Napisał
Adrian-o
Witam, jest to temat, do którego nie chciałem trafić, ale życie miało inne plany. Zakupiłem Giulie, sprowadzona z USA, ale przez kilka miesięcy jeździła w Polsce. Wczoraj podczas jazdy zapaliła się kontrolka 'System start/stop niedostępny', poza pojawieniem się kontrolki nie było żadnych innych objawów. Z racji późnej godziny wyłączyłem auto, chciałem na spokojnie sprawdzić co się dzieje.
Dzisiaj rano spotkała mnie niemiła niespodzianka. Auto nie reaguje na przycisk start. Nie ma żadnej reakcji, rozrusznik nie kręci. Święcą się kontrolki, świecą się lampy, można otworzyć drzwi. Działają wentylatory, po naciśnięciu przycisku na chwilę się wyłączają i tyle. Auta nie da się "wyłączyć" inaczej niż odpinając klemę od akumulatora.
To co zaobserwowałem wcześniej, ale za krótko mam to auto żeby zweryfikować czy to coś normalnego czy też nie, to po wyłączeniu i zamknięciu auta przez chwilę spod maski (po prawej stronie patrząc na auto od przodu) było słychać długi stały dźwięk, przypominający pisk. Po jakimś czasie znikał.
Gdzie szukać rozwiązania problemu? Co może być przyczyną? Macie jakieś doświadczenia/pomysły? Czy z menu auta jest jakiś dostęp do chociaż ogólnej listy błędów? Problem jest taki, że auto jest w garażu podziemnym, na miejscu postojowym z platformą, więc nie bardzo mam jak go ruszyć/otworzyć maskę. Sytuacja nie jest za ciekawa.