ale i tak coś mi nie daje spokoju , bo wczoraj zatankowałem na Shellu za 290 pln tą 100 oktanową benzynę po 5.49 pln/l , więc ile weszło do baku ???
Printable View
Widzę, że tankujemy na bogato :). Wychodzi ponad 52 litry jak nic...
To mamy chyba zupełnie inne auta... swoim pugiem 307 1.6 benz (jedyna różnica to hatchback) na mojej trasie dojazdowej do pracy osiągam zużycie paliwa na poziomie 6,7 - 7,8 l/100km. Drugie auto to 145 z 1.6 TS i na tej samej trasie i przy tej samej dynamice wychodzi mi 8,8 - 9,5.
Tak, masz nietypową alfę... Albo szóstkę napisałeś do gory nogami ;)
A co do głównego wątku to jeden lubi szynkę a drugi jak mu trampki jadą... Dyskusja na poziomie onetowego forum...
Inaczej jeździły - z większym momentem na niższych obrotach, ale wielozaworowe, z tymi waraitorami itd mają inny _charakter_ - to są bardziej wysokoobrotowe silniki.
Porównując silniki 1,6 z jednej "stajni" - w fiacie marea i w alfie (1,6 TS) - marea na niskich obrotach owszem dawała wrażenie większej mocy choć i tak to przecież 16V (marea 100KM i lżejsza trochę, Alfa 120KM) , natomiast od 4-5 tys dźwięk się robił średnio przyjemny, i moc przestawała narastać jakby silnik wołał - następny bieg dawaj! natomiast Alfa wchodzi wtedy w swój żywioł i chce więcej, a jadąc na wyższym aż się prosi o redukcję ;)
Ten pierwszy jest praktyczniejszy, ot do przemieszczania się, ale ten drugi - znacznie przyjemniejszy :) mimo cywilnej mocy daje bardzo fajne i przyjemne odczucia dla prowadzącego.
Też opuszczam ten wątek, bo tezy o spalaniu na poziomie 6-7l/100km przy prędkościach bliskich maksymalnej i maksymalnej to wołają o pomstę.