Może uratujesz swój akumulator, może nie. Ale będziesz miał fajny prostownik, a niewykluczone, że i tak będziesz musiał wymienić baterię.
Wykorzystaj sytuację do wykonania przeglądu elektryki w aucie.
Printable View
A więc tak - akumulator naładowany, ładowanie jest, masa - nie czyściłem, może we weekend, ale teraz o dziwo pojawił się na stałe błąd Hill Holder i VDC - świecą cały czas. Podpiłem pod MES i mam błąd C1161 - Brake pedal switch. Zamowiłem to ustrojstwo, jutro powinienem odebrać, zobaczymy czy pomoże (to już będzie 3ci ten czujnik, raz już był wymieniany 5 lat temu). Co więcej zauważyłem że wogóle teraz nie świeci sygnalizacja niezapiętych pasów (nie zapala się nawet w początkowej fazie po włożeniu kluczyka), ostatnio jak jeszcze działała to faktycznie tak delikatnie mrygała w przez pierwszą 1-2 minuty po odpaleniu auta, ale myślałem że to może być związane ze słabym akumulatorem. Dodatkowo dzisiaj zauwazyłem wracająć po zmroku że samopozycjonowanie xenonów co chwilę opuszcza i podnoisi poziom reflejktorów... Czyli chyba gdzieś musi być mokro albo jakie inne licho...
co do xenonów, to sprawdź czy Ci się nie urwała któraś dźwigienka - widziałem przypadek że przegub kulkowy się wytarł, wypadło ramię i tylny czujnik z dźwigienką sobie dyndał jak chciał. moze też być problem z wtyczką czujnika - tu miałem problem bo wtyczki które kupiłem pod retrofit miała pęknićie z jednej strony - po jakimś czasie dostała się woda i szlag trafił czujnik - u Ciebie może tylko nie kontaktuje albo pada czujnik? dobrze byłoby odczyty z kompa napięć z czujników zrobić sobie podczas jazdy (kiedy wariuje)
i tak przy wszystkich problemach elektrycznych najpierw wszystkie masy główne do sprawdzenia łącznie ze stanem kabli (plecionka na silnik), szkoda się męczyć w spekulacje jak tego jeszcze nie zrobiłeś.
Ja pamiętam raz wymieniałem ten czujnik na pedale sprzęgła i hamulca chyba też i od tamtej pory mam spokój z tymi błędami vdc i hh
Dzisiaj mając trochę więcej czasu podpiąłem Alfe jeszcze raz pod MES. Tym razem przeskanowałem wszystkie centralki i znalazłem jeszcze poniższe błędy:
- Kod błędu: B1001 - Czujnik poziomu oleju silnika - Zwarcie (Instrument Panel Siemens)
- Kod błędu: P0504 - Wylaczn. hamulca (Injection Diesel Bosch EDC16C39 CF4/EOBD (eng. 1.9/2.4))
- Kod błędu: C1161 - Wylaczn. hamulca - popsuty lub zablokowany (TRW Lucas ABS (ESP))
- Kod błędu: B1038 - Bezpiecznik swiatla stop. (Body Computer Marelli (939))
Idąc za tropem sprawdziłem bezpiecznik 3go światła STOP, bo faktycznie jak się okazało przestały mi one działać :(
Faktycznie miałem w ten bezpiecznik wpięty rozdzielacz i widocznie coś się musiało poluzować. Po jego wypięciu zarówno światła STOP jak i wszystkie wymienione powyżej błędy udało się wykasować. Również lampka niezapiętych pasów działa jak dawniej. Jutro mała trasa mnie czeka, więc będzie okazja sprawdzić po czy któreś błędy wróciły.
Hej, w sumie tu duzo bylo odlowiedzi ale mam problem z aku chyba , bo dzis 6 razy krecil i od razu blad abs i nagle znikl..
Jaki powinienem wziac aku do 2.4 ti 200km 20v 2008 q tronic
Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
Ja od wiosny jeżdzę na EXIDE PREMIUM 85AH 800A w 2.4