Troszkę się wystraszyłem jak mi zaczęło po kolei wywalać ABS/VDC/ASR no ale jakoś poszło.
A z innej beczki, gdzieś na forum czytałem że ktoś wyłączył spryskiwacze reflektorów fes-em. Nie umiem znaleźć tego postu. Czy ktoś wie jak się za to zabrać?
Printable View
Troszkę się wystraszyłem jak mi zaczęło po kolei wywalać ABS/VDC/ASR no ale jakoś poszło.
A z innej beczki, gdzieś na forum czytałem że ktoś wyłączył spryskiwacze reflektorów fes-em. Nie umiem znaleźć tego postu. Czy ktoś wie jak się za to zabrać?
Właśnie u mnie pojawiały się błędy jak podłączałem najpierw do laptopa (włączonego) a potem ELMa do samochodu. Teraz robię tak:
wyłączony samochód, podłączam samego ELMa, potem go do USB wyłączonego laptopa, potem włączam laptopa, potem stacyjkę i to u mnie jest sprawdzone już kilkanaście razy. rozłączanie w odwrotnej kolejności, choć najczęściej pada mi najpierw bateria w laptopie (trzyma już tylko z 15-20minut), ale też wszystko jest bez dodatkowych błędów.
Co do błędów VDC itp, to z moich obserwacje, jak nie występuje już przyczyna (np był spowodowany odłączonym chwilowo czujnikiem położenia pedału sprzęgła i jazdą bez jego podłączenia), to u mnie przynajmneij po paru, może parunastu km znikały same, oczywiście mając kabelek zapewne można je wykasować natychmiast.
Sprawdziłem, żeby było bez błędów VDC/ASR/ABS wystarczyło że miałem uśpiony laptop z podłączonym ELM-em później podłączyłem go do auta i włączyłem zapłon.
Myślę że błędy pokazują się jeśli wtykamy/wytykamy ELMa gdy jest włączona stacyjka. W innych scenariuszach, już niezależnie od kolejności, chyba raczej powinno wszystko być bez błędów, bo raczej wszystkie sterowniki do których da się podłączyć nie są wtedy zasilane, więc nie mogą złapać żadnego błędu.
witaj co do wyłaczenia spryskiwaczy ,czujnika zmierzchu i innych rzeczy potrzeba
wejsc w programie Fiatecu do Nadwozia-Can Setup\ Proxi Alignment Procedure
gdy otworzy się nowe okno na samej górze wcisnij F7 Regulacje i jest tam cała lista co mozna wyłączyć lub nie zaleznie od wyposażenia autka
Chcę kupić ten kabelhttp://viaken.pl/pl/diagnoza-fiat/nowy-polski-elm327-v2-euroscan-2013.html nie wyglada solidnie moze ktoś go posiada i wyrazi swoją opinie.
Kolejne najwazniejsze pytanie jaki adapter i program jest mi potrzebny do obslugi podstaw takich jak usuniecie swiecącej się kontrolki CHECK.
Przegladając wiekszość postów pod tematem nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania
O programie było wiele wtym wątku - większość używa FES (dziś nazywa się MES: www.multiecuscan.net ), min on jest wymieniony w linku do strony viakena jaki wkleiłeś.
Co do adapterów to ich się używa do podpięcia do niektórych dodatkowych sterowników, np w moJEJ 159 JTDM 16V do układów ESP i xenonów - patrz tu:
http://www.multiecuscan.net/SupportedVehiclesList.aspx
Jest dostępna wersja darmowa. W 159 da się nią tylko zaglądnąć do głównego sterownika, ale widzę że w 147 sterowniki VDC/TC/ASR również działają na darmowej licencji. Wersja free ma trochę ograniczeń, ale z tego co piszą to pozwoli usunąć błędy zapisane w dostępnych sterownikach.
Oczywiście jak jest awaria to i tak błędy szybko powrócą - ale przynajmniej z opisu błędu będziesz wiedział więcej gdzie może być problem.
Jak chcesz mieć wszystko do diagnostyki to dokup adapter typ 1 i licencje na program - coś ponad 200 zł - masz wszystkie aktualizacje za darmo, więc jak kiedyś zmienisz 147 na jakąś inną nową Alfę/Lancię lub Fiata to też będziesz miał support. W Polsce dystrybutorem jest PMFactory - mają na allegro konto. Cholernie ciężko się do nich dodzwonić.
Co do v2.0 kabla to nie wypowiem się, mam poprzedni (v1.4) , chodzi OK.
Odnośnie zakupu zestawu
http://viaken.pl/pl/diagnoza-fiat/no...scan-2013.html
to zaryzykowałem bo nie było na ten temat info i kupiłem wraz z przejściówką typu 1 od Viakena.
W mojej alfie 159 jtdm 1.9 wszystko śmiga (prawie..). Łączyłem się bez problemu ze wszystkimi sterownikami w aucie. Wszystko poprzez FES (z witaminką). Do ABS-u m.in. trzeba podpiąć tylko przejściówke i wszystko tita ładnie.
Nie wiem czy to ma związek z kablem czy może raczej wersją FES-a (próbowałem 3.6 i 2.3.1) ale przebieg w ECU aktualny pokazuje mi 0km. I właściwie tylko to mi nie działa. Jak kupowałem auto to byłem u "magika" który również się FES-em podłączał i był tam przebieg prawie identyczny jak na wyświetlaczu. Z tego co się doszukałem w innych tematach odchyłka jest normalna. Wielu twiedzi że jak jest 0km to był przebieg kombinowany ale sytuacja ta jednoznacznie pokazuje że raczej coś wersja FES lub kabel skoro u magika było ok. W innych sterownikach się doszukałem identycznego przebiegu jak na wyświetlaczu. Miał ktoś już z Was takie cuda?
Pozdrawiam
- - - Updated - - -
... jeszcze mały szczegół. Tak jak koledzy polecali przy zakupie dopisałem info że zestaw będzie do Alfy 159.
Zwykle jest to oznaka kręconego przebiegu. Wartość powinna być "jakaś" ale raczej nie zero. Nie martw się tym specjalnie- mało ktura sprowadzona alfa z dieslem nie jest kręcona. ;p
Moja też ma w tym miejscu zero i w sumie spodziewałem się że była kręcona- moje przypuszczenia potwierdziły się gdy fesem odczytałem przebieg przy ostatnim przeglądzie- był rok temu około 30tys większy od mojego obecnego. :(
Życie... :/