ja jeszcze zimówek nie kupiłem, ale powoli namawiacie na Dębice :)
Printable View
ja jeszcze zimówek nie kupiłem, ale powoli namawiacie na Dębice :)
Problem z czytaniem? "Docieranie opon samochodowych " ... co ty beton jesteś? Zmienie zdanie jak udowodnisz swoja teorie... dodatkowo jest wpis że to bylo na zlecenie producentów opon jeszcze myslisz ze masz racje? Teraz to ty walczysz.... kazdy umie czytać a ty twierdzisz ze jest inaczej prosze udowodnij
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Roberto kiedy Ci się to znudzi wreszcie? Ostatnie 15 stron tego wątku należy do Ciebie, daj sobie na wstrzymanie. Ludzie chcą pogadać o oponach a nie przepychanki z Tobą robić, nie jesteś tu nikim ponad innych, wyzywasz kolegów z forum od betonów czy „znafców”. Wstydź się.
Wróć i przeczytaj kto zaczął nazywać innych znaFcow ... nie bylem to ja. merytorycznie porozmawiać z niektórymi sie nie da mimo iz pokazuje argumenty dalej obstajecie przyswoim ok wasza sprawa ale wprowadzacie innych klubowiczow w błąd a to nie jest fair. Pozdrawiam i znikam
Roberto nie potrafisz się przyznać, że nie masz racji, a bardzo Cie to boli? Beton jesteś Ty :) Przyczepiłeś się do mnie, ponieważ napisałem dobrze o oponach, do których jesteś najwyraźniej uprzedzony, a o których masz tyle pojęcia ile powie Ci taki sam betonowaty wulkanizator. Oraz inne głupawe teorie. Wróć jeszcze raz do początku dyskusji i spokojnie przeanalizuj, co podałem Ci jak na tacy.
Jeździsz ciężką 159 na oponach dopuszczonych przez producenta ze względów czysto ekonomicznych dla klienta flotowego, co więcej próbujesz nam wmówić, że są ekstra :D One się nadają. Mojej żonie wpakowałem takie na lato do lekkiej Astry, rzeczywiście dają radę.
Tym samym kończę tą jałową dyskusję.
Wiesz opony maja kilka indeskow tjprędkości, nośności czyli dopyszczalnego obciążenia na kolo. Mówienie o tym że koła te nie nadaja sie do tak ciężkiego auta tylko cie osmieszaja bo ja nigdzie nie napisalem jakie parametry ( a maja większe niz zalecane ) maja moje opony oprócz szerokosci i wysokości. Ten rozmiar opon jest w tabeli w instrukcji ( i nie masz bladego pojecia dlaczego zostal tam ujęty) wymieniony jako dopuszczalny i zalecany do 1.9 jtdm i taki tez założyłem bo na Warszawę zdaja egzamin i w trasie tez sobie rade daja a malo nie jeżdżę. Co do Dębic to ze jest to budzetowa opona to cos oznacza. To sa tanie opony bez szalu może na spokojna jezde po miescie w zime starcza ale szalu nie bedzie. W kazdym badz razie ja ich bym nie założył do prywatnego auta bo opony to jedyny kontakt auta z drogą ibwole miec pewność ze mnie nie zawida. Zresztą dając argument ceny przy oponach zimowych jest troche śmieszny bo zysk nie wielki przy letnich byłby do zrozumienia. Ale to kazdego indywidualny wybór. Zewczajnie nie wiesz jak dobierac opony do auta prze to pozniej musisz kupować budżetowe opony.
Masz problem z czytaniem ze zrozumieniam. Już nie bede tego kontynuować bo ja przynajmniej udowodnilem swoja racje a ty opierasz sie na pustych slowach od poczatku. Nie chce mi sie z toba juz dyskutować bo zwyczajnie szkoda mi czasu ... pozdrawiam
I znów trzy strony smęcenia praktycznie o niczym :D
Jako, że temperatury nad ranem już spadają blisko zera może się w końcu zbiorę i wrzucę lezące u mnie od miesiąca HP2 na auto bo jeszcze wyjdzie, ze kupiłem pierwszy, a przetestowałem ostatni. Robię sporo km i po około 2 tygodniach już powinno być nalatane 1000 wiec odpadną dywagacje o "docieraniu" ;)
Jeden lubi jajka kurze, drugi lubi cycki duże......
Ostatnie strony tej dyskusji przypominają to:
https://www.youtube.com/watch?v=SnkZGN_xIVs
Widzisz ... i znów brak zdolności czytania ze zrozumieniem. Co do beki to tak samo u mnie z twoich wypocin. Nawet w artykule napisane jest 200-300 ja posalem o 1000 tylko dlatego ze to kwestia tego gdzie i jak jezdzi kierowca. A nie sadzisz ze ocena opon po przejechaniu 100 km czy nawet 1000 jest żadna? Obietywnie je mozna ocenic po calym sezonie w roznych warunkach i roznych drogach. Innaczej to nie ocena a chwilowe odczucia.
100 czy 1000 km jest granicą umowną. Faktem jest, że nowe opony są często tłuste, pokryte jakimiś nabłyszczaczem, nie wiadomo czym. Być może ma to niewielki wpływ na parametry, być może nie. Fakt jest taki, że po tych 100 km nie błyszczą, więc można się spodziewać innych właściwości. Tyle. EOT.
na moje oko samochodowych opon ta sprawa tak za bardzo nie dotyczy - właśnie byłem zmieniać opony w G żony, i przyglądnąłem sie specjalnie nowym oponom jakie tam stały (różni producenci) - raczej nie wyglądały na "tłuste". Natomiast jeśli chodzi o opony motocyklowe, to wyraznie widać różnicę, są "tłuste" i wszyscy mnie ostrzegali jak kupiłem nowy motor, żeby przez pierwsze 200km je delikatnie wyczyścić/zetrzeć - zaczynając od spokojnej/wolniejszej jazdy, delikatne przechyły w zakrętach, coraz bardziej z czasem sobie pozwalając oczyścić w ten sposób coraz "dalszą" część bieżnika
Tak, jeśli chodzi o opony motocyklowe to są określone zalecenia odnośnie ich docierania. @jahu dobrze napisał. Powierzchnia nieużywanych samochodowych opon jest inna, być może bardziej śliska w dotyku i określiłbym też jako "bardziej czarna". Jednak szybko się ściera. Po przejechaniu od wulkanizatora do garażu (ok 1 km) opony wyglądały już normalnie, poza obecnym jeszcze kolorowym paskiem.
Powtórzę po raz kolejny, Magil założył opony, które wielu kupiło lub ma zamiar kupić z racji korzystnej relacji jakości do ceny. Pojeździł dzień czy dwa i napisał pierwsze odczucia, na co ja i myślę że wielu czekało. Czy to będzie mega super wypas to się okażę, choć z racji półki budżetowej raczej mało prawdopodobne i większość cudów nie oczekuje.
Ale ile się przy tym dowiedziałem :D
Wszyscy się dowiedzieliśmy i o ile może i jest to prawda /nie chce mi się w temat zagłębiać/ to warto było to potraktować jako ciekawostkę dla forumowiczów a tu się zrobiła z tego religia. Zaraz ktoś napisze Allah Akkbarr i wysadzi się z oponami w powietrze, razem z tym wątkiem i całym forum w pizzz....uuuuU!!!!!!!!!!! :D
+1.
HP2 Weszło do produkcji dopiero w tym roku. Seria HP 2 z założenia przeznaczona jest do aut ciężkich i o ponad przeciętnych osiągach. Sam producent o tym informuje. Poza tym Dębica jest częścią koncernu Goodyear, to oczywiste, że te opony nigdy nie będą lepsze niż flagowy produkt koncernu, ale z racji samej technologii produkcji mają szanse być bezpieczniejsze od chińskich wynalazków.
W końcu po to produkt się poprawia by był lepszy.
I jeszcze jedno. Gołym okiem widać że bieżnik opony "frigo" to typowy bieżnik na śnieg. Trudno po takiej rzeźbie spodziewać się cudów na mokrej nawierzchni. Nie ma nawet jednego nie poszarpanego rowka do odprowadzania wody wzdłuż całego bieżnika.
"frigo hp 2" jest inny, bardziej optymalny.
Frigo:
Załącznik 214506
Frigo HP2:
Załącznik 214507
Ja mam też jakiś 1000 km na frigo hp2, więc niewiele mogę powiedzieć,choć z racji ostatnich deszczów, większość przejechana po mokrym i negatywnych odczuć brak. Co prawda jazda raczej spokojna. Słychać powyżej 100km/h delikatnie szum opon. Jak typowa zimówka. Letnie mimo ze tyle samo dB cichsze. Zobaczymy co będzie można powiedzieć po sezonie.
To wszystko jest bardziej złożone.
Tarcie statyczne, kinetyczne + fakt że opona i czasem też nawierzchnia odkształcają się. Sam współczynnik tarcia to jeden z elementów układanki.
Jedyny sens węższych opon to taki, że przy słabym bieżniku opony z racji większej powierzchni styku nie wgryzały się dostatecznie głęboko w nawierzchnię, lub obracały się na wytworzonej poduszce wodnej. Przy dzisiejszej konstrukcji bieżników (szczególnie tych lepszych) szerokość opon przestaje mieć już znaczenie.
Czyli środek ułatwiający wydobywanie opony z formy, który jest nanoszony przed fromowaniem bieżnika, się starł, a kolorowy pasek, który jest nanoszony po wyjęciu opony jeszcze nie? Czy tylko mi tu coś nie pasuje? To, co wygląda na normalną oponę to równie dobrze może być zwykły brud z drogi, który się przykleił do opony.
Namówiliście, zakupiłem Dębica Frigo HP2 225/45 R17 , za 1100 z aledrogo , zobaczymy ,jutro mają przyjśc, mam nadzieję , że nie będe żałował , oczywiście potestuje na różnych nawierzchniach i warunkach i napiszę swoje odczucia :D
Po jednej skromnej opinii na postawie przejechanych 100km nawet najwięksi sceptycy kupują Dębice w dodatku z szerokością ktora sie podobno na zimę nie nadaje ;)
Moje dzisiaj przywiózł kurier. Dot 4116. Wyglądają solidnie. Czymś natłuszczone faktycznie ale bardziej ścianki boczne niż bieżnik. Bieżnik blisko 10mm. Całość raczej matowa. Pisze wam XL na oponie bądź nalepce?
Chyba rzeczywiście sporo osób zainteresowanych Dębicą, tam gdzie ja kupowałem podrożały o 400 zł prawie.
Na oponeo już ponad 400 zł sztuka. Czyli przestały być budżetowe ;)
oponeo 1 listopada podniosło znacząco ceny wszystkich zimówek, na allegro jest jeszcze sporo w miarę dobrych cenach.
nic dziwnego dla mnie. kupiwalem prez ostatnie lata troche nowych opon do roznych aut i obserwuje ze co roku ceny opon w peaku sprzedazowym ida do gory
http://www.oponylux.pl/opony-osobowe...17-98v-xl.html
Kupowałem u nich letne i zimówki, jestem zadowolony z tego sklepu a ceny generalnie (zdarzają się wyjątki) lepsze niż na oponeo.
Generalnie znalezienie cen lepszych niż na oponeo to żadna sztuka, bo tam jest zwyczajnie drogo.
I jeszcze te ich "komentarze" i "opinie" przy poszczególnych oponach... No cóż, młodzi studenci mają dzięki temu prace :-)
Finalnie zdecydowałem się na Continental TS 830 w rozmiarze 16/215/60 - rozmiar taki a nie inny z tego względu, że mam obniżone sprężyny (Eibach -35/-30) i nie chcę żeby siadła mi jeszcze niżej niż obecnie na 18/225/45.