Kurna, do RPA przez Chiny jeździłeś?! :D
Printable View
Ja tam polecam Heyner, produkcja niemiecka i w komplecie druga gumka do każdej wycieraczki na zmianę. Po ponad roku czyli około 15-17tyskm zmieniłem gumkę i sądzę z pełnym przekonaniem iż na kolejny rok starczy. Cena o połowę niższa od Boschów, Valeo czy champion. Każdy sobie musi odpowiedzieć na pytanie czy chce mieć markowe i drogie i niekoniecznie dobre czy dobre wycieraczki w stosunku do ceny.
Rok temu na jesien zalozylem Aero za jakies 30zl na allegro, do teraz przejechalem jakies 30tys i nadal je mam. ALE, zaczely skakac po pewnym czasie, przekrecilem je o 180 stopni na zawiasie i cisza, tydzien temu przekrecilem je ponownie bo znow zaczely skakac i nadal cisza. Zbieraja bardzo dobrze, chociaz po drugim przekreceniu zauwazylem ze lekko zamazuja mniej wiecej na wysokosci lusterka wstecznego czyli tam gdzie obie przecieraja. Jak zaczna znowu skakac i przekrecenie ich nie pomoze kupie znowu te same, polecam :)
Mam je tez w Audi kupione w tym samym czasie, tam po przebiegu ok 10tys nadal pracuja idealnie.
Dobre też są piura Bosch, np te Twin 3: https://www.motointegrator.pl/produk...033-361-450-mm
Są stosunkowo ciche i dobrze zbierają.
Z wycieraczkami to jest tak, że jak się dużo jeździ to raz na te 1-2 lata należałoby wymienić. Podobnie jak z każdą gumą, po pewnym czasie tracą swoje pierwotne właściwości.
Ja założyłem heynery i w 159 przy temperaturze w ostatnich dniach hałasują okropnie. Zbierają dobrze (poki co mają ok miesiąca) ale hałas słaby. W peugeocie 206 też założyłem zbieraja dobrze ale także hałasują.