-
Za to ja 4 :D
To jaki jest ten wznios wydechu? ^^
-
oringi wchodzą w skład uszczelek do silnika ts 8v ajusa 50108100.
To jest cały kompletny zestaw na silnik, są tam nawet oringi na bagnet :D
-
Gdzieś z Grzybkiem dyskutowaliśmy na temat wałków, chyba w wątku "różnica mocy 1.7 a 18 ts" czy jak on się nazywał :)
Panowie, czy interesuje Was temat jak zmniejszyć wagę koła zamachowego o 3,5 kg :cool: ? Właśnie mam takie w rękach, cud ;)
- - - Updated - - -
Rzmudzior, dla ułatwienia podbiłem wątek "Różnica mocy", na 3 albo 4 stronie masz wymiary wałków :)
-
Mnie interesuje lżejsze kółko:D Niedługo wywalam napęd więc będzie można wymienić, zresztą drugie zapasowe leży:)
-
Poszukaj na Allegro użytkownika "otoczak" coś tam :), wysyłasz mu koło, piszesz na kartce od jakiego to auta i jaki jest adres zwrotny i za tydzień przychodzi przesyłka z kołem lżejszym o ponad 3 kg (moje zeszło w okolice 5 kg, a ważyło 8,5 kg) i za operację - z przesyłką - płacisz 190 zeta :)
Koło przychodzi wyważone.
Wygląda na solidną robotę, jak będę miał chwilę zrobię fotki i napiszę dokładne namiary na tego gościa.
Na marginesie - profi koła do TS-a ważą około 4 kg i kosztują zdaje się ok. 400 $ :)
- - - Updated - - -
O tu jest ten otoczak :)
http://allegro.pl/show_user.php?uid=2729703
Same pozytywy od paru lat
-
A inne rzeczy też robi?? Ja bym to wyważył z całym układem k-t.
-
Mz. to można wyważyć tylko wał z kołem zamachowym, dociskiem sprzęgła i kołem pasowym po drugiej stronie.
Tłoki i korby po prostu ważysz :) jeśli mieszczą się w tolerancji +/- 2 g to jest ok. Jeśli nie - zdejmujesz materiał z wnętrza sworznia tłoka. Tak rzecze Jim K. ;)
-
Tak jest :)
A ja wpadłem na pomysł, że prościej i taniej byłoby dorobić tuleje do tłoków, zamiast kupować nowe (wg Fiata w LBN - 100% niedostępne) - co o tym sądzicie? ^^
-
Tłoki stare a tuleje dorabiane wg wymiarów tłoków i starych tulei?
Można i tak...
Komplety tuleja - tłok powinny być dostępne do 2.0 8v bez problemu - tanifiat mi napisał, że są dostępne po 1000 zł/szt.
A powiedz mi Rzmudzior, czy tuleje w Twoim silniku miały jakieś objawy zużycia - "schodek", rysy itp?
A może tłoki były lekko obtarte?
-
Zero schodka i obtarcia, na oko ok. ale wg pomiarów miały brak ok. 10-15 tysięcznych materiału i za duża owalizacja. Tłoki miały na pewno straty, ale mieściły się w tolerancji (poza zatartym). Widać po wartościach (duże tłoki i tuleje), że to była zapewne klasa wymiarowa C. Luz pierścieniowy czasem był nawet powyżej 1mm.
A Twoje miały jakieś ślady?
Dorobienie tulei pod tłoki, wg sugerowanych w specyfikacji wartości - powinno się udać :) No i na pewno koszta będą mniejsze - Lublin to prawdziwe zagłębie szlifierni.