostu dużo krócej żyją bo gniazda się "wyrabiają" i pasowanie idzie się walić.
Jaki to wahacz ?? Z grubym lub cienkim sworzniem o oznaczeniu JTC 1304?
Zar93900007076954
- - - Updated - - -
Bo kupiłem z oznaczeniem Trw jtc1304. Trochę ten sworzen jest inny.
Dzięki za sprawdzenie. Chodzi mi jeszcze czy ten wahacz z oznaczeniem TRW JTC 1304 będzie dobry.
Nie pasuje. Jak wymienisz na TRW zostaw sobie oryginał. Będziesz miał na regenerowany jak się rozleci
Wysłane z mojego G8441 przy użyciu Tapatalka
Gościu mi mówił ze na 100% będzie pasował.
Słyszałem ze zakładają z mniejszym sworzniem tylko dają podkladke pod nakrętke.
Tak jak pisze kolega jasio79. Gruby sworzeń (chodzi o górne wahacze tzw. banany) przed lift, cieńszy po lifcie. Polecam regenerowane u jasio79. Ostatnio brałem, co prawda dolny, ale kolega był na tyle uczynny, że dostarczył mi go na miejsce. Pragnę za to podziękować jasio79!!!
Mam kilka na zbyciu, w tym oryginały i odezwę się za jakiś czas.
Raz jeszcze dziękuję jasio79.
:-) Jak miło się czyta podziękowania na forum :-) Na szczęście pracuję blisko Obornik i miałem do Ciebie rzut beretem.
Co do zakładania podkładek do polifta jest to bzdura
do przedlifta załorzysz polift wdrógą stronę niekoniecznie ale po coś to jest z mojej strony bym się TRW nie zachwycał bo po 22 tys oba przednie górne mi padły prawa tulejka plastikowa w obu się rozleciała więc meyle HD poszły z inną konstrukcją nie wiem czy to już jakość czy może zaiwszenie SST koni zrobiło swoje ale w tym samym czasie wymieniane amortyzatory mają tak jak miły po 71% a wachacze na złom dodam że sforznie ciasno osadzone.
Nie polecam TRW. Niestety po ok. 20 tys km padł dolny prawy i górny lewy. Założyłem dolny od jasia79 z forum, a górny Meyle HD.
Z Meyle miałem, mam bdb doświadczenie w BMW E46. Są to jedyne z wymiennymi sworzniami (prasa) dostępne na rynku dla tego modelu, więc spróbowałem w 159. Zobaczymy. Jednak następne (odpukać!!!) biorę u jasio79.
TRW kupowałem dokładnie w lutym 2017r. i zakładałem około marca 2017. Więc samo za siebie mówi, chociaż na letnich mam 19", a to robi swoje na polskich drogach.
TRW dla po-lifta silnik symbol 939 ma symbole : JTC1307 JTC1306 JTS478 JTS477 JTC1305 JTC1304.
JTC 1306 i 1307 to dolne wahacze. P+L
JTC 1304 i 1305 to górne wahacze (banany) P+L
JTSy, to łączniki stabilizatora.
ŁĄczniki stabilizatora Lemforder tył i przód Mayle HD macie focie:
Załącznik 252483 Załącznik 252484
U mnie też na 19" ale stare jak zmieniłem ori na samochodzie to tulejki były całe tylko sforzeń wybity już