Witam. Czy jeśli już używałem MES 1.6 do BBM to muszę doinstalować coś(sterowniki) aby móc podłączyć się pod AR?
Printable View
Witam. Czy jeśli już używałem MES 1.6 do BBM to muszę doinstalować coś(sterowniki) aby móc podłączyć się pod AR?
Nie musisz nic robić.
Dzięki za info;)
W MES dla GT 1.9JTD - co wybrać w wersji? Bo jest tylko JTDm 16V...
JTD bez 'm :D.
Bosch EDC16 CF3/EOBD Diesel Injection (1.9, 2.4)
Bosch EDC16C39 CF4/EOBD Diesel Injection (1.9, 2.4)
Są 2 wersje sterowników i u Ciebie ten pierwszy na liście.
Dziękuję :).
Skąd "pobrać" pełnego FESa?
Koledzy, mam problem z połączeniem się z centralką jaśków.
Program: MES v 2,4 (zarejstrowany)
Interface: ELM327 v2 USB (Viaken) + przejściówka TYP2
Po wybraniu opcji "Skanuj" program nie znajduje żadnej centralki airbagów. Wybranie na chybił trafił z listy powoduje wyświetlenie błędu "Nieprawidłowy kod ISO". Nie sprawdzałem jeszcze wszystkich możliwych wersji Airbagów, ale podejrzewam, że będzie tak za każdym razem. Po oznaczeniach w aucie i po wydrukach z Examinera wnioskuję, że powinienem mieć wersję Siemens MY99 AIRBAG 2F-2P-2L-2T-I-S-C i taką też domyślnie wybieram. Po zignorowaniu komunikatu o błędzie program działa i pokazuje parametry, ale nie wiem czy prawidłowe. Program jako taki skonfigurowany jest poprawnie, podobnie jak sam interface. Skanowanie pozostałych modułów bez przejściówki TYP2 działa bez zarzutu. Co o tym sądzić?
Cześć czy FES 3.6.2 połączę się przez interface w wersji wifi?
Znajdź jakieś demo i zobacz czy ma tam opcje WiFi.
Ale przecież MES-a masz. On na 100% obsługuje WiFi.
No bo to miała być przejściówka typ 1 o ile dobrze pamiętam;)
Myślałem, że chodzi o 159, jakoś tak z automatu podszedłem do tego, także wycofuję się z mojego poprzedniego posta jeśli to 147:)
Witam,
chciałbym się jeszcze upewnić.
Czy do MES 2.2 (ewentualnie FES), odpowiedni będzie interfejs:
http://viaken.pl/pl/interfejs-fiat-e...tyku-obd2.html
czy może lepszym rozwiązaniem będzie ELM327?
Alfa Romeo 156 SW
2002r 1.9JTD 115
Idealny do 156.
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
Takie pytanko. Czy ktoś miał okazję podpinać jakieś JTDm pod FES/MES/AlfaOBD gdzie przebieg pokazywał zero pod inny sprzęt. Pytam dlatego, że prawie od kupna mam 2 parametry (przebieg, ilość zapisów) równe 0. Dzisiaj robiąc inne auta przy okazji podpiąłem swoje do pożyczonego AutoCom'a i tam ciekawostka. Wszystkie wpisy się zgadzają poza wspomnianymi dwoma, bo ilość zapisów wynosi 2, a przebieg 10469km. Ciekawe ile pokazałyby inne sprzęty ?
U mnie ilość zapisów ECU się zgadza i odometer ma 0.
A podłączałem 9 i się tam ilość zapisów i odometry zgadzają.
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
U mnie jest trochę inna sytuacja, ponieważ początkowo Hodometr pokazywał 0 (ilość ponownych zapisów 1). Po kilkugodzinnym odłączeniu akumulatora na czas jego ładowania i wymiany żarówek ponowne jego podłączenie sprawiło, że przebieg ożył i zaczął naliczać przebieg od 0. Jestem na 80% przekonany, że to wynik machlojek na sterowniku silnika. Jest jeszcze jeden parametr, który niektórzy traktują jako Hodometr, czyli "Przebieg od ostatniej wymiany DPF" (jeśli auto posiada DPF). Przebieg przy tym parametrze odpowiada przebiegowi na desce, w związku z czym zostaje mi 20% pewności, że nikt przy przebiegu nie grzebał, a problem z przebiegiem to jakiś błąd w oprogramowaniu lub sofcie sterownika.
Co ciekawe, byłem przy okazji zakupu auta na Examinerze i zrobiono mi wydruki ze wszystkich centralek czyli z ECU silnika, klimatyzacji, ABS oraz poduszek. Na wszystkich wydrukach widniał u góry przebieg zgodny z przebiegiem na tablicy zegarów. Ciekawa sprawa, bo przecież centralka klimy nie posiada parametru przebiegu. Na wydruku z ECU silnika brak parametru "Hodometr" także wydaje mi się, że się diagnosta nie popisał i to co widzę na wydrukach to przebieg z liczników. Dzwoniłem wczoraj do innego ASO i zaproszono mnie na Examiner. Cena podłączenia nawet atrakcyjna jak na ASO, więc się raczej zdecyduję.
Panowie, używam FES'a w wersji 3,6 na Win7_x64 i kiepsko loguje parametry w sekcji wykresy, tj. jeden parametr co ok. 2sek ;/. Loguje maksymalnie 6 parametrów jednocześnie. Jaką prędkość bps dla portu COM ustawić?
Witam. Po formacie laptopa nie moge zaisntalwoac sterowniki do elm 327 . mam windowsa 8
Kabelek od Viakena działa jak marzenie wsio motor,abs,airbag na win 8.1 ;) Oczywiście MES.
Zapodasz mi mesa calego ?
Cały MES : http://www.multiecuscan.net/
Oczywiscie ze cały:) hmmm tylko zapomniałeś napisać wersja demo:) albo zakupić cała za fajnie pieniądze:)
Demo nie do konca w zupełności starcza na kasowanie błędów czy robienie testów, ograniczasz się tylko do 4 procesów;)
Odswiezam troche temat, jest cos świeżego do obslugi jtd glownie kasowanie błędów itp jakis kabel i program na wina 8.1 co polecacie
Pzdr
Multiecuscan
Myślę, że tutaj znajdziesz odpowiedź na te pytania
http://www.forum.alfaholicy.org/147_...lugi_jtd_.html
A multiecuscan bedzie smigał z ELM 327 BT?
Ten link mam ale czy jest to kompatybilne czy sa jakies problemy
Dla czego nie przeczytasz co tam pisze na PIERWSZEJ stronie i co do cholery jasnej pisaliśmy tu na 144 stronach ?
Bo jest po angielsku a nie wladam tak angielskim tak jak niemieckim a pozatym przeczytalem pierwsze 25 stron i nie doczytalem nic o ELMie czy podeszlo to bezproblemowo a jak nie wiesz to prosilbym o zebys nie odpisywał w ten sposób
Ps na boku powyzej rn04 r1 juz nie maja 2.8 s do 100 tylko 3s rn01 i rn04 maja 2.8
https://translate.google.pl/translat...net&edit-text=
- - - Updated - - -
Ktoś ci bzdur naopowiadał.
Tylko RN19 ma 3.1 Nawet wikipedia o tym wie :)
allegro.pl/tcs-cdp-tester-diagnostyczny-gratis-kabel-autocom-i5732240857.html
Mial ktos doczynienia z takim sprzetem? Jest to warte tej kasy?
Pzdr
Witam , podpowiedzcie czy ten zestaw zadziała w 156 1.9 JTD 115 2001r:
https://elektrosektor.pl/Skaner-diagnostyczny-USB-ELM327-polski-program-SDPROG