-
A może reduktor puszcza ci gaz w dolot przez podciśnienie? Zrób test - auto chodzi na gazie, na włączonym silniku zdejmujesz rurkę podciśnienia reduktora z kolektora dolotowego i wkładasz ją w szklankę/słoik z wodą. Jak zaczną robić się (dość powoli pewnie) bąbelki to masz winnego.
-
Fakt, zapomniałem jeszcze że i taka przypadłość jest możliwa tym bardziej, że skoro sterownik i wtryski podmieniane to został jeszcze reduktor do sprawdzenia. A jaki masz reduktor?
-
-
Ja dodam od siebie do swojej teorii że w ogóle to winowajcą u mnie było źle podłączone radio - po wyłaczeniu pobierało albo 0,3 albo 1A. Jak auto postało dłużej to napiecie na aku spadało i nie mogłem uruchomić auta. W koncu padł i akumulator. Przy okazji - jeżeli masz słaby akumulator - to centralka gazu jest na stałe podłączona do napiecia więc po wyjeciu kluczyka dalej pobiera prąd i rozładowuje akumulator - napiecie spada (i dlatego zrobiło Ci się tak po montażu gazu - wzrósł prąd jałowy czyli pobieranie z aku na postoju). Co do testu z aku - nie podłaczaj drugiego (bo jeśli pierwszy jest uszkodzony to obciąża drugi i napiecie spada) tylko zamień akumulatory. Jak dalej będzie to samo to faktycznie nie aku i szukaj innych rzeczy.
-
Eliminacja podejzanych.
Radio mam fabryka, oryginał.
Dalej, jak pisalem wyłączam gaz przyciskiem i jest ok (po kilku, 2-3 dlugich uruchomieniach). No tak, ale wyłaczenie gazu przyciskiem to nie jest fizyczne odłaczenie sterownika. Sterownik caly czas podlaczony jest do +12v, caly czas dziala, mozna sie z nim komunikowac z laptopa (BT), raczej jego prądożerność odpada.
Wlasnie testuje dalej, odlączylem podcisnienie i piję kawe :D Za 30-40 minut sprawdze jak zapali.
-
Jak ci się będzie nudziło to zdejmij np minusową klemę z aku, wepnij miernik szeregowo pomiędzy klemę i aku, przełącz miernik w położenie pomiar prądu. Potem tak samo tylko odłącz złącze komputera gazowego.
1. dowiesz się jaki masz prąd jałowy 2. ile z tego zużywa sterownik.
Ja mam staga i trochę się zdziwiłem.
Ale to tylko dla twojej ciekawości bo to prawdopodobnie nie aku.
-
Ale stag ciągnie prąd przez 20 min po wyłączeniu zaplonu o ile dobrze pamietam. Potem juz tylko mA.
-
Też mi się wydaje że obecne stagi przechodzą w standby (nie wiem jak było kiedyś) bo ja się nie podłącze jak nie wzbudzę stacyjka jeśli auto postało wyłączone.
-
Masz ustawione podgrzewanie wtryskiwaczy gazowych? Niektóre wtryski puszczają jak jest ta opcja zaznaczona.
-
Jezdze teraz Alfa 147 JDTM 150 PS ale chcialbym zmienic ja na Brere tyle ze w dieslu maja duze przebiegi i rzadko Q4 a 3.2 260 PS bez gazu to przy moich przebiegach okolo 8000 km miesiecznie to porazka i tu rodzi sie moje pytanie czy ten silnik wspolpracuje z gazem?