Jechałem Giulią w wersji Super i deska na mnie zrobiła pozytywne wrażenie. Dobre spasowanie, dobre miękkie w dodtyku materiały, więc nie wiem jak wygląda deska w nowym Golfie, ale chyba bym aż tak nie przesadzał :)
Printable View
no dobra, troche pojezdzilem... :)
kilka dodatkowych uwag z uzytkowania auta:
- siedzenia sa mega wygodne, moje plecy maja sie najlepiej ze wszystkich aut w ktorych jezdzilem
- nawigacja jest mega do bani.... niby tomtom, ale z prawdziwym tomtomem ma niewiele wspolnego - przede wszystkim brak traffica i polaczenia z telefonem. Bok ekranu co wiecej nie nadaje sie do przyczepienia tomtoma bo jest lekko porowaty :(
- doskwiera mi brak gniazda zapalniczki z przodu - poki co kable sie ciagna po calym aucie
- brak gniazda zapalniczki w bagazniku do bani
- za niski bagaznik na lodowke turystyczna (clatronic) - pamietajcie o tym przy kupnie lodowek np w makro
- 300km przebiegu i juz powazny problem - system audio niedostepny (co dziwne, bo gra, ale komunikat jest) - wyczytalem na zagranicznych forach, ze do wzmacniacza dostaje sie woda..... brak slow. Omotam go recznikami...
- mimo delikatnej jazdy dosc spore spalanie - na neutralu i glownie trasa 80-100kmh - ok 14 litrow
- swietne ksenony
- audio... nie wiem czy to zwiazane z tym problemem czy cos... ale jakos do konca mnie ciagle nie zadowala, a to HK
- srednio wygodne dla 4 osob - mazda 6 byla przestronniejsza
- jestem mega zadowlony z zadaptacyjnego tempomatu - reguje w sama pore i naprawde uprzyjemnia jazde w korku
- nadal nie doszukalem sie updatu map... ale nawet z nim bez traffica navi bedzie nic nie warte
- jestem mega zaskoczony in plus jakoscia zawieszenia - naprawde jedzie sie tym jak w mercedesie
- bardzo dobre wyciszenie wnetrza (tu niestety mam porownanie z uposledzona pod tym wzgledem mazdą :)
zaimpregnowalem dzisiaj skory gyeon leather coatem. Zdjecia zrobie pewnie we wtorek po zabraniu do brata, wywoskowaniu collim i zrobieniu LADNYCH zdjec :)
nadal glowne cechy auta - jazda, zawieszenie, sterowanie, silnik, materialy, spasowanie, wyglad, swiatla etc - robia taka robote, ze za nic bym jej nie oddal :)
A pani w nawigacji nie jest denerwująca ? Kilometra-kilometrów, leko wprawo, leko w lewo. Czy w trybie nawi. 3d masz pokazane budynki? Zużycie paliwa zmniejszy sie, ja miałem 11/100 przy stalej 140 km. teraz po 1500km. mam 9/10 w trybie A
Pani "za 5 kilometrów kilometry" jest raczej śmieszna niż wkurzająca ;) jak ludzie łącza działanie tomtoma z tym pazdzierzem to nie dziwie się ze w temacie o nawigacjach TT jest uznawany za dramat. Ale nadal - prawdziwy tomtom a ten potworek w navi to są 2 różne światy.
Spalaniem się nie martwię (choć przy trasie na 4000 km wolałbym zejść poniżej 10 skoro jadę spokojnie ;)
Dziwi mnie tez, ze w giulieccie mam traffic, a tu nie - krok wstecz trochę. Dobre mapy tt zamiast Here i bez info o korkach - bez sensu.
Najbardziej jednak martwi mnie audio - i te jego błędy.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Gratulacje Makaronek, napisz jakie jest porównanie do Giulietty Veloce odnośnie kilku aspektów - osiągów, spalania i dźwięku silnika /wydechu.
To gdzie oni umieszczają wzmacniacz, że się woda dostaje? Obok chłodnicy z przodu? :confused:
35W?
Niestety HK to niższa półka średnia. Szkoda.
Słuchałem systemu Meridian w Range Rover Evoque (tego z 17-toma głośnikami), bardzo robi.
W Maserati montują Bowers & Wilkins, jeżeli gra tak jak zazwyczaj gra, to też może być pięknie...
Bym nawet powiedział że średnia niższa, gdzieś na równi z JBL :) Meridian jeśli prezentuje poziom chociaż w części jak w home audio to powinno być dobrze, B&W też raczej szitu nie firmuje, ale też nikt do końca nie wie na ile oni projektują te rozwiązania, a na ile są po prostu dostawcami :P
Jeszcze o dziwo całkiem nieźle grają zestawy dynaudio w wieśwagenie, z charakterem bardzo podobnym do sprzętu domowego tej firmy.
HK na początku grał cicho, po kilkunastu godzinach dźwięk jest głębszy i wyraźniejszy, i może odrobinę głośniejszy. Głośniej gra z DAB
Giulia Veloce w porównaniu do Giulietty QV ( wirus 280 / 400 ) wydaje sie wolniejsza, mniej dynamiczna, taka mało sprytna.
Na pewno Giulia jest lepiej wytłumiona, lepiej wybiera nierówności, rewelacyjne adaptacyjne amortyzatory i szpera.
Wady, jak dla mnie małe schowki w drzwiach i podłokietniku, klapka a raczej klapa schowka w podłokietniku koszmarna. Schowek przed pasażerem, mały bez uchwytu na puszki. Brak schowka w podłokietniku na tylnej kanapie. Niespasowane elementy drążka skrzyni biegów.
Ja mam w Giuli Traffic włączony, ale nie działa. W Giuliecie również miałem i nie działał.
Muszę zapisać sobie wszystkie uwagi.
makaronek, czy twój silnik po odpaleniu po 8-12 godzinach postoju również wydaje szeleszczący dźwięk? Wydaje mi się jak by łańcuch chromolił lun Multiair przez pierwsze 3-5 minut.
1. ja na razie nie mam porownania do giulietty veloce - bo jeszcze nie odpalalem tej giulii na dynamicu. Natomiast porownujac tryby Normal - zdecydowanie Giulia wydaje mi sie zwinniejsza.
2. kurcze no bez przesady z tym HK - az tak zle nie jest, graja czysto (spotify premium). Tego daba w ogole nie uzywam, moze zaczne. RMF Maxx jest w dabie? Okazuje sie, ze jak sie przyciemnia szyby to jest jakies rozszczelnienie i wtedy cieknie woda na ten amp - zobaczymy, wczoraj wieczorem juz problem sie nie pojawil. Mam wrazenie, ze moze to byc softwarowe
3. lechtak - jak wlaczyles (nawet jesli nie dziala) traffic w tej navi 8.8? ja w ogole nie moge znalezc zadnego sparowania tego systemu z telefonem (w giulieccie laczyl sie do hotspota)
4. ergonomicznie (schowki) w pelni sie zgadzam.... slabo. I ta klapa - od podlokietnika - leb bym komus urwal za to, w zyciu nie mialem tak gownianego zamykania, nawet w hyundaiu lepiej to wygladalo
5. nie mam pakietu z adaptacyjnym zawieszeniem, wiec nie wiem jak to smiga. Ale to standardowe jest dla mnie niesamowite - mega wygodnie, wybiera dziury a jednoczesnie fajnie trzyma w zakretach
6. spalanie - tu jest dziwna kwestia. Niby srednie mi pokazuje 14 litrow, ale jednoczesnie przy tym niewielkim baku zasieg mierzy w ok 650km - nie wiem skad ten rozjazd. Po czesci jest to spowodowane tym beznadziejnym komputerem pokladowym - nic z tego sie nie da ogarnac, burdel jak w Calais. Chyba wzorowali sie na MOPARze ;)) te strone musial projektowac ktos nienawidzacy uzytkownikow Alfy - moze VW ;)). Czemu nikt nie zwraca uwagi na spalanie? zwraca.... ale waga tego parametru jest zbyt mala zeby decydowala o zakupie (badz nie) auta. Wiec sie je kupuje z innych wzgledow a pozniej narzeka na spalanie ;)) Q4 nie powinno zuzywac wiecej, bo to jest RWD - na razie raz sie wlaczyl przod jak wjechalem do szwagra w 20-cm piach ;))))
Ja rozumiem tą nostalgię za starą motoryzacją, ale przyznaj – czy jeździłeś jakąś nowoczesną 2.0T o mocy rzędu 200-300 KM?
To raczej kwestia tego kto, komu i ile płaci za dostarczenie naklejki z Dynaudio, HK, BO czy Bose oraz jakie są wymagania do sprzętu. W audi Bang i Olufsen gra raczej średnio w A4 i dużo lepiej w A8. Problem jest taki, że nie da się dzisiaj zrezygnować z instalacji fabrycznej i zamontować czegoś lepszego. Dlatego producenci mogą wsadzać do samochód słaby sprzęt i żądać za niego kupę pieniędzy.
Jest jeszcze jeden problem takiego sprzętu – często producenci tak dostrajają sprzęt, żeby przyjemnie grał dla amatora przez 10 minut gdy przymierza się do auta w salonie.
Czy któryś producent firmuje sprzęt do samochodów, który jest zbliżony jakościowo do tego co można kupić do domu? Znów niestety nie.
Odnośnie spalania – przy 140 km/h na tempomacie auto nie powinno spalać więcej niż 10 litrów. Chyba że pod wiatr. Tutaj już kilka osób pisało o spalaniu 2.0T i jest tyle ile u konkurencji (czyli 9-10 przepisowo na autostradzie, trochę mniej w trasie, nawet 12-15 w mieście). Ja mam ostatnio (nie)przyjemność jeździć 2.0TFSI z torsenem i jednocyfrowe spalanie to tylko w spokojnej trasie i ewentualnie na autostradzie do 140 km/h. A na autostradzie duże znaczenie dla spalania może mieć kierunek wiatru czy ewentualny bagażnik dachowy.
Porównajcie sobie jak grało Bose w 156 a jak gra w Giulietcie. Przepaść jakościowa na korzyść drugiej. Jakość audio w samochodach ze średniej półki raczej się poprawia.
Jeśli dźwięk w Giulii ma słabe basy to być może oznacza, że jest z wysokiej klasy, dla koneserów ;)
Cena też odzwierciedla jakość pomiędzy tymi modelami. W A4 dopłata była jakieś 6k PLN, natomiast w A6 było już 24k PLN - w obu przypadkach dostawałeś audio sygnowane znaczkiem B&O.
Co do spalania: Jeden koleś co ma Stelvio FE ma średnie 12,4 l/100km. Giulią pewnie z litr mniej da się osiągnąć. Ale jak ktoś liczy, że będzie miał na codzień spalanie takie jak producent podaje to może srogo się "przejechać" ;)
Jedyna korzyść w tym downsizingu to taka, że można sobie ściągnąc z zagranicy 200-300 konne auto płacąc 3.2% akcyzy - kiedyś nieosiągalne :D
Giulia Veloce srednie spalanie po ponad 8000 km 11.8. Jazda caly czas w trybie dynamic, glownie miasto i autostrada.
A jak to jest z tą klimą w giuli/stelvio? Pewien youtuber zjechał giulie za zbyt słabą klimatyzację
Działanie klimy w dużej mierze zależy od temperatury na zewnątrz. Jest bardzo zrównoważona, lepsze są kanały, którymi biegnie powietrze. Raz przy takiej nijakiej temp. na dworzu (ok 20 stopni) leciało ciepłe powietrze jak chciałem mieć 21 w aucie... Powodowało to spory upał i faktycznie trzeba było nieco ją zachęcić do działania ustawiając na 17oC ;) Natomiast 95% czasu klima działa bez zarzutu - powietrze leci lodowate kiedy jest taka potrzeba, i zrównoważone kiedy różnica temp jest niewielka.
mam natomiast dwie kwestie negatywne z autem:
1. z klimy trochę czasem dziwnie pachnie (może to, że stała z 2 miesiące na placu nie wpłynęło najlepiej)
2. i to jest masakracja.... nie działa mi w tym HarmanKardonie lewy głośnik średniotonowy (ten główny przy nodze). Mam też wrażenie straszliwych braków basu w całym aucie. Nie jestem fanem jakiś łupanek, ale w dobrym zestawie audio nawet zwykła gitara basowa powinna trochę "zatrząść" powietrzem (w giulieccie z BOSE już było lepiej). Do tego (pewnie związany z tym) komunikat o błędzie.
I to, pomimo, że auto jeździ świetnie, jest totalny fail....
ps. bardzo fajnie działają Beamy - tzn ściszanie długich świateł jak ktoś jedzie żeby go nie oślepiać. Robią to o wiele mądrzej niż podobne rozwiązanie w Maździe.
U mnie klimatyzacja dział bez zastrzeżeń. Jedyna wada to czujnik zapachów, jest zamontowany wewnątrz auta. Według mojej oceny powinien być w tunelu pod szybą. W Giuliecie też tak jest i działa zbyt późno.
Ma ktoś wiedzę jaka była sprzedaż Giulii w lipcu w EU ? Widzę , że US już podały wynik 1104 szt. ( wzrost ok 10% do czerwca ) a z EU wyniki jeszcze nie spłynęły przynajmniej na carsalesbase.com ich nie widać .
Pełnych danych za lipiec jeszcze nie ma, są dostępne ilości sprzedaży dla poszczególnych krajów, w tym głównych rynków europejskich:
http://www.carsitaly.net/default.htm
zakładam, że też takie będę miał w takim razie :) gdzie widać średnie spalanie? bo mam tylko kropkę na tej skali i nie wiem ile to dokładnie jest ;)) w którym widoku pokazuje średnie?
W kazdym przejdź przyciskiem z prawej w trip
dzieki Sebol
po ilu km włączyliście Dynamic? oszczędzaliście ją jakoś szczególnie do ułożenia?
makaronek, sebol75 Panowie przysłuchajcie się proszę silnikowi, czy macie brzęczenie ( chrobot ) rano po uruchomieniu silnika ? Niestety trzeba wysiąść z auta. Trwa to jakieś 5-10 minut lub do podniesienia obrotów.
Ja podobnie jak Garraty