W julce jest coś rewolucyjnego? Przecież ten multiair jest wsadzany do mito, tak mi się zdaje, to już jeździ jakiś rok. aaa w salonie dowiedziałem się, że już są 3 zamówienia na najsłabszą wersję.
Printable View
W julce jest coś rewolucyjnego? Przecież ten multiair jest wsadzany do mito, tak mi się zdaje, to już jeździ jakiś rok. aaa w salonie dowiedziałem się, że już są 3 zamówienia na najsłabszą wersję.
Tu nie chodzi o rewolucyjność, ale wyregulowanie maszyn na taśmach produkcyjnych, spasowanie części i przetestowanie tego na drogach.
Rewolucyjna jest cała platforma Compact, jak mi się zdaje...
Warto podkreślić, że Alfa Giulietta niedawno wybrana została najpiękniejszym modelem wśród samochodów małych i kompaktowych według czytelników niemieckiego pisma branżowego "Auto Bild". Pojazd uzyskał 24,4% głosów, wyprzedzając w tej klasyfikacji takich konkurentów jak drugie w kolejności Audi A1 (18,4%) oraz Opla Astrę (17,6%).
Za onetem - faktycznie było kogo bić :-|.
Przed chwilą byłem widziałem macałem.
Dla mnie bomba. Srodek rewelka, różni sie od tych pospolitych i wygląda dużo lepiej niz na fotkach. Nie jest zabawkowo ani zbyt surowo.Kiepskie lakierowanie-niedomalowany klar np. we wnekach nie wiem czy w innych autach tez tak jest nie zwracałem uwagi.Co do drzwi i boczków nie mam zastrzeżeń tworzywa nieco inne niż w Mito, gałka faktycznie większa niż przeciętnie ale fajnie leży w dłoni. Przyczepić się moge tego niby aluminium na konsoli. Kto pisał że to alu to chyba widział to z kilku metrów albo inna wersja była. Normalny plastik polakierowany identycznie jak w Mito (czyli nienajlepiej dobrany lakier).Zwykły srebrny metalic koło alu nawet nie leżało.Inne detale są metalizowane i są OK. Gdyby była oklejka folią szczotkowanego alu byłoby o niebo lepiej. Klamki chromy jak w innych autach tej klasy -plastik. Ogólnie wrażenie na tle konkurencji bardzo pozytywne.
Astra przy tym to stylistyczna nędza.
70 kpln za 120 koni ze skrzynia 6 to chyba dobra cena.
Nie wiem, czemu ktokolwiek zwraca uwagę na tę wersję 120KM, jak za zaledwie chyba 6koła więcej masz 170KM, które teoretycznie według producenta nawet palą mniej :)
Gdyby było wolnossące 120KM, to ja bym zwrócił :).
W Hiszpanii juz emitowana jest telewizyjna reklama Giulietty, czekamy na Polskę :D
http://www.youtube.com/watch?v=kxXC0PFQAok
czonk, podawałeś ceny opcji - widziałeś już dokładny cennik?
Co rozumiesz pod pojęciem dokładny cennik? Wiem ile kosztuje jaki silnik z jakim wyposażeniem, lakiery i wiem, że są pakiety z ksenonami i dwa sportowe, ale wymagają dopłat do skóry, to sorry. Pytaj, jak będę wiedział, pamiętał, to powiem.
Metan, chłopie, skąd ta pewność, ze to nie aluminium? skąd ta pewność? Poza tym masz, jak widzę, podobne zdanie z grubsza jak ja. Nie zauważyłeś jednak kierownicy z Bravo? Pasuje do tego nowatorskiego wnętrza taka stara, sztampowa kierownica? Mnie to razi.
A przyciski, malutkie, wąskie wyłożone na błyszczącym czarnym plastiku? Czy ten plastik, tak tylko pytam, wytrzyma setki i tysiące dotknięć tipsem albo długim paznokciem?
Jeśli nie wytrzyma, to deska będzie masakrą po roku eksploatacji auta.
Jeden kolega tu pisał, ze ma 185 cm i fajnie mu się siadało z tyłu. Ja mam 188 i ledwo się wgramoliłem a potem siedziałem jak w czołgu.
Trzy centymetry a jaką robi różnice.
Co do tylnej kanapy to mam odniesienie do większości kompaktów do których się przymierzałem i julka wypada dobrze, w golfie było więcej miejsca. Zwracałem uwagę na to, by nie dotykać głową podsufitki, co mnie rozczarowało, to wielkość tylnych drzwi, malutkie i trochę się musiałem faktycznie wgramalać tam. NA dłuższą trasę bez dwóch zdań szału nie ma, ale nie po to jest ten samochód a na tle konkurencji jest przyzwoicie.
To jest ewidetnie auto trzydrzwiowe i wówczas łatwiej byłoby wsiadac do przodu i do tyłu też. Jednak decyduje tutaj sprzedaż: więcej aut pięciodrzwiowych się sprzeda po prostu, szersza klientela. Ale ci co kupią pod kątem własnie pięciu drzwi, będą pomstować, jak ciasno, jak ciasno.
Ja dotykałem głową podsufitki. I bokiem głowy krzywizny dachu. Ogólnie jazda z tyłu dla wysokiej osoby to mordęga. Golf tu wygra bezapelacyjnie, civic też.
Mam pewność na 100 % bo to oglądałem dotykałem i pukałem. Zachowuje sie jak plastik, brzmi jak plastik i umiem rozpoznać lakier metalic i do tego z nałozonym klarem. Identyczny odcień i sposób malowania jak w Mito. Chyba że to alu specjalnie ukryli pod plastikiem i lakierem:D. Jesli ktoś nie widzi tej oczywistej różnicy ... no cóz nie powinien sie czepiać wielu innych drobiazgów. Mówie o wersji w której siedziałem ale nie wygladała na biedną-skóra klima auto i elektryka w fotelach. gdyby zrobili metalizowane tak jak robią inne detale choćby przełącznik dna, pokrętła, gałę, klamki (ta wersja miała satynę) wygladałoby to lepiej/szlachetniej.W prawdziwe alu nie wierzyłem od samego poczatku ale spodziewałem sie przynajmniej tego.
Co do radia hmm... nosisz tipsy :confused:
Ale na serio to zmuszony jestem przyznac Ci rację- moja żona akurat ma długie paznokcie i sama stwierdziła że to się porysuje. Główne klawisze są OK te od radia są mniejsze i gorsze w obsłudze niż w Miciaku.Kierownica z Miciaka mnie nie razi tyle że u mnie jest srebrna (czyli prawie alu:)) tu była czarna. Poza tym twarda część tworzywa np. na drzwiach wydają się lepsze niż w mito-struktura jakby cała "drapana" a nie w "kropki".
Ogólnie nie środek nie jest wysadzany brylantami ale niczego sobie. Design bardzo fajny.Suwmiarki nie miałem żeby sprawdzić wykonanie.
Zdjęcia z holenderskiej premiery: http://www.autoedizione.nl/2010/05/2...rlandse-bodem/
Na nich czarna wygląda nie najlepiej, grafitowa za to bardzo fajnie. Ja już sam nie wiem jak wygląda bok tego auta (na początku bardzo mi się podobał). Przydałoby się zobaczyć ją na żywo... ;/
Miałem wczoraj okazję obejrzeć dokładnie sobie tą Alfę, Na początku gdy na nią spojrzałem przypominała mi trochę powiększoną Alfę Mito. Ale co nie świadczy o tym, że jest piękna ;)
czarna jest ładniejsza od białej, nie wiem czemu straganiarz Sergio uparł się reklamować własnie białą. Złamanie zasady, że AR to czerwień ewentualnie czerń?
Metan, Twoja Pani celnie oceniła, ze pazurami zmasakruje deskę. Będzie to wyglądało koszmarnie.
No ale czemu się tu dziwić? Na straganach kobiety przebierają palcami w niemytych warzywach czy owocach, to i pazury mają czarne. Dla Sergio więc to sytuacja normalna.
Duży minus. Zakładam się już dziś, że w wersji po lifcie (przewidziana na 2014) ten plastyk będzie już zupełnie inny.
Kierownica też.
Na szczęście nie mam styczności z takimi kobietami, podobnie jak i one zazwyczaj nie maja styczności z samochodami Alfy Romeo szczególnie nowymi.
Poblemem nie jest tworzywo bo jest w miarę twarde ale układ przycisków. Trzeba się zdecydować czy się chce mieć coś stylowego czy też banalnego ale praktycznego ale AR wtedy to zły kierunek. W mito najsłabszym elementem wnętrza jest właśnie radio z dużymi praktycznymi przyciskami.
Ale ludzie to łykną (ja również bo paznokcie zwykle obcinam) jest nieszablonowe i po prostu ładne.
a klikałeś w te przyciski? To kolejna niespodzianka chłopaków Sergio. Otóż, wyglądają one tak samo, w rządku ale każdy z nich przyciska się inaczej. Jeden do przodu, drugi troszke góra, dół, trzeba starczy pstryknąć. Musisz najpierw zapamiętać, jak się owe przyciski naciska:)
Poza tym, są wąskie, dość ostre (nie obłe), co powoduje, że jak masz delikutaśny paluszek, zaboli ciebie opuszka. Kobiety będą więc starały się robic to pazurem. Co spowoduje masakrę deski:))
"Sprzedam AR Giulietta, trzyletni, stan idealny, deska rozdzielcza stylizowana na pazury wilkołaka".
Najfajniejsze sa wypowiedzi tych ktorzy nie maja pojacia o budowie,wygladzie i wlasciwosciach jezdnych Julki a wypowiadaja sie i wyciagaja wniosku.Gdzie tu logika?
Po pierwsze zanim wypowiadasz sie na temat Julki najpierw powinienes (nas ) poczytac na temat tego jak zostala skonstruowana od podstaw.Pomocny jest tutaj ten link:
http://www.youtube.com/user/TheAlfaG.../2/A1cofrfzmHo
To ze silnik jest taki sam jak w Fiatach, czy kierownica, czy przyciski, ktore ponoc nie wytrzymaja zaniedbanych paznokci to wszystko juz bylo w poprzednich modelach.Wszystko sie zuzywa nie ma na to rady.
To czy ta Julka jest piekniejsza czy brzydsza od poprzednich modeli Alfy to rzecz gustu i nie na tym to polega, ze np:159 jest bardziej Alfa niz np.MiTo.
Prosze zauwzyc, ze nawet kolejne modele swoich poprzednich wersji to zupelnie inne samochody nie tak jak np Golf, ktory jest caly czas taki sam beznadziejnie nudny.(to jest moje zdanie na temat golfa).
Mysle, ze to co pisze jest zrozumiale dla wiekszosci z Was bo smiem twierdzic, ze majac 159 czy inna Alfe nie koniecznie jest sie inteligentnym na tyle zeby wiedziec co poeta mial na mysli......
Oto przyklad kolejnego linku: http://www.youtube.com/user/TheAlfaG.../1/brPuuh0qBkw
Pewnie kazdy z was zapyta zwykly filmik w roli glownej biala Alfa z jakas tam muzyka niewiadomo jaka?????
Biala strasznie nie Alfowska bo nie czerwona i w dodatku te wylupiaste oczy.....
Ja odpowiem w ten sposob, ze Julka ma wiecej wspolnego z historia alfy i technologia nowatorska niz najpiekniejsza 159. Oczywiscie wnioski moje poparte na konkretnym przykladzie :
http://www.youtube.com/watch?v=wPgZbRTEvr0&translated=1
Teraz wsluchajcie sie w muzyke Moriccone i w muzyke z linku....
Dodatkowo spojrzec prosze na masc konia z czym wam sie kojarzy ten jasniejszy KUŃ??? :)
Czy niektorzy z was powoli jarza co poeta konstruujac Julke maial na mysli????
Wiecie gdzie przy Julce stoi 159??? A no stoi w dziale:- zrobmy cos agresywnego dla ludzi o poczuciu malej wlasnej wartosci...
Dla mnie Biala Julka jest nie zaba tylko mustangiem.MiTo to zrebak:) Wiaze sie tez w kierunku jakim podaza Fiat chyba kazdy wie jakim.Tu nie chodzi o to zeby Wlosi wyprodukowali kolejnego mustanga tylko o to zeby amerykanin mogl w niej sie tak poczuc a to jest najwazniejsze.
Mysle, ze ten moj post poprostu pozwoli wam spojrzec w innym swietle na Alfe jej historie, oraz to co poeta mial na mysli.
Oczywiscie to jest tylko moje zdanie.Zycze milego ogladania i sluchania
E. Morricone geniusza filmowej muzyki pozdro.
Wątpię żeby twój przekaz dotarł do pewnej osoby, która jest ślepo zapatrzona w 159 i traktuje ją jak bóstwo...
To do mnie? Ja nie mam pojęcia o wyglądzie Julki? Siedziałem w Julce dobre pół godziny, kolego, i już jakiś czas temu. Do kogo to piszesz?
A co do "ludzi o małym poczuciu własnej wartości", wybacz ale to są wnioski rodem z prostackich, powierzchownych pseudo-poradników psychologicznych z pism kobiecych:)) Rozśmieszyłeś mnie tym do łez....:)))))
I jeszcze powiedz mi, co mają właściwości jezdne Julki do oceny jej wyglądu? Czy ja gdzies pisałem o jej właściwościach jezdnych???? Bo jakoś... nie rozumiem:)))
Oglądałem dziś Julkę dobre kilkanaście minut w Słupsku, i muszę stwierdzić że to naprawdę fajne auto. Z zewnątrz wygląda świetnie, właściwe ciężko się do czegoś przyczepić. Świetna jest dyniamika rys auta widziana z tyłu;)
Wnętrze ok, ładne materiały, obudowa wewnętrzna drzwi (temat dyskusji w temacie) wygląda zdecydowanie lepiej na żywo niż na zdjęciach. Gałka zmiany biegów wesoła. Jedyne rzeczy które mi się rzuciły jako negatyw to kierownica, mimo wszystko wygląda średnio (podobno opcjonalnie będzie można zamówić z "aluminiowymi" wstawkami jak jest w mito?) Siedzenia wąskie jak w 147;) z tyłu miejsca jak to w kompkacie, mam 182cm wzrostu ale nie nierzekałem. Jak dla mnie drążek zmiany biegów jest za nisko.
Poza tym jest bardzo dobrze.
Wnętrze porównuję sobie w głowie z 159/brerą bo takimi samochodami ostatnio jeżdże więć uwagi odnośnie szerokości siedzeń czy drążka zmiany biegów są w odnieśieniu do tych samochodów.
Nie wiem jak się jezdzi tym autem, jednak jak dla mnei pod względem wyglądu/wykonania jest to spory skok od 147, i zdecydowany, mocny, konkurent dla A3, i innych golfów.
Co do tych przełączników dźwigienkowych na konsoli środkowej- ciekaw jestem jak będą znosic próbę czasu. Bo solidnie to one nie wyglądają, biorąc pod uwagę, że pracują w różnych płaszczyznach to pewnie mniej lub bardziej utalentowani mogą je urywac. Ale zobaczymy gdzieś za 5 lat jak całe auto zniesie trud użytkowania... zwłaszcza na poligonach, nazywanych przez ludzi z ciężkim poczuciem humoru, drogami w Polsce.
Giulietta w Bydgoszczy i Poznaniu: http://www.alfanews.pl/2010/05/29/gi...-i-katowicach/
W środę podbijam do Pol-Caru :).
Giulietta w Automaniaku:
http://www.youtube.com/watch?v=6V9NxPdZGHU
Prokop to cymbał jakich wielu posługujący się stereotypami co świadczy o jego dziennikarskiej amatorszczyźnie. Co tych ludzi tak boli że próbują wszystkim mówić że AR to dziadowskie samochody.
To tak samo jakby słuchać że brzydkie baby są fajne a z ładnymi jest kłopot bo się puszczają, dużo wymagają itp. Mówią to głównie ci co o fajnej lasce mogą sobie tylko pomarzyć. On lubi panią Wellmann (a fuj) i to jego podejście do życia tłumaczy.
Sam reportaż jest bardziej zrównoważony. Facet wprawdzie nie mówi niczego dla nas nowego ale przypomina że alfa to historia, to styl i właściwości jezdne. Niczego Julce w tych aspektach nie brakuje i prawdopodobnie nie będzie ponadprzeciętnie awaryjna
Nie wiem czemu ktos się uparł że to konkurencja dla Golfa. Te auta łaczy tylko przynależność do tego samego segmentu wielkości samochodów.
Kto siedział w tym aucie to tą różnicę widzi. Mam świadomość niedoskonałości tego auta w drobiazgach ale:
Jakby zrobili zwyczajny środek ze zwyczajną gałka i przełacznikami to by wszyscy mówili że za zwyczajna. Jak zrobili coś innego to źle bo takie niecodzienne. To tak samo jak szukanie kobity(faceta) pod każdym względem idealnej o cechach wzajemnie sprzecznych. Taki klient najczęściej zostaje starym kawalerem (czytaj jeździ jakims pospolitym pudłem).
Konkurentem dla Giulietty będzie pewnie Citroen DS4, którego niebawem zaprezentują, póki co stylowym konkurentem może być nowe C4 (celowo nie podaję tu Golfa, czy Astry, bo Alfa reprezentuje wysoki poziom stylistyczny tak, jak Citroen, choć jak wiadomo o gustach się nie dyskutuje i klient wybierze co bardziej mu się podoba):
http://www.autogaleria.pl/news/index.php?id=3123
Polskie broszury :D
1. http://www.alfanews.pl/wp-content/up...tta_siatka.pdf
2. http://www.alfanews.pl/wp-content/up...tta_cennik.xls
Jak to jest z tym bajeranckim wyświetlaczem na desce, w których jest on wersjach, a kiedy go nie ma?
Jest we wszystkich, tylko w Distinctive/QV nazywa się Dynamic (pewnie lepiej wygląda).